Search

Tento kapustový šalát je taký dobrý, že ho budete jesť ako hlavné jedlo. Je krémový a úžasne chrumkavý.

Kapustový šalát s majonézou a vajíčkom
Kapustový šalát s majonézou a vajíčkom

Obsah receptu

Zabudnite na kapustový šalát ako na nudnú a fádnu prílohu. Tento recept je taký bohatý, sýty a chuťovo dokonalý, že ho u nás doma často jeme ako plnohodnotné hlavné jedlo s čerstvým chlebom. Je úžasne chrumkavý, krémový vďaka majonéze a vareným vajíčkam, a pritom stále neuveriteľne svieži. Je to absolútna delikatesa, ktorá chutí lepšie ako z reštaurácie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 10 minút
  • Počet porcií: 4 sýte porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Bez mäsa

Potrebujeme

Na šalát

  • ½ stredne veľkej hlávky bielej kapusty (cca 500 g)
  • 1 ks väčšej cibule
  • 1 ks veľká mrkva
  • 2 ks vajec uvarených natvrdo
  • 2 PL octu + voda na namočenie kapusty
  • šťava z ½ citróna

Na dresing

  • 100 g majonézy (cca 3-4 PL)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava surovín. Najprv si dajte uvariť vajcia natvrdo (presne 10 minút). Hneď po uvarení ich schlaďte v studenej vode.
  2. Kapustu nakrájajte na veľmi tenké a krátke rezance. Cibuľu nakrájajte na tenké polkolieska. Mrkvu ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
  3. Trik na zjemnenie kapusty. Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy a zalejte ju studenou vodou tak, aby bola ponorená. Pridajte 2 lyžice octu, premiešajte a nechajte postáť 5-10 minút. Kapusta vďaka tomu krásne zmäkne a stratí svoju tuhosť.
  4. Trik na zjemnenie cibule. Cibuľu v samostatnej malej miske pokvapkajte šťavou z polovice citróna. Premiešajte a tiež nechajte chvíľu postáť. Stratí tak svoju nepríjemnú štipľavosť, no zostane chrumkavá.
  5. Príprava dresingu. Kým sa zelenina “marinuje”, v menšej miske zmiešajte majonézu, cukor, 2 lyžice octu, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  6. Skladanie šalátu. Kapustu dôkladne sceďte z octovej vody. Cibuľu taktiež sceďte z citrónovej šťavy. Uvarené a vychladnuté vajíčka ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
  7. Vo veľkej servírovacej mise zmiešajte scedenú kapustu, cibuľu, nastrúhanú mrkvu a nakrájané vajíčka.
  8. Všetko zalejte pripraveným majonézovým dresingom a dôkladne, ale zľahka premiešajte.
  9. Šalát ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte soľou alebo cukrom. Pred podávaním ho nechajte aspoň 15–20 minút vychladiť v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Dva triky pre dokonalú chuť. Tajomstvo tohto šalátu je naozaj v oddelenej príprave zeleniny. Krátke namočenie kapusty v octovej vode ju zbaví nepríjemnej tuhej štruktúry a krásne ju zjemní. Pokvapkanie cibule citrónovou šťavou ju zase zbaví ostrej, štipľavej chuti, no zostane chrumkavá. Tieto dva kroky nikdy nevynechávajte!
  2. Odležanie je kľúčové. Aj keď je šalát chutný ihneď po zamiešaní, absolútne najlepší je, keď ho necháte v chladničke odležať aspoň hodinu, ideálne aj dlhšie. Všetky chute sa dokonale prepoja, zelenina ešte viac zmäkne pod vplyvom dresingu a výsledok je harmonický a lahodný.

Jednoduché variácie

  • Sýtejšia verzia: Ak chcete šalát premeniť na ešte sýtejší obed alebo večeru, pridajte doň 150 g na kocky nakrájaného tvrdého syra a 150 g kvalitnej dusenej šunky.
  • Ľahšia ‘fit’ verzia: Polovicu alebo aj celé množstvo majonézy nahraďte hustým bielym gréckym jogurtom. Šalát bude ľahší, sviežejší a bude mať vyšší obsah bielkovín, no stále zostane krásne krémový.

Výsledkom je neuveriteľne chutný a krémový šalát, ktorý hravo tromfne akúkoľvek kupovanú verziu a stane sa hviezdou vášho stola. Podávajte ho dobre vychladený, s čerstvým pečivom, alebo ako fantastickú prílohu ku grilovanému mäsu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Chef 1A, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
[google_news]

Podobné recepty