Rýchla hovädzia polievka zo zvyškov (na pondelok po nedeli)
Nedeľný vývar zjedený, no v chladničke zostalo uvarené mäso, mrkva a kopec vývaru? Perfektné! Táto rýchla polievka zo zvyškov je ten najlepší spôsob, ako premeniť poklady z nedele na fantastický a bezstarostný pondelkový obed. Je to poctivá chuť bez plytvania.
1. Uvarené hovädzie mäso a mrkvu z nedeľnej polievky nakrájajte na malé kocky. Bylinky nasekajte najemno.
2. Do hrnca nalejte hovädzí vývar a pridajte väčšinu nasekaných byliniek. Priveďte ho do varu.
3. Do vriaceho vývaru vložte nakrájané mäso, mrkvu a uvarenú ryžu. Nechajte všetko spolu prehriať 2-3 minúty.
4. V miske si vidličkou rozšľahajte vajíčko.
5. Polievku stíšte na minimum a za stáleho miešania do nej tenkým prúdom vlejte vajíčko, aby sa vytvorili jemné nitky.
6. Polievku už nevarte. Ochutnajte a ak treba, dochuťte soľou a korením.
7. Podávajte ihneď, ozdobenú zvyšnými bylinkami.
Poznámky
1. Základom je dobrý nedeľný vývar: Kúzlo tejto polievky je, samozrejme, v kvalite vašich zvyškov. Čím poctivejší a silnejší bol váš nedeľný vývar, tým lepšia bude táto pondelková polievka.2. Čo ak nemám ryžu?: Nevadí! Namiesto ryže môžete do polievky zavariť akékoľvek drobné cestoviny (mrveničku, písmenká, hviezdičky). Pridajte ich do vriaceho vývaru ešte pred mäsom a uvarte domäkka.3. Nevyhadzujte nič: Do tejto polievky môžete pridať akúkoľvek inú uvarenú zeleninu z vývaru – skvelý je petržlen, zeler alebo kaleráb. Je to ten najlepší spôsob, ako zužitkovať úplne všetko.Variácie:• Cesnaková verzia: Na záver môžete do hotovej polievky prelisovať jeden strúčik čerstvého cesnaku pre extra silu a vôňu.• S hráškom: Spolu s ryžou pridajte aj 2-3 lyžice mrazeného hrášku. Polievka bude veselšia a sladšia.• Pikantná: Ak máte radi pikantné, pridajte do hotovej polievky štipku čili vločiek alebo pár kvapiek Srirache.