Zavrite oči a predstavte si, že sedíte v malej gréckej taverne s výhľadom na more. Presne takúto dovolenkovú atmosféru vám domov prinesie tento dezert. Galatopita, alebo v preklade mliečny koláč, je možno menej známy poklad gréckej kuchyne, no o to viac vás prekvapí svojou úžasnou chuťou a jednoduchosťou. Je to niečo medzi pečeným pudingom, jemným tvarohovým koláčom a zamatovým suflé. Základom je lahodný krém z mlieka a detskej krupice, ktorý je prevoňaný sviežou citrónovou kôrou a pravou vanilkou. Je to dezert, ktorý je ľahký, krémový a absolútne návykový.
Na tomto koláči je najkrajšie to, že nepotrebujete pripravovať žiadne zložité cesto. Celá “plnka” sa najprv krátko uvarí v hrnci podobne ako puding a potom sa už len jednoducho vyleje do formy a nechá zapiecť. V Grécku si ho ľudia často doprajú nielen ako dezert po obede, ale aj ako sladké a sýte raňajky, ktoré im dodajú energiu na celý deň. Poďte si s nami upiecť tento kúsok slnečného Grécka.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Čas chladenia: aspoň 1 hodina
- Počet porcií: 1 koláč (okrúhla forma s priemerom 26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na krém:
- 1 liter plnotučného mlieka
- 120 g krupicového cukru
- 100 g detskej krupice
- 50 g masla
- 25 g kukuričného škrobu
- 2 ks väčších vajec
- 1 ks chemicky neošetreného citróna (potrebujeme kôru aj šťavu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
Na dokončenie:
- 1 ks vaječného žĺtka
- 1 PL mlieka
- maslo a detská krupica na prípravu formy
- práškový cukor a mletá škorica na posypanie
Postup prípravy
Príprava krupicového krému:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu na pečenie (s priemerom cca 26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme detskou krupicou.
- Do väčšieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a najemno nastrúhanú kôru z celého citróna. Za občasného miešania začneme na strednom plameni zohrievať.
- Medzitým si v samostatnej mise metličkou dobre rozmiešame celé vajcia so štipkou soli, detskou krupicou a kukuričným škrobom. Vymiešame dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď je mlieko v hrnci horúce (ale ešte nevrie), naberieme jednu naberačku a za stáleho a rýchleho šľahania ju tenkým prúdom vlejeme do vaječnej zmesi v mise. Týmto krokom vajíčka “oteplíme” (temperujeme) a zabránime ich zrazeniu.
- Takto oteplenú vaječnú zmes potom za stáleho miešania vlejeme späť do hrnca k zvyšku mlieka.
- Pridáme šťavu z citróna (cca 2 PL) a za neustáleho miešania metličkou varíme na miernom plameni, kým zmes nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Trvá to približne 3-5 minút.
- Hustý krém odstavíme z plameňa a ihneď doň vmiešame maslo a vanilkový extrakt, kým sa úplne nerozpustia a nespoja s krémom.
Pečenie a dokončenie:
- Hotový, ešte horúci krém nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme stierkou.
- V malej miske rozmiešame žĺtok s lyžicou mlieka a touto zmesou opatrne potrieme povrch krému vo forme.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C po dobu 40 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a pevný na dotyk.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho vložíme stuhnúť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Vychladenú Galatopitu krájame na trojuholníky alebo kocky a pred podávaním bohato posypeme zmesou práškového cukru a mletej škorice.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k hladkému krému bez hrudiek je naozaj poctivé a neustále miešanie metličkou, hlavne v momente, keď prilievam oteplenú vaječnú zmes do horúceho mlieka.
- Niekedy pre ešte výraznejšiu arómu pridám do mlieka na začiatku variť okrem citrónovej kôry aj celú tyčinku škorice. Pred vmiešaním vajíčok ju samozrejme vyberiem.
- Tento koláč je úžasný len tak, posypaný cukrom a škoricou. Pre slávnostnejší vzhľad ho niekedy podávam s kopčekom hustého gréckeho jogurtu a pár lístkami čerstvej mäty.
- Galatopita je skvelá aj mierne teplá, ale ja ju mám osobne najradšej úplne vychladenú z chladničky. Jej chuť je potom ešte sviežejšia a textúra krásne pevná a krémová.
Prineste si do kuchyne kúsok slnečného Grécka s týmto jednoduchým a neodolateľným receptom. Prajeme vám dobrú chuť, alebo ako sa hovorí, “Kali orexi”!
Recept vychádza z verzie od Greek Cuisine, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.