Niekedy sú tie najjednoduchšie jedlá tie najlepšie. A presne také sú tieto zemiakové placky. Žiadne zbytočnosti, len poctivý a chutný základ – zemiaky, cibuľa, vajíčko a voňavá petržlenová vňať. Presne takto ich robievala moja starká a ja tento recept milujem pre jeho autentickú a nefalšovanú chuť.
Ukážem vám jeden jediný trik, ktorý je kľúčový pre dokonalú chrumkavosť a vďaka ktorému sa vám placky nikdy nerozpadnú. Poďme sa spolu pustiť do tejto slovenskej klasiky, ktorá nikdy nesklame.
Ako sa robia pravé zemiakové placky?
Zemiaky a cibuľu nastrúhajte najemno. Zo zemiakov rukami poriadne vyžmýkajte prebytočnú vodu. Potom pridajte vajce, múku, bylinky a korenie. Z cesta tvarujte placky a opekajte ich na horúcom oleji z oboch strán dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 10-12 kusov (pre 3-4 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 90 kcal/placka
- Trend: Low-budget / Tradičný recept
Potrebujeme
- 600 g zemiakov (ideálne múčneho typu, varný typ C)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 vajce
- 2 PL hladkej múky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Zemiaky a cibuľu ošúpte. Na strúhadle ich nastrúhajte najemno.
- Toto je najdôležitejší krok: Nastrúhané zemiaky preložte do sitka alebo čistej utierky. Rukami z nich poriadne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Vďaka tomu budú placky chrumkavé a nebudú sa rozpadať.
- Vyžmýkané zemiaky vráťte do misy. Pridajte k nim nastrúhanú cibuľu, celé vajce a najemno nasekanú petržlenovú vňať.
- Zmes dochuťte soľou a čiernym korením.
- Nakoniec pridajte dve lyžice hladkej múky, ktorá všetko spojí. Dôkladne premiešajte.
Vyprážanie
- Na veľkej panvici rozpáľte dostatočnú vrstvu oleja (asi 0,5 cm). Olej musí byť horúci.
- Lyžicou odoberajte zmes, vkladajte ju do horúceho oleja a druhou stranou lyžice vytvarujte tenké placky.
- Placky opekajte na stredne silnom plameni približne 3–4 minúty z každej strany. Musia byť krásne zlatohnedé a chrumkavé.
- Hotové placky ukladajte na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
- Ihneď podávajte, samotné alebo napríklad s kyslou smotanou, acidofilným mliekom či ako prílohu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aké zemiaky použiť? Pre najlepšie placky vždy používajte staršie, múčne zemiaky (varný typ C). Majú najviac škrobu a placky vďaka nim lepšie držia tvar.
- Pre ešte tradičnejšiu chuť môžete do cesta spolu s cibuľou pridať aj 1-2 prelisované strúčiky cesnaku a lyžičku sušenej majoránky.
Jednoduché variácie
- Cuketové placky: V lete môžete polovicu zemiakov nahradiť nahrubo nastrúhanou a takisto dobre vyžmýkanou cuketou.
- Syrové placky: Do hotového cesta primiešajte 50 g najemno nastrúhaného syra (napríklad údeného) pre ešte bohatšiu chuť.
Záver
Výsledkom sú dokonale chrumkavé a voňavé placky, ktoré sú dôkazom, že aj z pár lacných surovín sa dá uvariť veľká dobrota.
Recept vychádza z verzie od Mazali taom, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
