Hľadáte recept na nadýchané a svieže domáce jahodové marshmallows bez želatíny? Tieto marshmallows, pripravené s agarom a pravým jahodovým pyré, sú úžasne jemné a plné ovocnej chuti. Sú dokonalou sladkosťou na oslavu alebo len tak na maškrtenie, ktorá očarí deti aj dospelých.
1ČLčerstvej citrónovej šťavy(alebo 1/4 ČL kyseliny citrónovej)
Pokyny
Príprava:
1. Najprv si pripravte plech alebo rovnú dosku a vysteľte ju papierom na pečenie.
2. Do malej misky nasypte agar a zalejte ho 50 ml studenej vody. Dôkladne premiešajte a nechajte napučiavať približne 10-15 minút.
Príprava bielkového snehu:
3. Do čistej a suchej misy od kuchynského robota dajte bielky a citrónovú šťavu.
4. Začnite šľahať na stredných otáčkach. Keď sa vytvorí pena, postupne po lyžiciach pridávajte cukor (125 g).
5. Po pridaní všetkého cukru zvýšte otáčky na maximum a šľahajte, kým nevznikne veľmi tuhý, lesklý sneh (pevné špičky).
Varenie agarového sirupu:
6. Do menšieho hrnca vložte jahodové pyré a cukor (150 g). Pridajte napučanú zmes agaru s vodou.
7. Za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Je to kľúčové pre aktiváciu agaru.
8. Keď zmes začne vrieť, znížte teplotu a za neustáleho miešania ju varte presne 2 minúty.
Spojenie a tvarovanie:
9. Horúci jahodový sirup ihneď po dovarení pomaly, tenkým prúdom, lejte do pripraveného bielkového snehu za neustáleho šľahania na stredných otáčkach.
10. Keď vylejete všetok sirup, zvýšte otáčky na maximum a šľahajte ešte približne 2-3 minúty, kým hmota nie je hustá, lesklá a drží tvar.
11. Teplú zmes rýchlo preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (napr. hviezdicovou).
12. Na pripravený papier na pečenie striekajte ozdobné kôpky alebo pásiky. Pracujte rýchlo, hmota s agarom rýchlo tuhne.
13. Nechajte marshmallows tuhnúť pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc.
Poznámky
1. Namiesto jahodového pyré môžete použiť aj iné ovocné pyré, napríklad z malín alebo manga.2. Hotové stuhnuté marshmallows môžete jemne obaliť v zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu (pomer 1:1), aby sa nelepili.3. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, vydržia niekoľko dní.