Search

Táto svieža chuť vás dostane: Jemné rezy s lahodným citrónovým krémom navrchu

citrónové rezy
citrónové rezy

Obsah receptu

Publikované: 24. augusta 2025, 05:00

Práve je sobota večer, ideálny čas pustiť sa do pečenia niečoho výnimočného na nedeľu. A ak milujete svieže, citrusové chute, tak vás tieto citrónové rezy úplne dostanú. Je to môj obľúbený slávnostný zákusok – kombinácia maslového sušienkového základu, bohatého smotanového krému a intenzívneho, kyselkavého citrónového krému navrchu je absolútne návyková.

Možno to vyzerá ako zložité cukrárske dielo, ale verte mi, príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Ukážem vám zopár osvedčených trikov, vďaka ktorým bude vaša syrová vrstva vždy dokonale hladká a bez jedinej prasklinky. Poďme na to, výsledok bude stáť za to.

Ako pripraviť najlepšie citrónové rezy v štýle cheesecake?

Na predpečený sušienkový korpus nalejete hladkú plnku zo smotanového syra. Upečiete ju a necháte pomaly vychladnúť, aby nepopraskala. Na stuhnutý koláč nakoniec navrstvíte lahodný domáci citrónový krém (lemon curd) a všetko necháte poriadne zachladiť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia/varenia: 50 minút
  • Čas chladenia: min. 5 hodín
  • Počet porcií: 1 plech (cca 16 rezov)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
  • Trend: Slávnostný zákusok

Potrebujeme

Na sušienkový korpus

  • 220 g maslových sušienok (napr. Bebe)
  • 100 g rozpusteného masla

Syrová plnka

  • 500 g plnotučného smotanového syra (typ Philadelphia), izbovej teploty
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 ks vajec, izbovej teploty
  • 150 g kyslej smotany (16 %), izbovej teploty
  • 15 g hladkej múky (1 PL)
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • Kôra z 1 bio citróna

Na citrónový krém (Lemon Curd)

  • 2 ks vaječných žĺtkov
  • 80 g kryštálového cukru
  • 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • Kôra z 1 bio citróna
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 100 ml vody
  • 30 g studeného masla

Postup prípravy

1. Príprava korpusu a syrovej plnky

  1. Najprv si predhrejte rúru na 170 °C. Menší, hlbší plech (cca 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Sušienky rozmixujte alebo v sáčku valčekom rozdrvte najemno. Zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
  3. Zmes utlačte na dno pripraveného plechu. Pečte 10 minút a potom vyberte. Teplotu v rúre znížte na 160 °C.
  4. Kým korpus chladne, pripravte plnku. Dôležité je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu.
  5. V mise na nízkych otáčkach šľahajte smotanový syr s oboma druhmi cukru, kým nie je hladký.
  6. Postupne, po jednom, pridávajte vajíčka. Každé vajíčko zašľahajte len na nízkej rýchlosti a len dovtedy, kým sa nespojí so zmesou.
  7. Nakoniec už len stierkou zľahka vmiešajte kyslú smotanu, citrónovú šťavu, kôru a preosiatu múku. Cesto neprešľahajte!
  8. Plnku nalejte na predpečený korpus a pečte pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Stred by mal byť takmer pevný, len jemne trasľavý.
  9. Rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte cheesecake chladnúť v rúre ešte asi hodinu. Potom ho nechajte úplne vychladnúť na linke a vložte aspoň na 4 hodiny do chladničky.

2. Príprava citrónového krému a dokončenie

  1. Keď je cheesecake dobre vychladený, pripravte si citrónový krém. V malom hrnci metličkou zmiešajte cukor, škrob, žĺtky, citrónovú šťavu, kôru a vodu.
  2. Za stáleho miešania priveďte na strednom ohni do varu. Varte asi 2 minúty, kým zmes nezhustne do podoby pudingu.
  3. Odstavte z tepla a do horúceho krému vmiešajte na kocky nakrájané studené maslo, kým sa úplne nerozpustí.
  4. Krém prelejte do misky. Ihneď ho prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť.
  5. Vychladnutý citrónový krém rovnomerne natrite na stuhnutý cheesecake.
  6. Vráťte do chladničky ešte aspoň na 1 hodinu. Potom krájajte na úhľadné rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Základ hladkého krému: Všetky suroviny na plnku musia mať izbovú teplotu. A po pridaní vajec už zmes nikdy nešľahajte na vysokých otáčkach, len ju pomaly premiešajte. Predídete tak prasklinám.
  2. Pomalé chladnutie je kľúčové: Po upečení nechajte cheesecake chladnúť v pootvorenej rúre. Vďaka tomuto postupnému chladnutiu sa povrch nezrazí a nepopraská.
  3. Krém bez ‘kože’: Pri chladení citrónového krému naň priložte potravinovú fóliu tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Zabráni to vytvoreniu nepríjemnej kožky.

Variácie

  • Namiesto citrónového krému môžete použiť limetkový alebo pomarančový pre inú citrusovú chuť. Postup je rovnaký.
  • Do sušienkového korpusu pridajte lyžičku mletého zázvoru, ktorý skvele doplní a podčiarkne chuť citróna.

Časté otázky

Môžem použiť iné sušienky na korpus? Áno, výborné sú akékoľvek maslové sušienky (napr. Bebe, Club) alebo karamelové (Lotus). Môžete použiť aj kakaové sušienky pre pekný farebný kontrast.

Prečo je dôležité použiť chemicky neošetrený citrón? Pretože do krému aj plnky strúhame kôru, ktorá by inak mohla obsahovať zvyšky postrekov. Ak máte len bežný citrón, pred použitím ho dôkladne umyte v horúcej vode a vydrhnite kefkou.

Záver

Výsledkom je luxusný a elegantný zákusok, ktorý je dokonalou harmóniou sladkej a kyslej chuti. Podávajte ho dobre vychladený, ozdobený kúskom citróna a lístkom mäty.

Recept vychádza z verzie od Кулинарим с Таней, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty