Vôňa čerstvo upečených kysnutých koláčov s makom je pre mňa symbolom víkendovej pohody. Tento recept je môj overený favorit, pretože cesto je neskutočne mäkké a plnka lahodne krémová. Sú to tie najlepšie koláče, ktoré sa vám zaručene podaria.
Základom je vláčne kysnuté cesto, ktorého sa naozaj nemusíte báť. Ukážem vám jednoduchý a overený postup krok za krokom. Pustíme sa spolu do pečenia tejto voňavej dobroty?
Ako upiecť mäkké osie hniezda s makom?
Z vlažného mlieka, droždia a múky vymieste hladké cesto a nechajte ho poriadne vykysnúť. Potom cesto rozvaľkajte, potrite bohatou makovou plnkou a zrolujte. Roládu nakrájajte na kolieska, nechajte ich finálne podkysnúť na plechu a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
- Trend: Víkendové pečenie
Potrebujeme
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 ml vlažného mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 30 g rozpusteného masla
- 1 ks vaječný žĺtok
- 4 g sušeného droždia (1 ČL) alebo 12 g čerstvého
- 1 štipka soli
Maková plnka
- 300 g makovej plnky (hotovej alebo domácej, pozri tipy)
Na dokončenie
- 1 ks rozšľahané vajce na potretie
- 100 g práškového cukru + 2 PL horúcej vody na polevu
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta
- Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka dajte lyžicu cukru (z celkového množstva), pridajte droždie a zľahka premiešajte. Nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli, vaječný žĺtok, rozpustené (ale nie horúce) maslo a nakoniec aj hotový kvások.
- V kuchynskom robote s hákom (alebo ručne) mieste cesto aspoň 8 minút, kým nebude krásne hladké, elastické a nebude sa lepiť na steny misy.
- Cesto vložte do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
Plnenie a tvarovanie
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a zľahka ho premiesite. Rozvaľkajte ho na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Celý plát rovnomerne potrite makovou plnkou. Jeden dlhší okraj však nechajte asi 2 cm voľný.
- Cesto pevne zrolujte smerom k voľnému okraju. Ten na záver potrite trochou vody a dobre pritlačte, aby sa roláda pri pečení nerozlepila.
- Ostrým nožom alebo niťou krájajte roládu na 2-3 cm hrubé kolieska – naše budúce osie hniezda.
Finálne kysnutie a pečenie
- Slimáky ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte medzi nimi dostatočné rozostupy.
- Plech prikryte utierkou a nechajte slimáky finálne kysnúť ešte 20–30 minút. Pekne sa zaoblia a ešte zväčšia svoj objem. Toto je dôležitý krok pre nadýchaný výsledok!
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté slimáky dôkladne potrite rozšľahaným vajíčkom. Budú mať po upečení krásny lesk.
- Pečte približne 18–20 minút do krásnej zlatohnedej farby.
- Kým sú slimáky ešte horúce, polejte ich cukrovou polevou, ktorú si pripravíte rýchlym vymiešaním práškového cukru s pár lyžicami horúcej vody.
Videorecept
Tipy
- Ako na rýchlu domácu makovú plnku? V malom hrnci zohrejte 150 ml mlieka. Pridajte 150 g mletého maku, 80 g kryštálového cukru, lyžičku škorice a nastrúhanú kôru z polovice citróna. Krátko spolu povarte do zhustnutia a nechajte úplne vychladnúť.
- Mäkké cesto je základ: Nebojte sa, ak je cesto na začiatku trochu mäkšie a lepivejšie. Nepridávajte zbytočne veľa múky navyše, inak by boli koláče po upečení tvrdé. Radšej si pri práci pomúčte ruky a dosku.
- Krájanie bez stlačenia: Pre dokonalé, nestlačené rezy použite namiesto noža pevnú niť alebo zubnú niť. Podsuňte ju pod zrolovanú roládu, na vrchu prekrížte konce a potiahnite. Vytvoríte tak krásne rovnomerný slimák bez zdeformovania.
Variácie
- Tvarohové osie hniezda: Namiesto makovej plnky použite hustú tvarohovú plnku s hrozienkami a citrónovou kôrou.
- Orechové: Fantastická je aj plnka z mletých vlašských orechov zmiešaných s cukrom, vanilkou a horúcim mliekom.
- S posýpkou: Namiesto cukrovej polevy môžete pred pečením slimáky posypať klasickou maslovou mrveničkou.
Záver
Sú úžasné na raňajky alebo len tak, ku káve. Vôňa domova je pri ich pečení zaručená. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála CookBakery, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.