Sýta zapekaná zemiaková dobrota s párkami a zeleninou: Rýchly a jednoduchý recept na obed

zapekaná zemiaková dobrota
Sýta zapekaná zemiaková dobrota s párkami a zeleninou

Obsah receptu

Táto zapekaná zemiaková dobrota je ako teplé objatie v chladný deň. Sýta, voňavá a taká jednoduchá, že ju zvládne ukuchtiť aj ten najväčší kuchynský nováčik. A čo je najlepšie? Všetky ingrediencie nájdete hneď vo svojej špajzičke!

Zemiaky, párky, zeleninka a syr sa v tejto dobrote krásne prepoja a vytvoria symfóniu chutí, ktorá poteší každé bruško. A tá vôňa, čo sa bude šíriť po celom dome… no, to je niečo, čo musíte zažiť!

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 8-10 klobások alebo párkov
  • Cibuľa (podľa chuti)
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 citróna
  • 170 g kukurice
  • 200 g kyslej smotany
  • 1/2 šálky zelených olív (nakrájaných)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • Soľ, oregano (podľa chuti)
  • 170 g strúhaného parmezánu
  • Olivový olej na vymastenie

Postup prípravy:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a varte v osolenej vode, kým nezmäknú. Potom ich sceďte a rozpučte v miske. Pridajte 1 polievkovú lyžicu masla, kyslú smotanu a dobre premiešajte.
  2. Opekanie klobások: Klobásky alebo párky nakrájajte na kolieska. Na panvici roztopte 1 polievkovú lyžicu masla a opečte klobásky asi 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak a premiešajte. Následne pridajte šťavu z polovice citróna, dobre premiešajte a odstavte.
  3. Príprava zmesi: Do rozpučených zemiakov pridajte nastrúhanú mrkvu, nakrájanú cibuľu, kukuricu a nakrájané zelené olivy. Premiešajte a pridajte opečené klobásky, potom znovu dôkladne premiešajte.
  4. Skladanie a pečenie: Zapekaciu misku vymastite olivovým olejom. Na dno misky natlačte polovicu zemiakovej zmesi, posypte časťou nastrúhaného parmezánu. Pridajte zvyšnú polovicu zemiakovej zmesi a opäť posypte parmezánom. Na vrch posypte oregano podľa chuti.
  5. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 20 minút, kým vrch nezíska zlatistú farbu.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Nebojte sa experimentovať: Pridajte svoje obľúbené bylinky alebo koreniny, skúste použiť iný druh syra, alebo primiešajte trochu údenej papriky pre dymovú chuť.
  2. Zemiaky uvarte dopredu: Ak chcete ušetriť čas, zemiaky si uvarte deň vopred a nechajte ich vychladnúť v chladničke.
  3. Pre chrumkavejší vrch: Pred pečením posypte vrch trochou strúhanky zmiešanej s roztopeným maslom.
  4. Podávajte s láskou: Táto zapekaná zemiaková dobrota chutí najlepšie, keď sa podáva s úsmevom a láskou. Nezabudnite na veľkú porciu kyslej smotany a čerstvý chlieb!

Video recept:

Tak vidíte, moje milé, aj obyčajné zemiaky sa dajú premeniť na niečo výnimočné. Táto zapekaná zemiaková dobrota je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá vykúzliť jedlo, ktoré zahreje nielen žalúdok, ale aj srdce. Tak šup do kuchyne a pustite sa do varenia! A nezabudnite, najdôležitejšou ingredienciou je vždy láska.

Súvisiace články:

Ak máte 2 zemiaky, 2 vajcia a 2 párky, urobte pre svoju rodinu tento lahodný recept

Najchutnejšie plnené zemiaky pečené v rúre: Stačí ich naplniť touto jednoduchou zmesou a výborný obed je hneď na stole!

Najlepšie zemiaky s rozpusteným syrom a cesnakom: Skúsila som ich a odvtedy iné prílohy nerobím – sú fantastické!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varenie so mnou?

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty