Search

Takto ste jablkový koláč ešte nerobili! Historický recept z roku 1894

jablkový koláč z roku 1894
jablkový koláč z roku 1894

Obsah receptu

Hľadáte recept na jablkový koláč, ktorý je iný ako všetky ostatné? Vyskúšajte tento historický recept na jablkový koláč z roku 1894! Jablká plnené ríbezľovou zmesou a s nadýchaným mandľovým cestom vás očaria svojou bohatou chuťou a textúrou.

Tento jablkový koláč nie je len obyčajný dezert. Je to kulinársky skvost, ktorý poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Recept je jednoduchý na sledovanie a výsledky sú ohromujúce.

Recept na jablkový koláč z roku 1894

Ingrediencie:

  • 12 stredne veľkých jabĺk
  • Ríbezle (množstvo zodpovedajúce počtu jabĺk)
  • 50 g cukru (1/4 šálky)
  • 1 čl škorice
  • 20 g kandizovanej cukety (môžete použiť aj iné ovocie)
  • maslo

Ingrediencie pre cesto:

  • 125 g masla (1/2 šálky)
  • 125 g práškového cukru (1/2 šálky)
  • 6 žĺtkov
  • 125 g mandlí (1 1/4 šálky)
  • Štipka muškátového orieška alebo muškátového kvetu
  • 6 bielkov

Postup prípravy:

Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a odstráňte jadrovník. Pripravené jablká vložte do pekáča.

Ríbezle dôkladne umyte, očistite od stopiek a premiestnite do misky. K ríbezlám pridajte 50g cukru, 1 čajovú lyžičku škorice a 20g kandizovanej cukety. Všetko dôkladne premiešajte.

Jablká v pekáči naplňte pripravenou ríbezľovou zmesou a na vrch každého jablka položte kúsok masla.

V ďalšej miske dôkladne zmiešajte maslo s cukrom. Miešajte, až kým zmes nezískava svetlú a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávajte žĺtky za stáleho miešania. Následne vmiešajte mleté mandle a štipku muškátového orieška.

V samostatnej miske vyšľahajte bielka do tuha. Potom jemne, vareškou, vmiešajte vyšľahané bielka do cesta.

Pripravenú zmes rovnomerne vylejte na naplnené jablká v pekáči a povrch uhladte vareškou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 1 až 1¼ hodiny, pričom používajte horný aj spodný ohrev.

Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

Jablkový koláč z roku 1894 – Video recept:

Doprajte si kúsok histórie a pripravte si tento úžasný jablkový koláč podľa historického receptu. Určite si ho zamilujete!

Súvisiace články

Rýchle pudingové koláčiky ku káve: Sú vynikajúce, krehučké a pripravené za 20 minút!

Jemný kefírový koláč s mandarinkami bez námahy: Stačí všetko premiešať a dať piecť!

Výborný salko koláč z panvičky: Ideálny pre náhle návštevy, tento chutný dezert je rýchlo pripravený, keď už sú hostia takmer u dverí!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty