Search

Poctivé Snickers rezy: Tento koláč chutí ako známa tyčinka, len je oveľa väčší

Poctivé Snickers rezy
Poctivé Snickers rezy

Obsah receptu

Publikované: 29. októbra 2025, 11:13 | Aktualizované: 29. októbra 2025, 11:24

Musím sa priznať, že keď som tento recept robil prvýkrát, prekvapilo ma to množstvo surovín. Deväť vajec! Ale výsledok je presne taký, ako som dúfal. Obrovský plech koláča, ktorý zmizne na rodinnej oslave za pár minút. Tieto poctivé Snickers rezy sú ideálne, keď potrebujete pohostiť veľa ľudí. V prepočte je to oveľa lacnejšie ako kupované tyčinky.

Na tomto koláči je najlepšia tá kombinácia chutí. Slané arašidy sa dokonale dopĺňajú so sladkým karamelovým krémom. A ten korpus? Vďaka kefíru a horúcej vode je neuveriteľne šťavnatý.

Ako správne pripraviť tieto rezy?

Najprv si upečiem obrovský kakaový korpus. Kým chladne, pripravím krém. Ten je veľmi jednoduchý, len vyšľahám maslo s karamelovým Salkom. Najdôležitejšia časť je skladanie. Korpus prerežem na štyri pláty. Dva idú naspodok, potom krém, arašidy, krém a vrchné dva pláty. Celé to potriem, ozdobím a boky obsypem omrvinkami z odrezkov.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 extra veľký plech (cca 30–40 rezov)
  • Náročnosť: Stredná (hlavne kvôli manipulácii s veľkým korpusom)
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/rez
  • Trend: Domáca úspora, Zero-waste

Potrebujeme

Kakaový korpus (plech 42×32 cm)

  • 765 g hladkej múky
  • 135 g kakaa
  • 9 g sódy bikarbóny (cca 2 ČL)
  • 15 g prášku do pečiva (1 balíček)
  • 9 ks vajec (stredná veľkosť)
  • 2 štipky soli
  • 24 g vanilkového cukru
  • 675 g kryštálového cukru
  • 675 ml kefíru alebo cmaru
  • 450 ml vriacej vody
  • 345 g rastlinného oleja (bez zápachu)

Karamelový krém

  • 500 g zmäknutého masla
  • 780 g karamelizovaného sladeného kondenzovaného mlieka (2 plechovky Salka)

Plnka a zdobenie

  • 400 g pražených solených arašidov
  • Omrvinky z odrezaných okrajov korpusu

Postup prípravy

1. Príprava korpusu

  1. Rúru predhrejte na 160 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora). Veľký plech (42×32 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, kakao, sódu bikarbónu a prášok do pečiva.
  3. Do druhej, ešte väčšej misy (od robota) rozklepnite 9 vajec. Pridajte soľ a vanilkový cukor. Začnite šľahať.
  4. Postupne, za stáleho šľahania, pridávajte kryštálový cukor. Šľahajte do svetlej peny.
  5. Striedavo a pomaly prilievajte kefír a olej. Stále šľahajte na nízkych otáčkach.
  6. Teraz postupne (na 2-3 krát) pridajte preosiatu suchú zmes (múka, kakao…). Miešajte už len zľahka, aby cesto ostalo nadýchané.
  7. Na záver opatrne a pomaly prilejte vriacu vodu a rýchlo ju zamiešajte. Cesto bude pomerne riedke.
  8. Nalejte cesto na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  9. Pečte na strednej priečke približne 40 minút. Skontrolujte drevenou špajdľou, či je stred prepečený.
  10. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.

2. Príprava krému

  1. Zmäknuté maslo šľahajte samotné asi 1–2 minúty do peny.
  2. Postupne (po lyžiciach) pridávajte karamelizované kondenzované mlieko. Zašľahávajte, kým nevznikne hladký a pevný krém.
  3. Hotový krém si môžete naplniť do cukrárskeho vrecka.

3. Skladanie rezov

  1. Z vychladnutého korpusu odrežte tenké okraje (asi 0,5 cm) zo všetkých štyroch strán. Okraje si odložte a rozdrobte na omrvinky.
  2. Zvyšný korpus prerežte pozdĺžne na polovicu (vzniknú dva kusy cca 20×30 cm).
  3. Každú polovicu potom opatrne prerežte horizontálne (ako knihu). Získate tak celkovo 4 tenké pláty cesta.
  4. Položte prvý plát na podnos. Naň položte hneď aj druhý plát (vytvoríte tak hrubý spodok).
  5. Na tieto dva pláty naneste asi štvrtinu krému a rovnomerne rozotrite.
  6. Husto posypte všetkými praženými arašidmi.
  7. Na arašidy naneste opatrne druhú štvrtinu krému a uhlaďte.
  8. Prikryte tretím plátom cesta a hneď naň položte aj štvrtý plát (vytvoríte hrubý vrch).
  9. Celý povrch koláča potrite treťou štvrtinou krému.
  10. Boky koláča “oblepte” pripravenými omrvinkami z odrezkov.
  11. Zvyšnou štvrtinou krému ozdobte vrch koláča (napríklad ružičkami alebo mriežkou).
  12. Koláč dajte stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.

Videorecept

Tipy z kuchyne

  1. Manipulácia s korpusom: Pri prerezávaní takého veľkého korpusu buďte trpezliví. Najlepšie je nechať ho úplne vychladnúť. Pri prenášaní plátov si pomôžte ďalším papierom na pečenie alebo veľkou doskou.
  2. Vriaca voda: Nevynechajte ju. Vriaca voda v kombinácii s kakaom a kefírom spraví korpus neuveriteľne vláčnym a šťavnatým.
  3. Slané arašidy: Naozaj použite slané arašidy. Práve tá soľ vytvorí autentickú “snickers” chuť, ktorá balansuje sladkosť karamelového krému.

Jednoduché variácie

  • Extra karamel: Pred posypaním arašidmi môžete korpus pokvapkať tekutým slaným karamelom.
  • Iné orechy: Ak nemáte radi arašidy, použiť sa dajú aj lieskovce alebo mandle.

Rada na záver

Toto je koláč, ktorému prospeje odležanie. Najlepší je na druhý deň, keď korpus nasaje vlhkosť z krému. Skladujte ho v chladničke, zakrytý, aby nenapáchol. Vydrží tam bez problémov 3–4 dni.

Recept testovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty