Search

Domáca kvasená kapusta ako od babičky: RECEPT na vitamínovú bombu na zimu

domáca kvasená kapusta
domáca kvasená kapusta

Obsah receptu

Nič sa nevyrovná chuti poctivej, domácej kvasenej kapusty, ktorá je chrumkavá, plná šťavy a vitamínov. S týmto RECEPTOM ako od babičky si pripravíte tú najlepšiu vitamínovú bombu na celú zimu! Je to oveľa jednoduchšie, ako si možno myslíte. Potrebujete len kapustu, soľ, mrkvu a trochu trpezlivosti. Zabudnite na kupovanú kapustu v sáčkoch, tá domáca je bezkonkurenčná a jej príprava je tak trochu aj zábava. Poďme sa spolu pozrieť, ako na to, aby sa vám vždy podarila na jednotku.

Kúzlo kvasenej kapusty je v mliečnom kvasení, ktoré prebieha úplne prirodzene len za pomoci soli. Nepotrebujete žiadne špeciálne prípravky. Ukážeme si, ako kapustu správne natlačiť, zaťažiť a nechať pracovať, aby bola výsledkom tá najlepšia chrumkavá a zdravá dobrota, ideálna do kapustnice, k haluškám alebo len tak, samotná.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 1 hodina (strúhanie a tlačenie)
  • Čas kvasenia: 7-14 dní
  • Počet porcií: cca 3 veľké poháre (à 1000 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 3 kg bielej hlávkovej kapusty (pevnej, jesennej)
  • 300 g mrkvy
  • 50-60 g nejodizovanej soli (ideálne kamennej)
  • Na prípadné doliatie: prevarená a vychladnutá slaná voda (v pomere 20 g nejodizovanej soli na 1 liter vody)

Postup prípravy

Príprava kapusty a mrkvy:

  1. Pripravíme si veľkú čistú nádobu (súdok, veľký hrniec alebo lavór) a čisté zaváracie poháre s viečkami.
  2. Kapustu očistíme od vrchných poškodených listov, hlávky prekrojíme, vyrežeme hlúb a nastrúhame na tenké rezance. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo.
  3. Vo veľkej nádobe zmiešame nastrúhanú kapustu s mrkvou. Pridáme 50-60 g nejodizovanej soli (jód bráni správnemu kvaseniu) a všetko rukami poriadne premiešame.
  4. Zmes necháme postáť asi 1-2 hodiny. Počas tejto doby kapustu každých 20-30 minút poriadne päsťami alebo pučidlom na zemiaky postláčame. Cieľom je, aby pustila čo najviac vlastnej šťavy.

Tlačenie a kvasenie (najdôležitejšia časť):

  1. Kapustu začneme po vrstvách tlačiť do pripravených čistých pohárov (alebo do kvasnej nádoby – súdka). Každú vrstvu poriadne utlačíme päsťou alebo vareškou, aby sme vytlačili všetok vzduch.
  2. Keď je pohár takmer plný, zalejeme kapustu šťavou, ktorú pustila v nádobe. Dôležité: Kapusta musí byť úplne celá ponorená pod šťavou. Ak kapusta nepustila dosť šťavy, dolejeme ju prevarenou a VŽDY ÚPLNE VYCHLADNUTOU slanou vodou.
  3. Kapustu v pohári zaťažíme – napríklad menším pohárikom naplneným vodou alebo čistým kameňom, aby ostala stlačená a ponorená.
  4. Poháre NEUZATVÁRAME NATESNO! Viečko len voľne položíme na vrch, alebo hrdlo previažeme čistým plátnom a zagumičkujeme. Kvasné plyny musia mať kadiaľ unikať.
  5. Poháre položíme na tácku (počas kvasenia môže šťava vytekať) a necháme kvasiť pri izbovej teplote (okolo 20-22°C) po dobu 7 až 14 dní.
  6. Prvých 4-5 dní kapustu každý deň čistou rúčkou varešky alebo špajdľou poprepichujeme až ku dnu, aby sme uvoľnili nahromadené plyny.

Skladovanie:

  1. Po ukončení kvasenia (keď kapusta prestane výrazne “bublať” a má príjemnú kyslú chuť) odstránime závažie, očistíme okraje pohárov, doplníme šťavou ak treba, a až teraz viečka pevne uzavrieme.
  2. Poháre uskladníme na chladnom a tmavom mieste (pivnica, chladnička). Správne vykvasená a uskladnená kapusta vydrží mnoho mesiacov.

Videorecept

Tipy

  1. Pre obmenu chuti niekedy pridám do kapusty aj pár guličiek celého čierneho korenia a pár bobkových listov. Niekto pridáva aj celú rascu.
  2. Do kapusty sa skvele hodí aj najemno nakrájaná cibuľa alebo pár jabĺk nakrájaných na mesiačiky. Pridávam ich hneď na začiatku ku kapuste a mrkve.
  3. Ak mi počas kvasenia vytečie šťava na tácku, nikdy ju nevylievam. Keď kapusta dokvasí a trochu klesne, touto šťavou ju opäť dolejem, aby bola ponorená.
  4. Ak nechcem robiť veľkú dávku, dodržím pomer surovín. Na 1 kg kapusty používam približne 100 g mrkvy a 20 g (cca 1 vrchovatá lyžica) nejodizovanej soli.

Verím, že s týmto poctivým receptom sa vám podarí pripraviť tú najlepšiu domácu kapustu. Je to naozaj poklad, ktorý sa v kuchyni vždy zíde a dodá jedlám tú správnu chuť a kopu vitamínov.

Recept je inšpirovaný verziou od Kulinarne przygody, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty