Keď dostanem chuť na šišky a nechce sa mi čakať na kysnutie, tento recept je moja záchrana. Tieto jogurtové šišky sú vďaka jogurtu a sóde bikarbóne krásne nadýchané a mäkké. Najlepšie na nich je, že cesto máte zamiešané za pár minút!
Zabudnite na zložité postupy s droždím. Tu stačí všetko zmiešať, nechať cesto chvíľu odpočinúť a môžete smažiť. Ukážem vám aj trik na dokonalú teplotu oleja, aby sa vždy podarili. Ideme na to?
Ako pripraviť rýchle jogurtové šišky?
V mise zmiešajte jogurt, vajce a cukor. Pridajte múku so sódou a vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte 30 minút odpočívať. Potom ho vyvaľkajte, vykrojte kolieska a smažte v oleji z oboch strán dozlatista do krásnej zlatohnedej farby.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas odpočívania: 30 minút
- Čas smaženia: 15 minút
- Počet porcií: cca 12–15 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
- 625 g hladkej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 250 g plnotučného bieleho jogurtu (izbovej teploty)
- 1 ks vajce
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL jedlej sódy
- ¼ ČL soli
- cca 500 ml oleja na vyprážanie (repkový alebo slnečnicový)
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Vo väčšej mise metličkou dobre rozmiešajte jogurt izbovej teploty, vajce, kryštálový aj vanilkový cukor a soľ.
- K zmesi pridajte 3 lyžice oleja a jedlú sódu. Krátko premiešajte.
- Postupne, na niekoľkokrát, prisypte preosiatu hladkú múku. Najprv miešajte vareškou, a keď cesto zhustne, vypracujte ho rukami na hladké a vláčne cesto.
- Misu prikryte utierkou a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 30 minút. Tento krok je dôležitý, aby sa lepok uvoľnil a so šiškami sa vám bude lepšie pracovať.
- Odpočinuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 1–1,5 cm. Pomocou pohára alebo okrúhlej formičky vykrajujte kolieska.
- V širšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte väčšie množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu) na teplotu 170–180 °C.
- Šišky opatrne vkladajte do horúceho oleja a smažte z každej strany 2–3 minúty do krásnej zlatohnedej farby. Nesmažte ich príliš zprudka, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a neboli surové.
- Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
- Podávajte ešte teplé, bohato posypané práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Ako na správnu teplotu oleja? Ak nemáte kuchynský teplomer, urobte jednoduchý test s kúskom cesta. Vhoďte ho do oleja – ak začne okamžite syčať, okolo neho sa tvoria bublinky a pomaly vypláva na povrch, teplota je správna. Ak zhnedne príliš rýchlo, olej je horúci. Ak klesne na dno a nič sa nedeje, je studený.
- Ak sa cesto lepí: Toto cesto je od prírody trochu lepivé, to je v poriadku. Nepridávajte zbytočne veľa múky, aby šišky neboli tvrdé. Namiesto toho si pri vaľkaní a vykrajovaní jemne naolejujte ruky a pracovnú dosku.
- Nesmažte ich priveľa naraz: Smažte vždy len pár kúskov, aby mali okolo seba dostatok miesta. Ak by ste do hrnca vložili príliš veľa šišiek naraz, olej by sa prudko ochladil, nasiakli by tukom a neboli by nadýchané.
Variácie
- Šišky s dierkou: Z každého kolieska môžete menším vykrajovačom alebo vrchnákom z fľaše vykrojiť stred a vytvoriť tak klasické “donuty”.
- Citrónová vôňa: Pridajte do cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna pre úžasne sviežu arómu.
- Plnené šišky: Po vychladnutí môžete šišky naplniť obľúbeným džemom alebo Nutellou pomocou cukrárskeho vrecka s dlhou tenkou špičkou.
Záver
Ešte teplé ich bohato posypte práškovým cukrom. Sú absolútne neodolateľné, prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaření s Jančou, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.