Tento slávny nemecký jablkový koláč je dokonalým spojením jednoduchosti a chuti. S karamelizovanými jablkami, chrumkavými orechmi a nadýchaným cestom si získa vaše srdce už po prvom súste. Vyskúšajte tento babičkin recept a doprajte si kúsok nemeckej tradície.
Túžite po klasickom dezerte, ktorý vás prenesie do útulnej atmosféry nemeckej kuchyne? Tento jablkový koláč je presne to, čo hľadáte. S jednoduchými ingredienciami a zrozumiteľným postupom ho zvládne pripraviť každý, dokonca aj začiatočník.
Slávny jablkový koláč
Ingrediencie:
- 3 jablká (očistené a nakrájané na kocky)
- 40 g masla
- 70 g cukru (na karamelizovanie jabĺk)
- 3 vajcia
- 120 g cukru
- 100 ml mlieka
- 1/2 pol lyžičky vanilkového cukru
- 6 polievkových lyžíc hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy (prášok do pečiva)
- 100 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
- Rastlinný tuk (na vymastenie formy)
- Med (na dochutenie)
- Kokosové lupienky (na posypanie)
Postup prípravy:
- Príprava jabĺk:
- Očistite a nakrájajte 3 jablká na malé kocky.
- Na panvici rozpustite 40 g masla a pridajte 70 g cukru. Varte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a nezačne karamelizovať.
- Pridajte nakrájané jablká a varte ich v karamele približne 10 minút, kým nezmäknú.
- Príprava cesta:
- Vo veľkej mise vyšľahajte 3 vajcia so 120 g cukru, kým nebudú svetlé a nadýchané.
- Postupne pridávajte 100 ml mlieka a 1/2 pol lyžičky vanilkového cukru, pričom neustále miešajte.
- Pridajte 6 polievkových lyžíc hladkej múky zmiešanej s 1 lyžičkou jedlej sódy (prášku do pečiva) a dôkladne premiešajte.
- Príprava koláča:
- Do cesta opatrne vmiešajte karamelizované jablká a nasekané vlašské orechy.
- Formu na pečenie vymastite rastlinným tukom a vylejte do nej pripravené cesto.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte koláč približne 40 minút, alebo kým nie je povrch zlatistý a špáradlo vložené do stredu vyjde čisté.
- Dokončenie:
- Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť.
- Koláč potrite tenkou vrstvou medu a posypte kokosovými lupienkami podľa chuti.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Výber jabĺk: Použite kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Granny Smith, ktoré dodajú koláču príjemnú chuťovú rovnováhu.
- Karamelizácia: Dávajte pozor, aby sa karamel nepripálil. Ak sa začne pripaľovať, pridajte trochu vody.
- Vlašské orechy: Môžete ich nahradiť inými druhmi orechov, ako sú mandle alebo lieskové orechy.
- Med: Ak nemáte med, môžete použiť javorový sirup alebo agávový sirup.
- Kokosové lupienky: Ak chcete koláč ozvláštniť, môžete použiť aj iné posýpky, ako sú nasekané pistácie alebo mandľové lupienky.
Slávny jablkový koláč – Video recept:
Tento slávny nemecký jablkový koláč je dôkazom toho, že tie najlepšie recepty sú často tie najjednoduchšie. Svojou neodolateľnou chuťou a vôňou si získa každého, kto ho ochutná. Neváhajte a vyskúšajte tento tradičný recept, ktorý vám prinesie kúsok nemeckej kultúry priamo do vašej kuchyne.
Súvisiace články:
Lacný a jednoduchý recept na chutný ovocný koláč! Mäkký kysnutý koláč s ovocím a drobenkou
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Rýchle a jednoduché