Ak existuje jedlo, ktoré je synonymom domácej pohody, je to práve táto pečená fašírka. Mám pre vás overený recept na tú najšťavnatejšiu verziu, akú si viete predstaviť. Pripravíte ju jednoducho v jednom pekáči a výsledkom je mäso s chrumkavou kôrkou a neuveriteľne vláčnym vnútrom.
500gmletého mäsa(ideálne mix bravčového a hovädzieho)
1ksveľkej cibule
5strúčikovcesnaku
1ksvajce
2PLstrúhanky
2ČLsušenej majoránky
1PLplnotučnej horčice
1ČLsoli
0.5ČLmletého čierneho korenia
3PLstudenej vody
Na prílohu a podliatie:
Voda na podliatie
Zemiaky, petržlenová vňať, kyslé uhorky
Pokyny
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si menší pekáč.
2. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
3. Ďalej do zmesi pridajte vajíčko, strúhanku, horčicu, majoránku, soľ a čierne korenie.
4. Nakoniec prilejte 3 lyžice studenej vody – vďaka nej bude fašírka ešte šťavnatejšia.
5. Rukami všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
6. Z mäsovej zmesi vytvarujte v rukách jeden úhľadný bochník (šišku).
7. Do pekáča nalejte asi 1-2 cm vody. Do stredu položte pripravený bochník mäsa. Povrch fašírky môžete pohladiť mokrou rukou.
8. Pečte v predhriatej rúre približne 1 hodinu.
9. Počas pečenia je veľmi dôležité fašírku aspoň 2-3 krát poliať výpekom, ktorý sa tvorí na dne pekáča.
10. Kým sa fašírka pečie, uvarte si zemiaky v osolenej vode s rascou ako prílohu.
11. Upečená fašírka má na povrchu krásnu hnedú a chrumkavú kôrku.
12. Pred krájaním ju nechajte aspoň 10 minút odpočívať. Nakrájajte ju na hrubšie plátky a podávajte.
Poznámky
1. Pre extra chuť orestujte cibuľku: Hoci recept funguje aj so surovou cibuľou, ak ju pred pridaním do mäsa najprv zľahka opečiete na troche masti alebo oleja dozlatista, jej chuť zosladne a celá fašírka bude oveľa lahodnejšia.2. Najlepšia je zo zmesi mäsa: Pre najšťavnatejší výsledok odporúčam použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ideálne v pomere 1:1. Samotné hovädzie môže byť suchšie, bravčové mu dodá potrebnú šťavnatosť.3. Polievanie je kľúčové: Nevynechávajte polievanie mäsa výpekom počas pečenia. Vďaka tomu bude mať povrch krásnu lesklú kôrku a vnútro zostane dokonale šťavnaté.