Search

Recept na najšťavnatejšiu pečenú fašírku, ktorú pripravíte v jednom pekáči

pečená fašírka
pečená fašírka

Obsah receptu

Publikované: 23. augusta 2025, 13:23

Práve je sobota popoludní, ideálny čas začať myslieť na nedeľný obed. A ak existuje jedlo, ktoré je synonymom domácej pohody a tradičnej chuti, je to práve táto pečená fašírka. Mám pre vás overený recept na tú najšťavnatejšiu verziu, akú si viete predstaviť. Pripravíte ju jednoducho v jednom pekáči a výsledkom je mäso s chrumkavou kôrkou a neuveriteľne vláčnym a voňavým vnútrom.

Zabudnite na suché a drobivé fašírky. Tajomstvo spočíva v pár jednoduchých trikoch, ako je polievanie výpekom a pridanie trošky vody priamo do mäsovej zmesi. Poďme si spolu pripraviť klasiku, ktorá nikdy nesklame a chutí fantasticky.

Ako pripraviť najšťavnatejšiu pečenú fašírku?

V mise zmiešate mleté mäso s nadrobno nasekanou cibuľou, cesnakom, vajíčkom a koreninami. Z mäsovej zmesi vytvarujete jeden veľký bochník, ktorý položíte do pekáča s trochou vody. Pečiete dozlatista a počas pečenia ho polievate chutným výpekom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia/varenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 1 bochník (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Jedlo z jedného pekáča

Potrebujeme

Na fašírku

  • 500 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 ks veľkej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 ks vajce
  • 2 PL strúhanky
  • 2 ČL sušenej majoránky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 3 PL studenej vody

Na prílohu a podliatie

  • Voda na podliatie
  • Zemiaky, petržlenová vňať, kyslé uhorky

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si menší pekáč.
  2. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  3. Ďalej do zmesi pridajte vajíčko, strúhanku, horčicu, majoránku, soľ a čierne korenie.
  4. Nakoniec prilejte 3 lyžice studenej vody – vďaka nej bude fašírka ešte šťavnatejšia.
  5. Rukami všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
  6. Z mäsovej zmesi vytvarujte v rukách jeden úhľadný bochník (šišku).
  7. Do pekáča nalejte asi 1-2 cm vody. Do stredu položte pripravený bochník mäsa. Povrch fašírky môžete pohladiť mokrou rukou.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 1 hodinu.
  9. Počas pečenia je veľmi dôležité fašírku aspoň 2-3 krát poliať výpekom, ktorý sa tvorí na dne pekáča.
  10. Kým sa fašírka pečie, uvarte si zemiaky v osolenej vode s rascou ako prílohu.
  11. Upečená fašírka má na povrchu krásnu hnedú a chrumkavú kôrku.
  12. Pred krájaním ju nechajte aspoň 10 minút odpočívať. Nakrájajte ju na hrubšie plátky a podávajte.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť orestujte cibuľku: Hoci recept funguje aj so surovou cibuľou, ak ju pred pridaním do mäsa najprv zľahka opečiete na troche masti dozlatista, jej chuť zosladne a celá fašírka bude oveľa lahodnejšia.
  2. Najlepšia je zo zmesi mäsa: Pre najšťavnatejší výsledok odporúčam použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ideálne v pomere 1:1. Samotné hovädzie môže byť suchšie, bravčové mu dodá potrebnú šťavnatosť.
  3. Polievanie je kľúčové: Nevynechávajte polievanie mäsa výpekom počas pečenia. Vďaka tomu bude mať povrch krásnu lesklú kôrku a vnútro zostane dokonale šťavnaté.

Variácie

  • Do stredu fašírky môžete pred pečením schovať dve alebo tri vajíčka uvarené natvrdo. Po rozkrojení vytvoria krásnu mozaiku.
  • Celý bochník môžete pred pečením obaliť v tenkých plátkoch anglickej slaniny pre extra chuť a ešte chrumkavejší povrch.

Časté otázky

Prečo mi fašírka počas pečenia praskla? Najčastejšie sa to stáva, ak je mäsová zmes príliš pevne utlačená. Zmes dobre premiešajte, ale pri tvarovaní bochníka na ňu už príliš netlačte.

Ako spoznám, že je fašírka hotová? Po hodine pečenia by mala mať krásnu hnedú farbu. Ak si nie ste istí, pichnite do stredu špajdľou – šťava, ktorá vytečie, musí byť číra, nie ružová.

Záver

Výsledkom je poctivá domáca fašírka, ktorá je šťavnatá a plná chuti. Podávajte ju s varenými zemiakmi poliatymi výpekom a s kyslou uhorkou.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty