Poctivá pečená fazuľa s cibuľou (recept ako od starej mamy)
Toto je jedlo, ktoré chutí ako spomienka na detstvo. Moja stará mama robila tú najlepšiu pečenú fazuľu a toto je jej recept, len trošku vylepšený. Je to sýta, voňavá a nesmierne chutná pochúťka, ktorá zasýti aj toho najväčšieho hladoša.
1. Fazuľu preberte, umyte a na noc (aspoň na 8 hodín) ju zalejte studenou vodou tak, aby bola ponorená.
2. Na druhý deň vodu z namáčania zlejte. Fazuľu dajte do veľkého hrnca, zalejte čistou vodou a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 60–90 minút, alebo kým nie je úplne mäkká. Soľ pridajte až v posledných 15 minútach varenia.
3. Uvarenú fazuľu sceďte, ale vodu z varenia si odložte bokom, budete ju potrebovať.
Príprava základu a pečenie:
4. Predhrejte si rúru na 200 °C.
5. Kým sa fazuľa varí, nakrájajte cibuľu na tenké prúžky a pór na kolieska.
6. Na veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a pór a na strednom plameni restujte asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne a nezosladne.
7. Pridajte prelisovaný cesnak, sladkú papriku, Vegetu, čierne korenie a bobkové listy. Restujte ešte minútu, kým sa koreniny nerozvoňajú.
8. Do zapekacej misy alebo pekáča vložte uvarenú fazuľu a orestovanú zeleninovú zmes. Všetko spolu zľahka premiešajte.
9. Zalejte naberačkou alebo dvoma odloženej vody z varenia fazule tak, aby bola zmes šťavnatá, ale nie úplne ponorená.
10. Vložte do rúry a pečte pri 200 °C približne 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pekná kôrka a chute sa neprepoja.
Poznámky
1. Skratka s konzervou: Ak nemáte čas na namáčanie a varenie suchej fazule, tento recept môžete urobiť aj z kvalitnej bielej fazule z konzervy. Budete potrebovať asi 4 konzervy (á 400g). Fazuľu sceďte, prepláchnite a pokračujte od kroku č. 8. Pečenie bude stačiť kratšie, asi 20 minút.2. Čo namiesto Vegety? Ak túto dochucovaciu zmes nepoužívate, jednoducho ju nahraďte jednou lyžičkou kvalitného sypkého zeleninového bujónu alebo dochuťte jedlo bylinkami, napríklad majoránkou a tymianom.3. Extra chuť so slaninkou: Pre mäsovú verziu môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať 100-150 g na kocky nakrájanej údenej slaniny alebo dobrej klobásy. Dodá jedlu fantastickú dymovú arómu.Variácie:• Pikantná verzia: Spolu so sladkou paprikou pridajte aj pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky. Jedlo získa príjemnú ostrosť.• S paradajkami: Do cibuľového základu pridajte 2-3 lyžice paradajkového pretlaku alebo malú konzervu krájaných paradajok.• Balkánsky nádych: Hotovú fazuľu môžete pred podávaním posypať nasekanou čerstvou mätou a petržlenovou vňaťou.