Keď mám chuť na niečo naozaj sýte a trochu netradičné, tieto slané palacinky sú jasná voľba. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať mleté mäso a premeniť ho na originálne hlavné jedlo. Plnka je výdatná, palacinky jemné a celé jedlo je hotové prekvapivo rýchlo. U nás doma miznú z taniera okamžite.
Krátke opečenie naplnených palaciniek na záver je ten trik, ktorý im dodá neodolateľnú chrumkavosť na povrchu, zatiaľ čo vnútro zostane krásne šťavnaté. Vyskúšate túto skvelú a lacnú večeru aj vy?
Ako sa robia slané palacinky s mäsom?
Uvarte ryžu. Mleté mäso poduste a zmiešajte s ryžou. Z mlieka, vajec a múky pripravte hladké cesto a upečte tenké palacinky. Naplňte ich mäsovou zmesou, zrolujte a na panvici krátko opečte dochrumkava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 8 kusov (cca 4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 255 kcal/kus
- Trend: Rýchla večera / Low-budget
Potrebujeme
Na plnku:
- 60 g ryže
- 250 g mletého mäsa (bravčové alebo mix)
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- olej na opekanie
Na cesto na palacinky (cca 8 ks):
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 200 ml perlivej vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
Postup prípravy
Príprava plnky
- Ryžu prepláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu (zvyčajne 10–12 minút). Potom ju sceďte.
- Na panvici rozpáľte trochu oleja. Vložte celý strúčik cesnaku a opekajte ho 30 sekúnd, len aby pustil vôňu. Potom ho vyberte a vyhoďte.
- Do voňavého oleja pridajte mleté mäso. Osoľte, okoreňte a sprudka ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezhnedne.
- Mäso podlejte trochou vody (asi 50 ml), panvicu prikryte a na miernom ohni ho duste približne 15 minút, kým nie je úplne mäkké.
- Hotové mäso zmiešajte vo väčšej mise s uvarenou ryžou. Plnka je pripravená.
Príprava a plnenie palaciniek
- Teraz si pripravte cesto. Pre hladké cesto je dôležité v mise metličkou rozšľahať vajcia s mliekom, perlivou vodou, soľou a cukrom.
- Do tekutej zmesi postupne, za stáleho miešania, prisypávajte preosiatu múku. Vymiešajte dohladka, aby v ceste neboli hrudky.
- Na rozpálenej a zľahka naolejovanej panvici upečte z cesta tenké palacinky (približne 30–60 sekúnd z každej strany).
- Každú hotovú palacinku naplňte časťou mäsovej zmesi a pevne ju zrolujte.
- Na záver si vyčistite panvicu. Naplnené palacinky na nej z každej strany opečte ešte asi 1 minútu dochrumkava.
- Podávajte ich horúce, napríklad s kyslou smotanou, čerstvým šalátom alebo obľúbeným dresingom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre najlepšie cesto ho nechajte po vymiešaní 15 minút odstáť v chladničke. Múka napučí a palacinky budú ešte jemnejšie.
- Pre bohatšiu plnku môžete do hotovej mäsovej zmesi primiešať aj nasekanú petržlenovú vňať, jarnú cibuľku alebo trochu strúhaného syra.
Jednoduché variácie
- Hubová plnka: Namiesto mäsa poduste na cibuľke 300 g šampiňónov a zmiešajte ich s ryžou.
- Mexický štýl: Do mäsovej plnky pridajte trochu kukurice, červenej fazule a štipku chilli pre pikantnejšiu verziu.
Záver
Výsledkom sú výdatné a chutné palacinky, ktoré skvele poslúžia ako originálna večera alebo obed. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od RÝCHLE a JEDNODUCHÉ recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
