Zabudnite na recepty so smotanou. Toto sú pravé, poctivé talianske Carbonara, ako by vám ich navarila babička v Ríme. Tajomstvo dokonalej krémovosti nespočíva v smotane, ale v alchýmii len pár poctivých surovín: vajíčok, slaniny guanciale, syra a horúcich cestovín.
1. Príprava surovín. Guanciale nakrájajte na kocky. V miske vymiešajte žĺtky, oba nastrúhané syry a veľkú dávku čierneho korenia na hustú pastu.
2. Varenie cestovín. Uvarte špagety v osolenej vode 'al dente'. Kým sa varia, na studenej panvici pomaly opekajte guanciale do chrumkava (cca 10 minút).
3. Odstavte panvicu, vyberte kúsky guanciale a v panvici nechajte len vytopený tuk.
4. Tvorba omáčky (kľúčový krok!). Uvarené cestoviny sceďte (odložte si naberačku vody) a ihneď ich prehoďte do panvice s tukom. Panvicu odstavte mimo plameňa.
5. Do horúcich cestovín vlejte vaječno-syrovú zmes a okamžite a veľmi rýchlo všetko miešajte, kým nevznikne krémová omáčka.
6. Ak je omáčka príliš hustá, prilejte trochu odloženej vody z cestovín a miešajte do dokonalej krémovosti.
7. Vmiešajte polovicu opečeného guanciale a ihneď podávajte, posypané zvyškom guanciale, extra syrom a čiernym korením.
Poznámky
1. Žiadna praženica! Kúzlo je v tom, že vaječnú zmes pridávate k horúcim cestovinám v panvici, ktorá je už odstavená z horúceho sporáka. Zvyškové teplo stačí na vytvorenie dokonalej krémovej emulzie.2. Guanciale je základ. Ak chcete autentickú chuť, skúste zohnať Guanciale (sušené bravčové líčka). Ak ho nezoženiete, dobrou náhradou je neúdená slanina Pancetta.