Keď mám chuť na niečo naozaj sýte a trochu netradičné, tieto slané palacinky sú jasná voľba. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať mleté mäso. Plnka je výdatná, palacinky jemné a celé jedlo je hotové prekvapivo rýchlo. U nás doma miznú z taniera okamžite.
1. Ryžu prepláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale (zvyčajne 10–12 minút). Potom ju sceďte.
2. Na panvici rozpáľte trochu oleja. Vložte celý strúčik cesnaku a opekajte ho asi 30 sekúnd, len aby pustil vôňu. Potom ho vyberte.
3. Do voňavého oleja pridajte mleté mäso. Osoľte, okoreňte a sprudka ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezhnedne (asi 3 minúty).
4. Mäso podlejte trochou vody (asi 50 ml), panvicu prikryte a na miernom ohni ho duste približne 15 minút, kým nie je úplne mäkké.
5. Hotové mäso zmiešajte vo väčšej mise s uvarenou ryžou. Plnka je hotová.
Príprava a plnenie palaciniek
6. Teraz si pripravte cesto. Toto je dôležitý krok pre hladké cesto: V mise metličkou rozšľahajte vajcia s mliekom, perlivou vodou, soľou a cukrom.
7. Do tekutej zmesi postupne, za stáleho miešania, prisypávajte preosiatu múku. Vymiešajte dohladka.
8. Nakoniec do cesta vmiešajte lyžicu oleja. Bude sa lepšie odliepať od panvice.
9. Na rozpálenej a zľahka naolejovanej panvici upečte z cesta tenké palacinky (približne 30–60 sekúnd z každej strany).
10. Každú hotovú palacinku naplňte časťou mäsovej zmesi a pevne ju zrolujte.
11. Na záver si vyčistite panvicu. Naplnené palacinky na nej z každej strany opečte ešte asi 1 minútu dochrumkava.
12. Podávajte ich horúce, napríklad s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.
Poznámky
1. Pre najlepšie cesto ho nechajte po vymiešaní 15 minút odstáť v chladničke. Múka napučí a palacinky budú ešte jemnejšie.2. Pre bohatšiu plnku môžete do hotovej mäsovej zmesi primiešať aj nasekanú petržlenovú vňať, jarnú cibuľku alebo trochu strúhaného syra.