Nič sa nevyrovná chuti poctivej, domácej kvasenej kapusty, ktorá je chrumkavá, plná šťavy a vitamínov. S týmto RECEPTOM ako od babičky si pripravíte tú najlepšiu vitamínovú bombu na celú zimu! Je to oveľa jednoduchšie, ako si možno myslíte. Potrebujete len kapustu, soľ, mrkvu a trochu trpezlivosti. Zabudnite na kupovanú kapustu v sáčkoch, tá domáca je bezkonkurenčná a jej príprava je tak trochu aj zábava. Poďme sa spolu pozrieť, ako na to, aby sa vám vždy podarila na jednotku.
Kúzlo kvasenej kapusty je v mliečnom kvasení, ktoré prebieha úplne prirodzene len za pomoci soli. Nepotrebujete žiadne špeciálne prípravky. Ukážeme si, ako kapustu správne natlačiť, zaťažiť a nechať pracovať, aby bola výsledkom tá najlepšia chrumkavá a zdravá dobrota, ideálna do kapustnice, k haluškám alebo len tak, samotná.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 1 hodina (strúhanie a tlačenie)
- Čas kvasenia: 7-14 dní
- Počet porcií: cca 3 veľké poháre (à 1000 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 3 kg bielej hlávkovej kapusty (pevnej, jesennej)
- 300 g mrkvy
- 50-60 g nejodizovanej soli (ideálne kamennej)
- Na prípadné doliatie: prevarená a vychladnutá slaná voda (v pomere 20 g nejodizovanej soli na 1 liter vody)
Postup prípravy
Príprava kapusty a mrkvy:
- Pripravíme si veľkú čistú nádobu (súdok, veľký hrniec alebo lavór) a čisté zaváracie poháre s viečkami.
- Kapustu očistíme od vrchných poškodených listov, hlávky prekrojíme, vyrežeme hlúb a nastrúhame na tenké rezance. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo.
- Vo veľkej nádobe zmiešame nastrúhanú kapustu s mrkvou. Pridáme 50-60 g nejodizovanej soli (jód bráni správnemu kvaseniu) a všetko rukami poriadne premiešame.
- Zmes necháme postáť asi 1-2 hodiny. Počas tejto doby kapustu každých 20-30 minút poriadne päsťami alebo pučidlom na zemiaky postláčame. Cieľom je, aby pustila čo najviac vlastnej šťavy.
Tlačenie a kvasenie (najdôležitejšia časť):
- Kapustu začneme po vrstvách tlačiť do pripravených čistých pohárov (alebo do kvasnej nádoby – súdka). Každú vrstvu poriadne utlačíme päsťou alebo vareškou, aby sme vytlačili všetok vzduch.
- Keď je pohár takmer plný, zalejeme kapustu šťavou, ktorú pustila v nádobe. Dôležité: Kapusta musí byť úplne celá ponorená pod šťavou. Ak kapusta nepustila dosť šťavy, dolejeme ju prevarenou a VŽDY ÚPLNE VYCHLADNUTOU slanou vodou.
- Kapustu v pohári zaťažíme – napríklad menším pohárikom naplneným vodou alebo čistým kameňom, aby ostala stlačená a ponorená.
- Poháre NEUZATVÁRAME NATESNO! Viečko len voľne položíme na vrch, alebo hrdlo previažeme čistým plátnom a zagumičkujeme. Kvasné plyny musia mať kadiaľ unikať.
- Poháre položíme na tácku (počas kvasenia môže šťava vytekať) a necháme kvasiť pri izbovej teplote (okolo 20-22°C) po dobu 7 až 14 dní.
- Prvých 4-5 dní kapustu každý deň čistou rúčkou varešky alebo špajdľou poprepichujeme až ku dnu, aby sme uvoľnili nahromadené plyny.
Skladovanie:
- Po ukončení kvasenia (keď kapusta prestane výrazne “bublať” a má príjemnú kyslú chuť) odstránime závažie, očistíme okraje pohárov, doplníme šťavou ak treba, a až teraz viečka pevne uzavrieme.
- Poháre uskladníme na chladnom a tmavom mieste (pivnica, chladnička). Správne vykvasená a uskladnená kapusta vydrží mnoho mesiacov.
Videorecept
Tipy
- Pre obmenu chuti niekedy pridám do kapusty aj pár guličiek celého čierneho korenia a pár bobkových listov. Niekto pridáva aj celú rascu.
- Do kapusty sa skvele hodí aj najemno nakrájaná cibuľa alebo pár jabĺk nakrájaných na mesiačiky. Pridávam ich hneď na začiatku ku kapuste a mrkve.
- Ak mi počas kvasenia vytečie šťava na tácku, nikdy ju nevylievam. Keď kapusta dokvasí a trochu klesne, touto šťavou ju opäť dolejem, aby bola ponorená.
- Ak nechcem robiť veľkú dávku, dodržím pomer surovín. Na 1 kg kapusty používam približne 100 g mrkvy a 20 g (cca 1 vrchovatá lyžica) nejodizovanej soli.
Verím, že s týmto poctivým receptom sa vám podarí pripraviť tú najlepšiu domácu kapustu. Je to naozaj poklad, ktorý sa v kuchyni vždy zíde a dodá jedlám tú správnu chuť a kopu vitamínov.
Recept je inšpirovaný verziou od Kulinarne przygody, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší, bezpečnejší a jednoduchší na prípravu.