Publikované: 29. septembra 2025, 11:01
Keď snívam o dokonalom dezerte, ktorý je neskutočne lahodný a pritom úplne bez pečenia a zbytočného stresu, predstavujem si presne toto. Je to absolútny sen pre všetky maškrtné jazýčky. Jemné piškóty, sladké banány, hodvábny vanilkový pudingový krém a nadýchaná šľahačka. A to najlepšie? Jeho aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako pár minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 5 minút
- Počet porcií: 1 menšia forma (cca 8 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
- Trend: Bez pečenia / Rýchly dezert
Potrebujeme
- 1 balenie dlhých piškót (cca 200 g)
- 3 ks zrelých banánov
- mlieko na namáčanie piškót
Pudingový krém
- 600 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingu Zlatý klas (spolu 80 g)
- 4-5 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
Šľahačková vrstva
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 balíček stužovača šľahačky (voliteľné)
Čokoládová poleva
- 100 g horkej čokolády (min. 50%)
- 1 PL mlieka
Postup prípravy
- Príprava formy. Menšiu podlhovastú formu (ideálne na biskupský chlebíček, cca 20×10 cm) dôkladne vysteľte potravinárskou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje. Neskôr vďaka nej dezert ľahko vyberiete.
- Piškóty bleskovo jednu po druhej namočte do mlieka a poukladajte ich tesne vedľa seba na dno formy.
- Príprava pudingového krému. Do hrnca nalejte 500 ml mlieka a dajte ho zohrievať.
- V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 100 ml studeného mlieka s cukrom a pudingovými práškami. Dajte si záležať, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte pripravenú pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
- Horúci puding ihneď nalejte na vrstvu piškót vo forme a rovnomerne ho rozotrite. Nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
- Vrstvenie. Na úplne vychladnutý a stuhnutý puding poukladajte na kolieska nakrájané banány v jednej súvislej vrstve.
- V čistej, vychladenej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie dotuha. Ak chcete mať istotu, že šľahačka perfektne udrží tvar, pridajte počas šľahania aj stužovač.
- Šľahačku rovnomerne natrite na vrstvu banánov.
- Na vrch poukladajte druhú vrstvu krátko namočených piškót. Zľahka ich pritlačte.
- Chladnutie (dôležitý krok!). Dezert prikryte prečnievajúcou fóliou a vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však na celú noc.
- Poleva. Pred podávaním si v malom hrnčeku alebo miske v mikrovlnke zohrejte lyžicu mlieka a rozpustite v nej nalámanú horkú čokoládu. Dobre vymiešajte dohladka.
- Stuhnutý krémeš pomocou fólie vyberte z formy, položte na podnos a polejte pripravenou čokoládovou polevou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na puding bez hrudiek? Zlaté pravidlo, ktoré vám vždy zaručí úspech, znie: pudingový prášok (alebo Zlatý klas) vždy najprv dokonale rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a až potom túto “zátrepku” lejte do vriaceho. Je to stopercentná metóda pre dokonale hladký krém.
- Trpezlivosť pri chladnutí sa oplatí. Naozaj nepodceňte čas chladenia. Puding aj šľahačka potrebujú niekoľko hodín, aby poriadne stuhli a spojili sa s piškótami. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať pekne krájať a všetky chute sa dokonale prepoja do jednej harmónie.
Jednoduché variácie
- S iným ovocím: Namiesto banánov môžete na pudingovú vrstvu poukladať scedené mandarínky alebo marhule z kompótu, prípadne čerstvé maliny či na plátky nakrájané jahody.
- Biela čokoláda a kokos: Pre ešte sladšiu a jemnejšiu chuť použite na polevu namiesto horkej čokolády bielu čokoládu a celý krémeš na záver posypte strúhaným kokosom. Bude pripomínať obľúbené dezerty “Raffaelo”.
Výsledkom je luxusný a elegantný dezert, o ktorom nikto neuverí, že ste ho nepripravovali pol dňa. Krájajte ho ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube AdyGio Kitchen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.