Publikované: 5. októbra 2025, 13:03
Zabudnite na všetky recepty so smotanou, cibuľou, šunkou či dokonca hubami. Toto sú pravé, poctivé a krémové talianske Carbonara, presne také, ako by vám ich navarila babička v srdci Ríma. Tajomstvo dokonalej krémovosti nespočíva v smotane, ale v jednoduchej a geniálnej alchýmii len pár poctivých surovín: vaječných žĺtkov, guanciale, syra Pecorino a horúcich cestovín. S týmto receptom sa vám podaria zaručene.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Stredná (kvôli technike)
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
- Trend: Talianska kuchyňa / Autentické recepty
Potrebujeme
- 250 g špagiet (alebo rigatoni, bucatini)
- 80-100 g Guanciale (alebo kvalitnej neúdenej slaniny Pancetta)
- 4 ks čerstvých vaječných žĺtkov
- 50 g syra Pecorino Romano (najemno strúhaného)
- 25 g syra Parmezán (najemno strúhaného)
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Postup prípravy
- Príprava surovín. Guanciale nakrájajte na malé kocky alebo hrubšie pásiky. V miske dôkladne zmiešajte žĺtky, oba druhy najemno nastrúhaného syra a veľkú dávku čerstvo mletého čierneho korenia. Vymiešajte na hustú pastu.
- Varenie cestovín. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Výdatne ju osoľte a varte špagety podľa návodu na obale na stupeň “al dente” (pevné na skus).
- Opekanie Guanciale. Kým sa cestoviny varia, na veľkej a studenej panvici začnite na strednom plameni pomaly opekať nakrájané guanciale. Nepridávajte žiaden olej, tuk sa z neho bude pomaly topiť. Opekajte asi 10 minút, kým nie sú kúsky krásne chrumkavé a zlatisté a nepustia dostatok voňavého tuku.
- Panvicu odstavte z plameňa. Dierovanou naberačkou vyberte chrumkavé kúsky guanciale a odložte ich bokom na tanierik. V panvici nechajte len ten drahocenný, voňavý tuk.
- Tvorba omáčky (najdôležitejší krok!). Tesne pred scedením cestovín si odložte bokom asi 1-2 naberačky horúcej vody, v ktorej sa varili.
- Horúce, čerstvo scedené cestoviny ihneď prehoďte do panvice s teplým tukom z guanciale a rýchlo premiešajte, aby sa celé obalili.
- TERAZ ODSTAVTE PANVICU ÚPLNE MIMO PLAMEŇA! Do panvice k horúcim cestovinám nalejte pripravenú vaječno-syrovú pastu a okamžite a veľmi rýchlo všetko miešajte (ideálne kliešťami na cestoviny). Zvyškové teplo z cestovín a panvice uvarí vajíčka na dokonalú krémovú, zamatovú omáčku bez toho, aby sa zrazili.
- Ak je omáčka príliš hustá, prilejte k nej po lyžiciach odloženú horúcu vodu z cestovín a miešajte, kým nedosiahnete dokonalú krémovú a lesklú konzistenciu.
- Podávanie. Do cestovín vmiešajte polovicu opečeného guanciale. Ihneď rozdeľte na taniere, vrch posypte zvyšným chrumkavým guanciale, extra strúhaným syrom a poriadnou dávkou čerstvo mletého čierneho korenia.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Žiadna praženica! Kúzlo sa deje mimo plameňa. Najväčšia a najčastejšia chyba pri príprave Carbonara je zrazenie vajíčok na ohni. Tajomstvo spočíva v tom, že vaječnú zmes pridávate k horúcim cestovinám v panvici, ktorá je už odstavená z horúceho sporáka. Zvyškové teplo úplne stačí na vytvorenie dokonalej krémovej emulzie. Nikdy to nemiešajte na zapnutom plameni.
- Guanciale je základ, voda z cestovín je lepidlo. Ak chcete naozaj autentickú a neopakovateľnú chuť, skúste zohnať Guanciale – sušené bravčové líčka. Má jedinečnú, intenzívnu chuť. Ak ho nezoženiete, dobrou náhradou je neúdená slanina Pancetta. A nikdy nevylievajte všetku vodu z cestovín – je plná škrobu a funguje ako lepidlo, ktoré pomôže spojiť omáčku a urobiť ju krásne krémovou.
Jednoduché variácie
- Žĺtky verzus celé vajcia: Pre extra krémovú, hustú a sýto žltú omáčku použite len samotné žĺtky. Ak máte radi o niečo ľahšiu verziu, môžete použiť napríklad 2 celé vajcia a 2 žĺtky.
- Aký syr použiť? Tradičný recept vyžaduje 100% Pecorino Romano, ktorý je veľmi slaný a ostrý. Kombinácia s jemnejším Parmezánom je však pre mnohých chutnejšia a vyváženejšia.
Výsledkom je jedno z najlepších a najslávnejších talianskych jedál, ktoré je pri správnom postupe prekvapivo jednoduché a rýchle. Podávajte ho okamžite, horúce, pretože omáčka státím hustne a stráca svoju krémovú textúru.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Perfette, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.