Sú dni, kedy nestačí len tak niečo ľahké. Keď mám chuť na poriadne, poctivé a sýte jedlo plné chuti, voľba je jasná – Katov šľah. Je to presne ten typ jedla, ktorý ocení každý chlap. Pikantné, šťavnaté mäso a k tomu chrumkavé domáce zemiakové placky.
1. Príprava mäsa a zeleniny. Bravčové stehno umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance. Cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy nakrájajte na malé kocky alebo tenké pásiky. Jarnú cibuľku nasekajte nadrobno.
2. Opečenie mäsa. Vo väčšej, hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej. Sprudka na ňom opečte mäsové rezance zo všetkých strán, aby sa zatiahli. Trvá to asi 3-4 minúty.
3. Pridajte cibuľu, kapiu, uhorky a kozie rohy. Všetko spolu restujte za občasného miešania ďalšie 4 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne.
4. K zmesi vmiešajte kečup, sójovú a worcestrovú omáčku. Krátko premiešajte a zalejte vývarom.
5. Ochuťte čiernym korením a len veľmi opatrne soľou (sójová omáčka je slaná). Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly duste 60–90 minút, kým nebude mäso úplne mäkké a omáčka hustá.
Zemiakové placky:
6. Príprava placiek. Kým sa mäso dusí, pripravte si cesto na placky. Zemiaky ošúpte a najemno nastrúhajte. Rukami z nich vytlačte čo najviac prebytočnej vody.
7. K vyžmýkaným zemiakom pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ, korenie a hladkú múku. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
8. Smaženie placiek. Na panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja. Lyžicou tvarujte zo zmesi menšie placky a smažte ich na strednom plameni 3–4 minúty z každej strany dozlatista a dochrumkava.
9. Hotové zemiakové placky odkladajte na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Dokončenie:
10. Dokončenie. Do hotového, mäkkého mäsa v omáčke vmiešajte nasekanú jarnú cibuľku. Podľa potreby finálne dochuťte.
1. Ešte lepšie zemiakové placky. Aby boli placky extra chrumkavé a držali tvar, pridajte do cesta okrem hladkej múky aj jednu polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. A na oleji pri smažení naozaj nešetrite.2. Odležaná chuť. Katov šľah je jedno z tých jedál, ktorým deň v chladničke len prospeje. Pokojne si ho uvarte deň vopred, chute sa krásne prepoja a na druhý deň ho len zohrejte. Placky však vždy smažte čerstvé.