Hľadáte recept na jablkový koláč, ktorý je iný ako všetky ostatné? Vyskúšajte tento historický recept na jablkový koláč z roku 1894! Jablká plnené ríbezľovou zmesou a s nadýchaným mandľovým cestom vás očaria svojou bohatou chuťou a textúrou.
Tento jablkový koláč nie je len obyčajný dezert. Je to kulinársky skvost, ktorý poteší aj tých najnáročnejších gurmánov. Recept je jednoduchý na sledovanie a výsledky sú ohromujúce.
Recept na jablkový koláč z roku 1894
Ingrediencie:
- 12 stredne veľkých jabĺk
- Ríbezle (množstvo zodpovedajúce počtu jabĺk)
- 50 g cukru (1/4 šálky)
- 1 čl škorice
- 20 g kandizovanej cukety (môžete použiť aj iné ovocie)
- maslo
Ingrediencie pre cesto:
- 125 g masla (1/2 šálky)
- 125 g práškového cukru (1/2 šálky)
- 6 žĺtkov
- 125 g mandlí (1 1/4 šálky)
- Štipka muškátového orieška alebo muškátového kvetu
- 6 bielkov
Postup prípravy:
Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a odstráňte jadrovník. Pripravené jablká vložte do pekáča.
Ríbezle dôkladne umyte, očistite od stopiek a premiestnite do misky. K ríbezlám pridajte 50g cukru, 1 čajovú lyžičku škorice a 20g kandizovanej cukety. Všetko dôkladne premiešajte.
Jablká v pekáči naplňte pripravenou ríbezľovou zmesou a na vrch každého jablka položte kúsok masla.
V ďalšej miske dôkladne zmiešajte maslo s cukrom. Miešajte, až kým zmes nezískava svetlú a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávajte žĺtky za stáleho miešania. Následne vmiešajte mleté mandle a štipku muškátového orieška.
V samostatnej miske vyšľahajte bielka do tuha. Potom jemne, vareškou, vmiešajte vyšľahané bielka do cesta.
Pripravenú zmes rovnomerne vylejte na naplnené jablká v pekáči a povrch uhladte vareškou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 1 až 1¼ hodiny, pričom používajte horný aj spodný ohrev.
Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť!
Jablkový koláč z roku 1894 – Video recept:
Doprajte si kúsok histórie a pripravte si tento úžasný jablkový koláč podľa historického receptu. Určite si ho zamilujete!
Súvisiace články
Rýchle pudingové koláčiky ku káve: Sú vynikajúce, krehučké a pripravené za 20 minút!
Jemný kefírový koláč s mandarinkami bez námahy: Stačí všetko premiešať a dať piecť!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte