Ak milujete svieže, citrusové chute, tak vás tieto citrónové rezy úplne dostanú. Je to môj obľúbený slávnostný zákusok – kombinácia maslového sušienkového základu, bohatého smotanového krému a intenzívneho citrónového krému navrchu je absolútne návyková.
500gplnotučného smotanového syra(typ Philadelphia), izbovej teploty
3ksvajecizbovej teploty
120gkryštálového cukru
150gkyslej smotany(16 %), izbovej teploty
2PLčerstvej citrónovej šťavy
1ksKôra z bio citróna
0.5ČLvanilkového cukru
15ghladkej múky(1 PL)
Na citrónový krém (Lemon Curd):
60mlčerstvej citrónovej šťavy
100mlvody
80gkryštálového cukru
15gkukuričného škrobu
2ksvaječných žĺtkov
1ksKôra z bio citróna
30gstudeného masla
Pokyny
1. Príprava korpusu a syrovej plnky:
1. Najprv si predhrejte rúru na 170 °C. Menší, hlbší plech (cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Sušienky rozmixujte alebo v sáčku valčekom rozdrvte najemno. Zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
3. Zmes utlačte na dno pripraveného plechu. Pečte 10 minút a potom vyberte. Teplotu v rúre znížte na 160 °C.
4. Kým korpus chladne, pripravte plnku. Dôležité je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu.
5. V mise na nízkych otáčkach šľahajte smotanový syr s oboma druhmi cukru, kým nie je hladký.
6. Postupne, po jednom, pridávajte vajíčka. Každé vajíčko zašľahajte len na nízkej rýchlosti a len dovtedy, kým sa nespojí so zmesou.
7. Nakoniec už len stierkou zľahka vmiešajte kyslú smotanu, citrónovú šťavu, kôru a preosiatu múku. Cesto neprešľahajte!
8. Plnku nalejte na predpečený korpus a pečte pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Stred by mal byť takmer pevný, len jemne trasľavý.
9. Rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte cheesecake chladnúť v rúre ešte asi hodinu. Potom ho nechajte úplne vychladnúť na linke a vložte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
2. Príprava citrónového krému a dokončenie:
10. Keď je cheesecake dobre vychladený, pripravte si citrónový krém. V malom hrnci metličkou zmiešajte cukor, škrob, žĺtky, citrónovú šťavu, kôru a vodu.
11. Za stáleho miešania priveďte na strednom ohni do varu. Varte asi 2 minúty, kým zmes nezhustne do podoby pudingu.
12. Odstavte z tepla a do horúceho krému vmiešajte na kocky nakrájané studené maslo, kým sa úplne nerozpustí.
13. Krém prelejte do misky. Ihneď ho prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu, a nechajte úplne vychladnúť.
14. Vychladnutý citrónový krém rovnomerne natrite na stuhnutý cheesecake.
15. Vráťte do chladničky ešte aspoň na 1 hodinu. Potom krájajte na úhľadné rezy.
Poznámky
1. Základ hladkého krému: Všetky suroviny na plnku (syr, vajcia, smotana) musia mať izbovú teplotu. A po pridaní vajec už zmes nikdy nešľahajte na vysokých otáčkach, len ju pomaly premiešajte. Predídete tak prasklinám.2. Pomalé chladnutie je kľúčové: Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte cheesecake chladnúť vnútri aspoň hodinu. Vďaka tomuto postupnému chladnutiu sa povrch nezrazí a nepopraská.3. Krém bez 'kože': Pri chladení citrónového krému naň priložte potravinovú fóliu tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Zabráni to vytvoreniu nepríjemnej kožky.