Search

Recept na domáce jahodové marshmallows – nadýchané a svieže

Ružové domáce jahodové marshmallows nastriekané do tvaru kvetiniek na bielom papieri na pečenie.
Domáce jahodové marshmallows

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 14:00

Hľadáte recept na nadýchané a svieže domáce jahodové marshmallows bez želatíny? Tieto marshmallows, pripravené s agarom a pravým jahodovým pyré, sú úžasne jemné a plné ovocnej chuti. Sú dokonalou sladkosťou na oslavu alebo len tak na maškrtenie, ktorá očarí deti aj dospelých.

Zabudnite na kupované marshmallows. Príprava domácich je jednoduchšia, ako si myslíte, a výsledok je neporovnateľne chutnejší. Vyskúšate ich s nami?

Ako urobiť domáce marshmallows s agarom?

Agar nechajte napučať vo vode. Vyšľahajte bielky s cukrom na tuhý sneh. Jahodové pyré s cukrom a napučaným agarom priveďte k varu a 2 minúty povarte. Horúci sirup pomaly zašľahajte do snehu. Hmotu nastriekajte na papier a nechajte stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas tuhnutia: 2 hodiny
  • Počet porcií: cca 15-20 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 60 kcal/kus

Potrebujeme

Jahodový rozvar

  • 7 g agaru-agaru (prášok)
  • 50 ml vody
  • 250 g jahodového pyré (bez cukru)
  • 150 g kryštálového cukru

Bielkový sneh

  • 60-65 g vaječných bielkov (cca 2 veľké bielky)
  • 125 g kryštálového cukru
  • 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy (alebo 1/4 ČL kyseliny citrónovej)

Postup prípravy

Príprava

  1. Najprv si pripravte plech alebo rovnú dosku a vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Do malej misky nasypte agar a zalejte ho 50 ml studenej vody. Dôkladne premiešajte a nechajte napučiavať približne 10-15 minút.

Príprava bielkového snehu

  1. Do čistej a suchej misy od kuchynského robota dajte bielky a citrónovú šťavu.
  2. Začnite šľahať na stredných otáčkach. Keď sa vytvorí pena, postupne po lyžiciach pridávajte cukor (125 g).
  3. Po pridaní všetkého cukru zvýšte otáčky na maximum a šľahajte, kým nevznikne veľmi tuhý, lesklý sneh (pevné špičky).

Varenie agarového sirupu

  1. Do menšieho hrnca vložte jahodové pyré a cukor (150 g). Pridajte napučanú zmes agaru s vodou.
  2. Za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Je to kľúčové pre aktiváciu agaru.
  3. Keď zmes začne vrieť, znížte teplotu a za neustáleho miešania ju varte presne 2 minúty.

Spojenie a tvarovanie

  1. Horúci jahodový sirup ihneď po dovarení pomaly, tenkým prúdom, lejte do pripraveného bielkového snehu za neustáleho šľahania na stredných otáčkach.
  2. Keď vylejete všetok sirup, zvýšte otáčky na maximum a šľahajte ešte približne 2-3 minúty, kým hmota nie je hustá, lesklá a drží tvar.
  3. Teplú zmes rýchlo preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (napr. hviezdicovou).
  4. Na pripravený papier na pečenie striekajte ozdobné kôpky alebo pásiky. Pracujte rýchlo, hmota s agarom rýchlo tuhne.
  5. Nechajte marshmallows tuhnúť pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto jahodového pyré môžete použiť aj iné ovocné pyré, napríklad z malín alebo manga.
  2. Hotové stuhnuté marshmallows môžete jemne obaliť v zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu (pomer 1:1), aby sa nelepili.
  3. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, vydržia niekoľko dní.

Tieto domáce marshmallows sú oveľa chutnejšie a jemnejšie ako tie z obchodu. Ozdobte nimi tortu, horúcu čokoládu alebo si ich vychutnajte len tak.

Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cooki, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty