Nedeľný vývar zjedený, no v chladničke vám zostalo uvarené mäso, mrkva a ešte kopec fantastického vývaru? Perfektné! Táto rýchla polievka zo zvyškov je ten najlepší spôsob, ako premeniť poklady z nedele na fantastický a bezstarostný pondelkový obed. Je to poctivá chuť bez plytvania.
Ukážem vám, ako za pár minút vykúzliť z troch zvyškov sýte jedlo, ktoré vás po prvom pracovnom dni postaví na nohy. Je to tá najjednoduchšia polievka, akú si viete predstaviť. Ideme na to?
Ako uvariť rýchlu polievku zo zvyškov?
Zvyšný hovädzí vývar z nedeľného obeda priveďte do varu. Vložte doň na malé kocky nakrájané uvarené hovädzie mäso a mrkvu, ktoré vám tiež zostali z polievky. Pridajte trochu uvarenej ryže a na záver za stáleho miešania vlejte do polievky rozšľahané vajíčko.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 160 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste
Potrebujeme
- 1,2 litra zvyšného hovädzieho vývaru
- cca 150 g uvareného hovädzieho mäsa z polievky
- 1–2 ks uvarenej mrkvy z polievky
- 100 g uvarenej ryže
- 1 ks vajce
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 PL nasekaného čerstvého ligurčeka (alebo sušeného)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie (podľa potreby)
- Voliteľné: iná uvarená zelenina z vývaru (petržlen, zeler)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetky zvyšky. Uvarené hovädzie mäso a mrkvu (prípadne aj petržlen či zeler) nakrájajte na malé, úhľadné kocky. Čerstvé bylinky nasekajte najemno.
- Do hrnca nalejte hovädzí vývar. Pridajte doň väčšinu nasekaných byliniek (trochu si nechajte bokom na finálne ozdobenie). Priveďte ho do varu.
- Do vriaceho vývaru vložte nakrájané mäso, mrkvu a uvarenú ryžu. Všetko spolu nechajte len krátko prehriať, stačia 2-3 minúty.
- V malej miske si vidličkou dobre rozšľahajte vajíčko.
- Teraz polievku stíšte na úplné minimum. Za stáleho miešania metličkou alebo vidličkou do nej tenkým prúdom vlejte rozšľahané vajíčko. Týmto trikom vytvoríte krásne jemné vaječné “slíže”.
- Polievku už ďalej nevarte. Ochutnajte ju a ak treba, dochuťte soľou a korením. Väčšinou to ale nie je potrebné, pretože nedeľný vývar býva ochutený dokonale.
- Polievku ihneď podávajte, v miske ozdobenú zvyšnými bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Základom je poctivý vývar: Kúzlo tejto polievky je, samozrejme, v kvalite vašich zvyškov. Čím poctivejší a silnejší bol váš nedeľný vývar, tým lepšia a chutnejšia bude táto pondelková bleskovka.
- Čo ak nemám ryžu? Nevadí! Namiesto ryže môžete do polievky zavariť akékoľvek drobné polievkové cestoviny, ktoré máte doma (mrveničku, písmenká, hviezdičky). Pridajte ich do vriaceho vývaru ešte pred mäsom a uvarte domäkka.
- Nevyhadzujte vôbec nič: Do tejto polievky môžete pridať akúkoľvek inú uvarenú zeleninu z nedeľného vývaru – skvelý je už spomínaný petržlen, zeler alebo dokonca kaleráb. Je to ten najlepší spôsob, ako zužitkovať úplne všetko a ničím neplytvať.
Variácie
- Cesnaková verzia: Na záver môžete do horúcej, odstavenej polievky prelisovať jeden strúčik čerstvého cesnaku pre extra silu a vôňu. Je to skvelý “liek” na začínajúce prechladnutie.
- S hráškom: Spolu s ryžou a mäsom pridajte do polievky aj 2-3 lyžice mrazeného hrášku. Polievka bude veselšia, sladšia a deti ju budú milovať.
- Pikantná: Ak máte radi pikantné, pridajte si priamo do taniera štipku čili vločiek alebo pár kvapiek vašej obľúbenej ostrej omáčky.
Záver
Podávajte s čerstvým chlebom alebo pečivom. Je to najrýchlejšia, najlacnejšia a najchutnejšia odmena po prvom náročnom pracovnom dni.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Vaření s Jančou, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.