Musím sa priznať, že keď som tento recept robil prvýkrát, prekvapilo ma to množstvo surovín. Deväť vajec! Ale výsledok je presne taký, ako som dúfal. Obrovský plech koláča, ktorý zmizne na rodinnej oslave za pár minút. Tieto poctivé Snickers rezy sú ideálne, keď potrebujete pohostiť veľa ľudí. V prepočte je to oveľa lacnejšie ako kupované tyčinky.
1. Rúru predhrejte na 160 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora). Veľký plech (42x32 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, kakao, sódu bikarbónu a prášok do pečiva.
3. Do druhej, ešte väčšej misy (od robota) rozklepnite 9 vajec. Pridajte soľ a vanilkový cukor. Začnite šľahať.
4. Postupne, za stáleho šľahania, pridávajte kryštálový cukor. Šľahajte do svetlej peny.
5. Striedavo a pomaly prilievajte kefír a olej. Stále šľahajte na nízkych otáčkach.
6. Teraz postupne (na 2-3 krát) pridajte preosiatu suchú zmes (múka, kakao...). Miešajte už len zľahka, aby cesto ostalo nadýchané.
7. Na záver opatrne a pomaly prilejte vriacu vodu a rýchlo ju zamiešajte. Cesto bude pomerne riedke.
8. Nalejte cesto na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
9. Pečte na strednej priečke približne 40 minút. Skontrolujte drevenou špajdľou, či je stred prepečený.
10. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.
2. Príprava krému:
11. Zmäknuté maslo šľahajte samotné asi 1–2 minúty do peny.
12. Postupne (po lyžiciach) pridávajte karamelizované kondenzované mlieko. Zašľahávajte, kým nevznikne hladký a pevný krém.
13. Hotový krém si môžete naplniť do cukrárskeho vrecka.
3. Skladanie rezov:
14. Z vychladnutého korpusu odrežte tenké okraje (asi 0,5 cm) zo všetkých štyroch strán. Okraje si odložte a rozdrobte na omrvinky.
15. Zvyšný korpus prerežte pozdĺžne na polovicu (vzniknú dva kusy cca 20x30 cm).
16. Každú polovicu potom opatrne prerežte horizontálne (ako knihu). Získate tak celkovo 4 tenké pláty cesta.
17. Položte prvý plát na podnos. Naň položte hneď aj druhý plát (vytvoríte tak hrubý spodok).
18. Na tieto dva pláty naneste asi štvrtinu krému a rovnomerne rozotrite.
19. Husto posypte všetkými praženými solenými arašidmi.
20. Na arašidy naneste opatrne druhú štvrtinu krému a uhlaďte.
21. Prikryte tretím plátom cesta a hneď naň položte aj štvrtý plát (vytvoríte hrubý vrch).
22. Celý povrch koláča potrite treťou štvrtinou krému.
23. Boky koláča "oblepte" pripravenými omrvinkami z odrezkov.
24. Zvyšnou štvrtinou krému ozdobte vrch koláča (napríklad ružičkami alebo mriežkou).
25. Koláč dajte stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.
Poznámky
1. Manipulácia s korpusom: Pri prerezávaní takého veľkého korpusu buďte trpezliví. Najlepšie je nechať ho úplne vychladnúť. Pri prenášaní plátov si pomôžte ďalším papierom na pečenie alebo veľkou doskou.2. Vriaca voda: Nevynechajte ju. Vriaca voda v kombinácii s kakaom a kefírom spraví korpus neuveriteľne vláčnym a šťavnatým.3. Slané arašidy: Naozaj použite slané arašidy. Práve tá soľ vytvorí autentickú "snickers" chuť, ktorá balansuje sladkosť karamelového krému.4. Extra karamel: Pred posypaním arašidmi môžete korpus pokvapkať tekutým slaným karamelom.5. Iné orechy: Ak nemáte radi arašidy, použiť sa dajú aj lieskovce alebo mandle.