Search

Šťavnatá kuracia harmonika: Rýchla večera plná syra a špenátu

Šťavnatá kuracia harmonika
Šťavnatá kuracia harmonika

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2025, 14:50

Ak hľadáte recept, ktorý premení obyčajné kuracie prsia na slávnostnú večeru, a to za pol hodinu, ste tu správne. Táto kuracia harmonika je neuveriteľne šťavnatá, plná lahodnej syrovo-špenátovej plnky a príprava je pritom geniálne jednoduchá. Toto musíte skúsiť!

Zabudnite na suché a nudné mäso. Ukážem vám, ako ho správne narezať a pridať do pekáča jednu “tajnú” prísadu, vďaka ktorej zostane vždy krásne šťavnaté. Poďme na to!

Ako pripraviť šťavnatú kuraciu harmoniku?

Do kuracieho prsa urobte hlboké zárezy, ale neprekrojte ho úplne. Mäso osoľte a okoreňte. Každý zárez naplňte pripravenou zmesou smotanového syra a špenátu. Vrch posypte strúhaným syrom, podlejte trochou vody a pečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 2 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera, Nízkosacharidové

Potrebujeme

  • 2 ks väčších kuracích pŕs (každé cca 200-250 g)
  • 100 g smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
  • 1 hrsť čerstvého baby špenátu
  • 30 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL vody alebo kuracieho vývaru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na vymazanie formy

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Menší pekáč alebo zapekaciu misu zľahka vymažte olejom.
  2. V malej miske zmiešajte smotanový syr, najemno nasekaný čerstvý špenát a prelisovaný cesnak. Podľa chuti zmes osoľte a okoreňte.
  3. Kuracie prsia umyte a dôkladne osušte papierovou utierkou. Položte ich na dosku a ostrým nožom do nich urobte hlboké zárezy v rozostupoch asi 1,5 cm. Dávajte pozor, aby ste mäso zospodu neprekrojili, musí zostať vcelku a držať pokope.
  4. Mäso z každej strany, a najmä v zárezoch, dobre osoľte a okoreňte. Milujem tento krok, lebo viem, že mäso nebude fádne.
  5. Do každého zárezu potom lyžičkou alebo nožom natlačte pripravenú syrovo-špenátovú plnku.
  6. Naplnené prsia preložte do pripraveného pekáča.
  7. Teraz prichádza ten trik na šťavnatosť: na dno pekáča prilejte 2-3 lyžice vody alebo vývaru. Vytvorí sa tak para, ktorá udrží mäso krásne šťavnaté.
  8. Vrch mäsa posypte nastrúhaným tvrdým syrom.
  9. Pečte v predhriatej rúre 25 minút, kým nie je syr na povrchu krásne zlatistý a mäso úplne prepečené.

Videorecept

Tipy

  1. Ako na dokonalú harmoniku? Aby sa vám mäso dobre krájalo a neprekrojili ste ho, môžete si po jeho bokoch položiť dve varešky alebo čínske paličky. Nôž sa pri krájaní zastaví o ne a spodok tak zostane zaručene neporušený.
  2. Nebojte sa plnky! Experimentujte s plnkou podľa toho, čo máte v chladničke. Skvele do nej pasujú aj nadrobno nasekané sušené paradajky, kúsok nivy pre výraznejšiu chuť alebo nasekané vlašské orechy pre chrumkavosť.
  3. Je mäso už hotové? Keďže je narezané, pečie sa naozaj rýchlo. Najlepšou istotou je zapichnúť do najhrubšej časti nožík – ak z neho vyteká číra šťava bez ružového nádychu, mäso je hotové. Ak je šťava ružovkastá, pridajte ešte pár minút v rúre.

Variácie

  • Caprese harmonika: Namiesto špenátovej plnky naplňte zárezy striedavo plátkami mozzarelly, malej paradajky a lístkami čerstvej bazalky.
  • So slaninkou: Každý naplnený zárez môžete pred pečením “uzavrieť” plátkom slaniny alebo prosciutta pre ešte bohatšiu chuť a chrumkavosť.
  • Na stredomorský spôsob: Do smotanového syra vmiešajte nadrobno nasekané čierne olivy, kapary a sušené oregano.

Záver

Podávajte so zemiakovou kašou alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Je to efektné jedlo, ktoré zvládnete bez akejkoľvek námahy!

Tento recept je inšpirovaný od Il Rifugio Perfetto, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty