Zabudnite na kapustový šalát ako na nudnú a fádnu prílohu. Tento recept je taký bohatý, sýty a chuťovo dokonalý, že ho u nás doma často jeme ako plnohodnotné hlavné jedlo s čerstvým chlebom. Je úžasne chrumkavý, krémový vďaka majonéze a vareným vajíčkam, a pritom stále neuveriteľne svieži. Je to absolútna delikatesa, ktorá chutí lepšie ako z reštaurácie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 10 minút
- Počet porcií: 4 sýte porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Bez mäsa
Potrebujeme
Na šalát
- ½ stredne veľkej hlávky bielej kapusty (cca 500 g)
- 1 ks väčšej cibule
- 1 ks veľká mrkva
- 2 ks vajec uvarených natvrdo
- 2 PL octu + voda na namočenie kapusty
- šťava z ½ citróna
Na dresing
- 100 g majonézy (cca 3-4 PL)
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 PL octu
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava surovín. Najprv si dajte uvariť vajcia natvrdo (presne 10 minút). Hneď po uvarení ich schlaďte v studenej vode.
- Kapustu nakrájajte na veľmi tenké a krátke rezance. Cibuľu nakrájajte na tenké polkolieska. Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Trik na zjemnenie kapusty. Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy a zalejte ju studenou vodou tak, aby bola ponorená. Pridajte 2 lyžice octu, premiešajte a nechajte postáť 5-10 minút. Kapusta vďaka tomu krásne zmäkne a stratí svoju tuhosť.
- Trik na zjemnenie cibule. Cibuľu v samostatnej malej miske pokvapkajte šťavou z polovice citróna. Premiešajte a tiež nechajte chvíľu postáť. Stratí tak svoju nepríjemnú štipľavosť, no zostane chrumkavá.
- Príprava dresingu. Kým sa zelenina “marinuje”, v menšej miske zmiešajte majonézu, cukor, 2 lyžice octu, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Skladanie šalátu. Kapustu dôkladne sceďte z octovej vody. Cibuľu taktiež sceďte z citrónovej šťavy. Uvarené a vychladnuté vajíčka ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
- Vo veľkej servírovacej mise zmiešajte scedenú kapustu, cibuľu, nastrúhanú mrkvu a nakrájané vajíčka.
- Všetko zalejte pripraveným majonézovým dresingom a dôkladne, ale zľahka premiešajte.
- Šalát ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte soľou alebo cukrom. Pred podávaním ho nechajte aspoň 15–20 minút vychladiť v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dva triky pre dokonalú chuť. Tajomstvo tohto šalátu je naozaj v oddelenej príprave zeleniny. Krátke namočenie kapusty v octovej vode ju zbaví nepríjemnej tuhej štruktúry a krásne ju zjemní. Pokvapkanie cibule citrónovou šťavou ju zase zbaví ostrej, štipľavej chuti, no zostane chrumkavá. Tieto dva kroky nikdy nevynechávajte!
- Odležanie je kľúčové. Aj keď je šalát chutný ihneď po zamiešaní, absolútne najlepší je, keď ho necháte v chladničke odležať aspoň hodinu, ideálne aj dlhšie. Všetky chute sa dokonale prepoja, zelenina ešte viac zmäkne pod vplyvom dresingu a výsledok je harmonický a lahodný.
Jednoduché variácie
- Sýtejšia verzia: Ak chcete šalát premeniť na ešte sýtejší obed alebo večeru, pridajte doň 150 g na kocky nakrájaného tvrdého syra a 150 g kvalitnej dusenej šunky.
- Ľahšia ‘fit’ verzia: Polovicu alebo aj celé množstvo majonézy nahraďte hustým bielym gréckym jogurtom. Šalát bude ľahší, sviežejší a bude mať vyšší obsah bielkovín, no stále zostane krásne krémový.
Výsledkom je neuveriteľne chutný a krémový šalát, ktorý hravo tromfne akúkoľvek kupovanú verziu a stane sa hviezdou vášho stola. Podávajte ho dobre vychladený, s čerstvým pečivom, alebo ako fantastickú prílohu ku grilovanému mäsu.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Chef 1A, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.