Hľadáte recept na nadýchané a svieže domáce jahodové marshmallows bez želatíny? Tieto marshmallows, pripravené s agarom a pravým jahodovým pyré, sú úžasne jemné a plné ovocnej chuti. Sú dokonalou sladkosťou na oslavu alebo len tak na maškrtenie, ktorá očarí deti aj dospelých.
Zabudnite na kupované marshmallows. Príprava domácich je jednoduchšia, ako si myslíte, a výsledok je neporovnateľne chutnejší. Vyskúšate ich s nami?
Ako urobiť domáce marshmallows s agarom?
Agar nechajte napučať vo vode. Vyšľahajte bielky s cukrom na tuhý sneh. Jahodové pyré s cukrom a napučaným agarom priveďte k varu a 2 minúty povarte. Horúci sirup pomaly zašľahajte do snehu. Hmotu nastriekajte na papier a nechajte stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas tuhnutia: 2 hodiny
- Počet porcií: cca 15-20 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 60 kcal/kus
Potrebujeme
Jahodový rozvar
- 7 g agaru-agaru (prášok)
- 50 ml vody
- 250 g jahodového pyré (bez cukru)
- 150 g kryštálového cukru
Bielkový sneh
- 60-65 g vaječných bielkov (cca 2 veľké bielky)
- 125 g kryštálového cukru
- 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy (alebo 1/4 ČL kyseliny citrónovej)
Postup prípravy
Príprava
- Najprv si pripravte plech alebo rovnú dosku a vysteľte ju papierom na pečenie.
- Do malej misky nasypte agar a zalejte ho 50 ml studenej vody. Dôkladne premiešajte a nechajte napučiavať približne 10-15 minút.
Príprava bielkového snehu
- Do čistej a suchej misy od kuchynského robota dajte bielky a citrónovú šťavu.
- Začnite šľahať na stredných otáčkach. Keď sa vytvorí pena, postupne po lyžiciach pridávajte cukor (125 g).
- Po pridaní všetkého cukru zvýšte otáčky na maximum a šľahajte, kým nevznikne veľmi tuhý, lesklý sneh (pevné špičky).
Varenie agarového sirupu
- Do menšieho hrnca vložte jahodové pyré a cukor (150 g). Pridajte napučanú zmes agaru s vodou.
- Za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Je to kľúčové pre aktiváciu agaru.
- Keď zmes začne vrieť, znížte teplotu a za neustáleho miešania ju varte presne 2 minúty.
Spojenie a tvarovanie
- Horúci jahodový sirup ihneď po dovarení pomaly, tenkým prúdom, lejte do pripraveného bielkového snehu za neustáleho šľahania na stredných otáčkach.
- Keď vylejete všetok sirup, zvýšte otáčky na maximum a šľahajte ešte približne 2-3 minúty, kým hmota nie je hustá, lesklá a drží tvar.
- Teplú zmes rýchlo preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (napr. hviezdicovou).
- Na pripravený papier na pečenie striekajte ozdobné kôpky alebo pásiky. Pracujte rýchlo, hmota s agarom rýchlo tuhne.
- Nechajte marshmallows tuhnúť pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Namiesto jahodového pyré môžete použiť aj iné ovocné pyré, napríklad z malín alebo manga.
- Hotové stuhnuté marshmallows môžete jemne obaliť v zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu (pomer 1:1), aby sa nelepili.
- Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, vydržia niekoľko dní.
Tieto domáce marshmallows sú oveľa chutnejšie a jemnejšie ako tie z obchodu. Ozdobte nimi tortu, horúcu čokoládu alebo si ich vychutnajte len tak.
Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cooki, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.