Túto tortu pečiem vždy, keď potrebujem rýchly a zaručený dezert. Príprava korpusu je otázkou pár minút – stačí zmiešať pár základných surovín a o zvyšok sa postará rúra. Milujem na nej to, ako kefír udrží cesto neuveriteľne vláčne aj na druhý deň, ak sa náhodou hneď nezje celá.
Recept je skvelý v tom, že na zdobenie využijete odrezky z korpusu, takže nevzniká žiadny odpad. Je to ukážkový zero-waste dezert, ktorý je navyše nesmierne chutný. Dáte si kúsok?
Ako správne pripraviť kefírovú tortu?
Kľúčom je neprešľahať cesto. Suroviny stačí len zľahka spojiť. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť, až potom ho rozkrojte a naplňte jednoduchým krémom z kyslej smotany a karamelového Salka. Tortu nechajte poriadne stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 45 min
- Čas chladenia: min. 4 hod
- Počet porcií: 1 torta (cca 12 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Rýchly / Zero-waste
Potrebujeme
Korpus
- 2 vajcia
- 1 štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g kefíru (s obsahom tuku 2,5 %)
- 200 g hladkej múky
- 2 PL kakaového prášku
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 4 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
Krém
- 450 g hustej kyslej smotany (s obsahom tuku 20–30 %)
- 397 g skaramelizovaného kondenzovaného mlieka (1 plechovka Salko karamel)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom cca 24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Trvá to asi 5 minút.
- Potom postupne zašľahajte rastlinný olej a kefír.
- V samostatnej mise zmiešajte a preosejte suché suroviny: hladkú múku, kakao a jedlú sódu. Preosiatie zabezpečí, že cesto bude bez hrudiek.
- Suchú zmes zľahka a len krátko vmiešajte do tekutej zmesi, kým sa ingrediencie nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 40–45 minút. Upečenosť otestujte špajdľou.
- Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Toto je dôležitý krok, aby sa pri krájaní nedrobil.
- Medzitým si pripravte krém. V mise vyšľahajte hustú kyslú smotanu so skaramelizovaným Salkom dohladka.
- Z úplne vychladnutého korpusu vodorovne odrežte tenkú vrchnú “čiapku” a odložte ju bokom.
- Zvyšok korpusu prerežte na 3 rovnaké pláty.
- Prvý plát vložte späť do čistej tortovej formy. Potrite ho tretinou krému.
- Priložte druhý plát, opäť potrite krémom a postup zopakujte aj s tretím plátom.
- Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom.
- Odloženú “čiapku” korpusu rozdrobte v rukách a posypte ňou celú tortu.
- Tortu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Vláčnosť korpusu: Aby bol korpus ešte vláčnejší, môžete každý plát pred natretím krémom zľahka pokvapkať kávou alebo rumom.
- Hladký krém: Kyslú smotanu aj Salko vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou. Izbová teplota surovín zaručí, že sa krém dokonale spojí a nezrazí sa.
Jednoduché variácie
- Ovocná verzia: Medzi vrstvy krému pridajte tenké plátky banánu alebo čerstvé maliny pre sviežu chuť.
- Orechová posýpka: Namiesto odrezkov z korpusu môžete vrch torty posypať nasekanými vlašskými orechmi alebo mandľami.
Záver
Výsledkom je dokonale vláčna torta s jemným krémom. Podávajte ju dobre vychladenú, priamo z chladničky.
Recept vychádza z verzie od Markéty Bieleszovej, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.