Search

Takto spracujete aj 10 kíl paradajok. Geniálny starý recept na omáčku, ktorá vydrží roky.

Domáca paradajková omáčka na zimu
Domáca paradajková omáčka na zimu

Obsah receptu

Publikované: 4. októbra 2025, 07:00

Máte obrovskú úrodu paradajok a už neviete, čo s nimi? Zabudnite na zdĺhavé varenie pretlakov a kečupov. Mám pre vás geniálny a takmer zabudnutý recept po prababičkách, vďaka ktorému spracujete aj 10 kíl paradajok naraz, a to takmer bez práce. Väčšinu roboty za vás urobí čas a výsledkom je tá najchutnejšia, najaromatickejšia a najkomplexnejšia paradajková omáčka, aká existuje. Je to poklad zo špajze.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút (+ 4-5 dní kvasenie)
  • Počet porcií: cca 2 litre omáčky (z 3 kg paradajok)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 35 kcal/100 g
  • Trend: Zaváranie / Fermentácia / Zero-waste

Potrebujeme

(Množstvo na cca 3 kg paradajok)

  • 3 kg veľmi zrelých, mäsitých paradajok
  • 1 ks veľká paprika (mix farieb)
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 veľký zväzok kôpru
  • 3-4 PL soli

Postup prípravy

  1. Príprava na kvasenie. Pripravte si veľký, dokonale čistý sklenený pohár (ideálny je 3-5 litrový) alebo súdok na kvasenie.
  2. Na dno pohára vložte polovicu strúčikov cesnaku (môžu byť aj v šupke), nahrubo nakrájanú papriku a na polovicu zlomené stonky kôpru.
  3. Paradajky umyte, vykrojte tvrdé zelené časti pri stopke a nakrájajte ich na štvrtiny.
  4. Postupne ich vrstvite do pohára a každú vrstvu poriadne utlačte rukou alebo tĺčikom, aby pustili čo najviac šťavy. Do stredu pridajte zvyšný cesnak.
  5. Keď je pohár takmer plný, vrch bohato a rovnomerne posypte soľou.
  6. Kvasenie (DÔLEŽITÝ KROK!). Pohár NIKDY NEUZATVÁRAJTE NATESNO! Viečko na pohár len voľne položte, aby mal unikajúci plyn kam odchádzať. Ak by ste pohár uzavreli, vytvoril by sa v ňom obrovský tlak a mohol by explodovať.
  7. Pohár položte na tanierik alebo do misky (môže vytiecť trochu šťavy) a nechajte ho na teplom mieste v kuchyni kvasiť 4-5 dní. Počas tejto doby sa na vrchu môže vytvoriť biela pena (kvasinky), ktorú pred ďalším spracovaním jednoducho odoberiete čistou lyžicou.
  8. Príprava omáčky. Po 4-5 dňoch prelejte celý vykvasený obsah pohára do veľkého hrnca. Vyberte a zahoďte stonky kôpru.
  9. Celú zmes rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
  10. Hrniec preložte na sporák, priveďte do varu a na miernom ohni za občasného miešania varte 15-20 minút. Omáčka sa tým pasterizuje, prepoja sa chute a jemne zhustne.
  11. Sterilizácia. Kým sa omáčka varí, vysterilizujte si čisté poháre a viečka (napríklad v rúre vyhriatej na 120 °C po dobu 20 minút).
  12. Horúcu omáčku nalejte do pripravených horúcich pohárov, okraje dôkladne utrite dočista, pevne uzavrite viečkami a otočte hore dnom na 5 minút. Potom ich zabalené v deke (“v suchom dune”) nechajte úplne vychladnúť do druhého dňa.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo nezatvárať pohár? (ŽIVOTNE DÔLEŽITÉ!) Počas kvasenia (fermentácie) produkujú baktérie mliečneho kvasenia veľké množstvo plynu (oxidu uhličitého). Ak by ste pohár pevne uzavreli, plyn by nemal kam unikať, v pohári by sa vytvoril extrémny tlak a s najväčšou pravdepodobnosťou by explodoval. Preto viečko vždy len voľne položte na vrch, nikdy ho nezaťahujte.
  2. Kúzlo fermentácie. Nebojte sa tohto procesu, je to starý a osvedčený spôsob konzervácie. Krátke prekvasenie dodá paradajkám úžasnú, komplexnú, plnú a jemne pikantnú chuť (umami), ktorú obyčajným varením nikdy nedosiahnete. Kyselina mliečna, ktorá pri procese vzniká, je navyše skvelý prírodný konzervant.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Spolu s paprikou a cesnakom pridajte na dno pohára aj jednu alebo dve celé čili papričky. Omáčka získa po rozmixovaní skvelú pikantnú chuť, ideálnu napríklad na prípravu arrabbiata omáčky.
  • Talianska verzia: Namiesto kôpru pridajte do pohára pred kvasením stonky čerstvej bazalky a pár vetvičiek oregana. Po rozmixovaní a uvarení získate ten najlepší a najautentickejší základ na talianske omáčky alebo na pizzu.

Výsledkom je tá najlepšia a najchutnejšia domáca paradajková omáčka, ktorá je neporovnateľná s akýmkoľvek kupovaným pretlakom či pasatou. Je to dokonalý základ na pizzu, cestoviny, do sviečkovej, segedínskeho gulášu alebo len tak na hrianky s cesnakom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube УХ ТЫ,КУХНЯ, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty