Paradajková omáčka podľa prababičky (kvasená, vydrží roky)
Máte obrovskú úrodu paradajok a neviete, čo s nimi? Zabudnite na zdĺhavé varenie pretlakov. Mám pre vás geniálny starý recept po prababičkách, vďaka ktorému spracujete aj 10 kíl paradajok naraz. Väčšinu práce za vás urobí čas a výsledkom je tá najchutnejšia paradajková omáčka, aká existuje.
1. Príprava na kvasenie. Na dno veľkého čistého pohára (3-5 litrov) vložte cesnak, nahrubo nakrájanú papriku a kôpor.
2. Paradajky nakrájajte na štvrtiny a postupne ich vrstvite do pohára, pričom každú vrstvu utlačte, aby pustili šťavu.
3. Keď je pohár takmer plný, vrch bohato posypte soľou.
4. Kvasenie (DÔLEŽITÉ!). Pohár NEUZATVÁRAJTE NATESNO! Viečko len voľne položte na vrch, aby mohol unikať plyn. Pohár položte na tanierik a nechajte na teplom mieste kvasiť 4-5 dní.
5. Po 4-5 dňoch odoberte penu z povrchu a celý obsah prelejte do veľkého hrnca. Vyberte stonky kôpru.
6. Varenie omáčky. Zmes rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 15-20 minút.
7. Sterilizácia. Kým sa omáčka varí, vysterilizujte si čisté poháre a viečka (napr. v rúre pri 120 °C na 20 minút).
8. Horúcu omáčku nalejte do horúcich pohárov, okraje utrite, pevne uzavrite a otočte hore dnom na 5 minút. Potom zabalené v deke nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Prečo nezatvárať pohár? (DÔLEŽITÉ!) Počas kvasenia vzniká plyn. Ak by ste pohár pevne uzavreli, mohol by explodovať. Preto viečko vždy len voľne položte na vrch.2. Kúzlo fermentácie. Krátke prekvasenie dodá paradajkám úžasnú, komplexnú a jemne pikantnú chuť (umami), ktorú obyčajným varením nikdy nedosiahnete. Je to starý a osvedčený spôsob konzervácie.