Zabudnite na kapustový šalát ako na nudnú prílohu. Tento recept je taký bohatý, sýty a chuťovo dokonalý, že ho u nás doma jeme ako plnohodnotné hlavné jedlo s čerstvým chlebom. Je úžasne chrumkavý, krémový vďaka majonéze a vajíčkam, a pritom stále svieži. Absolútna delikatesa.
0.5ks½ stredne veľkej hlávky bielej kapusty(cca 500 g)
1ks1 ks väčšej cibule
1ks1 ks veľká mrkva
2ks2 ks vajec uvarených natvrdo
2PL2 PL octu + voda na namočenie kapusty
0.5ksšťava z ½ citróna
Na dresing:
100g100 g majonézy(cca 3-4 PL)
1PL1 PL kryštálového cukru
2PL2 PL octu
1PL1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Pokyny
1. Príprava surovín. Dajte variť vajcia natvrdo (10 minút). Kapustu nakrájajte na tenké rezance, cibuľu na polkolieska, mrkvu nastrúhajte nahrubo.
2. Trik na zjemnenie kapusty. Nakrájanú kapustu zalejte v mise studenou vodou, pridajte 2 PL octu a nechajte 10 minút postáť.
3. Trik na zjemnenie cibule. Cibuľu v samostatnej miske pokvapkajte šťavou z citróna a nechajte postáť.
4. Príprava dresingu. V menšej miske zmiešajte majonézu, cukor, 2 PL octu, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
5. Skladanie šalátu. Kapustu a cibuľu dôkladne sceďte. Uvarené vajíčka ošúpte a nakrájajte na kocky.
6. Vo veľkej mise zmiešajte scedenú kapustu, cibuľu, mrkvu a vajíčka.
7. Všetko zalejte pripraveným dresingom a dôkladne premiešajte.
8. Pred podávaním nechajte aspoň 15 minút vychladiť v chladničke.
Poznámky
1. Dva triky pre dokonalú chuť. Tajomstvo tohto šalátu je v príprave zeleniny. Krátke namočenie kapusty v octovej vode ju zbaví tuhej štruktúry. Pokvapkanie cibule citrónovou šťavou ju zase zbaví ostrej, štipľavej chuti. Tieto dva kroky nikdy nevynechávajte!2. Odležanie je kľúčové. Najlepší je, keď ho necháte v chladničke odležať aspoň hodinu. Všetky chute sa dokonale prepoja, zelenina ešte viac zmäkne a dresing sa vsiakne.