Search

Poctivá pečená fazuľa s cibuľou: Jednoduchý recept ako od starej mamy

Pečená fazuľa
Pečená fazuľa

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 04:30

Toto je jedlo, ktoré chutí ako spomienka na detstvo. Moja stará mama robila tú najlepšiu pečenú fazuľu a toto je jej recept, len trošku vylepšený. Je to sýta, voňavá a nesmierne chutná pochúťka, ktorá zasýti aj toho najväčšieho hladoša.

Základom je veľké množstvo cibule, ktorá pečením krásne zosladne a vytvorí hustú, lahodnú šťavu. Žiadne zbytočné suroviny, len poctivá chuť. Pripravíte si ju so mnou?

Ako pripraviť pečenú fazuľu s cibuľou?

Vopred namočenú fazuľu uvarte domäkka. Na panvici orestujte veľké množstvo cibule a póru. Pridajte koreniny, zmiešajte s uvarenou fazuľou, podlejte trochou vody z varenia a dajte zapiecť do rúry, kým sa na povrchu nevytvorí krásna kôrka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas namáčania: min. 8 hodín
  • Čas varenia a pečenia: cca 90 minút
  • Počet porcií: 4 veľké porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 880 kcal/porcia
  • Trend: Bezmäsité jedlo

Potrebujeme

  • 700 g veľkej bielej fazule (suchej)
  • 800 g cibule
  • 200 g póru
  • 5 PL rastlinného oleja (cca 75 ml)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL Vegeta (alebo sušeného zeleninového bujónu)
  • 1 ČL soli (plus na varenie fazule)
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 2 ks bobkového listu

Postup prípravy

Príprava fazule

  1. Fazuľu preberte, umyte a na noc (aspoň na 8 hodín) ju zalejte dostatočným množstvom studenej vody.
  2. Na druhý deň vodu z namáčania zlejte. Fazuľu dajte do veľkého hrnca, zalejte čistou vodou tak, aby bola ponorená, a priveďte do varu.
  3. Varte na miernom ohni 60–90 minút, alebo kým nie je úplne mäkká. Soľ pridajte až v posledných 15 minútach varenia, inak by fazuľa zostala tvrdá.
  4. Uvarenú fazuľu sceďte, ale vodu z varenia si odložte bokom, budete ju potrebovať.

Príprava základu a pečenie

  1. Kým sa fazuľa varí, predhrejte si rúru na 200 °C. Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky a pór na kolieska.
  2. Na veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a pór a na strednom plameni restujte asi 10 minút. Zelenina musí zmäknúť, zosladnúť a chytiť jemne zlatistú farbu.
  3. Potom pridajte prelisovaný cesnak, sladkú papriku, Vegetu, čierne korenie a bobkové listy. Restujte ešte minútu, kým sa koreniny krásne nerozvoňajú.
  4. Pripravte si zapekaciu misu alebo hlboký pekáč. Vložte doň uvarenú fazuľu a orestovanú zeleninovú zmes. Všetko spolu zľahka premiešajte.
  5. Zalejte jednou až dvoma naberačkami odloženej vody z varenia fazule. Zmes by mala byť šťavnatá, ale nemala by plávať. Podľa chuti dosoľte.
  6. Vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 200 °C približne 30 minút. Na povrchu by sa mala vytvoriť pekná, jemne pripečená kôrka.

Videorecept

Tipy

  1. Skratka s konzervou: Ak nemáte čas na namáčanie a varenie suchej fazule, tento recept môžete urobiť aj z kvalitnej bielej fazule z konzervy. Budete potrebovať asi 4 konzervy (á 400g). Fazuľu sceďte, prepláchnite a pokračujte od kroku č. 8. V rúre ju postačí piecť asi 20 minút.
  2. Čo namiesto Vegety? Ak túto dochucovaciu zmes nepoužívate, jednoducho ju nahraďte jednou lyžičkou kvalitného sypkého zeleninového bujónu alebo dochuťte jedlo bylinkami, napríklad majoránkou a tymianom.
  3. Mäsová verzia: Pre milovníkov mäsa môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať 100-150 g na kocky nakrájanej údenej slaniny alebo dobrej klobásy. Dodá jedlu fantastickú dymovú arómu.

Variácie

  • Pikantná verzia: Spolu so sladkou paprikou pridajte aj pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky. Jedlo získa príjemnú ostrosť.
  • S paradajkami: Do cibuľového základu pridajte 2-3 lyžice paradajkového pretlaku alebo malú konzervu krájaných paradajok.
  • Balkánsky nádych: Hotovú fazuľu môžete pred podávaním posypať nasekanou čerstvou mätou a petržlenovou vňaťou.

Záver

Podávajte s čerstvým chlebom na vytieranie šťavy. Je to jedlo, ktoré vás pohladí na duši.

Tento recept je inšpirovaný od Moja kuchyňa Tanja, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty