Search

Rýchle jogurtové šišky: Nadýchané a hotové bez kysnutia

Rýchle jogurtové šišky
Rýchle jogurtové šišky

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 12:25

Keď dostanem chuť na šišky a nechce sa mi čakať na kysnutie, tento recept je moja záchrana. Tieto jogurtové šišky sú vďaka jogurtu a sóde bikarbóne krásne nadýchané a mäkké. Najlepšie na nich je, že cesto máte zamiešané za pár minút!

Zabudnite na zložité postupy s droždím. Tu stačí všetko zmiešať, nechať cesto chvíľu odpočinúť a môžete smažiť. Ukážem vám aj trik na dokonalú teplotu oleja, aby sa vždy podarili. Ideme na to?

Ako pripraviť rýchle jogurtové šišky?

V mise zmiešajte jogurt, vajce a cukor. Pridajte múku so sódou a vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte 30 minút odpočívať. Potom ho vyvaľkajte, vykrojte kolieska a smažte v oleji z oboch strán dozlatista do krásnej zlatohnedej farby.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas odpočívania: 30 minút
  • Čas smaženia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 12–15 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus
  • Trend: Rýchly dezert

Potrebujeme

  • 625 g hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 250 g plnotučného bieleho jogurtu (izbovej teploty)
  • 1 ks vajce
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL jedlej sódy
  • ¼ ČL soli
  • cca 500 ml oleja na vyprážanie (repkový alebo slnečnicový)
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise metličkou dobre rozmiešajte jogurt izbovej teploty, vajce, kryštálový aj vanilkový cukor a soľ.
  2. K zmesi pridajte 3 lyžice oleja a jedlú sódu. Krátko premiešajte.
  3. Postupne, na niekoľkokrát, prisypte preosiatu hladkú múku. Najprv miešajte vareškou, a keď cesto zhustne, vypracujte ho rukami na hladké a vláčne cesto.
  4. Misu prikryte utierkou a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 30 minút. Tento krok je dôležitý, aby sa lepok uvoľnil a so šiškami sa vám bude lepšie pracovať.
  5. Odpočinuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 1–1,5 cm. Pomocou pohára alebo okrúhlej formičky vykrajujte kolieska.
  6. V širšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte väčšie množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu) na teplotu 170–180 °C.
  7. Šišky opatrne vkladajte do horúceho oleja a smažte z každej strany 2–3 minúty do krásnej zlatohnedej farby. Nesmažte ich príliš zprudka, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a neboli surové.
  8. Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
  9. Podávajte ešte teplé, bohato posypané práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Ako na správnu teplotu oleja? Ak nemáte kuchynský teplomer, urobte jednoduchý test s kúskom cesta. Vhoďte ho do oleja – ak začne okamžite syčať, okolo neho sa tvoria bublinky a pomaly vypláva na povrch, teplota je správna. Ak zhnedne príliš rýchlo, olej je horúci. Ak klesne na dno a nič sa nedeje, je studený.
  2. Ak sa cesto lepí: Toto cesto je od prírody trochu lepivé, to je v poriadku. Nepridávajte zbytočne veľa múky, aby šišky neboli tvrdé. Namiesto toho si pri vaľkaní a vykrajovaní jemne naolejujte ruky a pracovnú dosku.
  3. Nesmažte ich priveľa naraz: Smažte vždy len pár kúskov, aby mali okolo seba dostatok miesta. Ak by ste do hrnca vložili príliš veľa šišiek naraz, olej by sa prudko ochladil, nasiakli by tukom a neboli by nadýchané.

Variácie

  • Šišky s dierkou: Z každého kolieska môžete menším vykrajovačom alebo vrchnákom z fľaše vykrojiť stred a vytvoriť tak klasické “donuty”.
  • Citrónová vôňa: Pridajte do cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna pre úžasne sviežu arómu.
  • Plnené šišky: Po vychladnutí môžete šišky naplniť obľúbeným džemom alebo Nutellou pomocou cukrárskeho vrecka s dlhou tenkou špičkou.

Záver

Ešte teplé ich bohato posypte práškovým cukrom. Sú absolútne neodolateľné, prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaření s Jančou, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty