Toto je presne ten typ jedla, ktorý varím, keď chcem rodinu poriadne potešiť niečím domácim a poctivým. Tieto plnené mäsové šišky sú neuveriteľne šťavnaté a plné chuti. Podávané s jemnou zemiakovou kašou a voňavou hubovou omáčkou tvoria dokonalý obed, ktorý zahreje na tele aj na duši. Je to poctivejšia a chutnejšia verzia klasickej fašírky.
Kľúčom k dokonalosti je slaninová plnka s uhorkou a horčicou, ktorá mäso úžasne ochutí zvnútra. A trik s dopečením v rúre zaručí, že budú vždy mäkké a šťavnaté, nikdy suché. Pripravíte si so mnou túto hostinu?
Ako správne pripraviť plnené mäsové šišky?
Pripravte si zmes z mletého mäsa a slaninovú plnku. Mäsom obaľte plnku a vytvarujte šišky. Tie najprv sprudka opečte na panvici a potom ich dopečte v rúre. Medzitým pripravte zemiakovú kašu a jednoduchú hubovú omáčku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia/varenia: 45 minút
- Počet porcií: 2 výdatné porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 850 kcal/porcia
- Trend: Domáca kuchyňa / Výdatné jedlo
Potrebujeme
Na mäsové šišky
- 600 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
- 1 ks vajce
- 2 PL strúhanky
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- Strúhanka na obalenie
Na plnku
- 100 g anglickej slaniny
- 1 ks menšej cibule
- 4 ks menších nakladaných uhoriek
- 2 ČL francúzskej horčice
- 1 PL rastlinného oleja
Hubová omáčka
- 1 ks cibule
- 5 ks šampiňónov
- 1 PL hladkej múky
- 250 ml vody alebo vývaru
- Soľ, čierne korenie, olej
Na zemiakovú kašu
- 4 ks väčších zemiakov
- 50 g masla
- 150 ml teplého mlieka
- Soľ
- Čerstvý kôpor na ozdobu
Postup prípravy
1. Príprava prílohy a plnky
- Najprv si pripravte zemiaky. Očistite ich, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody domäkka (cca 15 – 20 minút).
- Medzitým si pripravte plnku. Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nadrobno nakrájanú slaninu.
- Po 2 minútach pridajte k slanine nadrobno nasekanú cibuľu. Všetko spolu opekajte ďalšie 2 minúty dozlatista.
- Nakoniec do panvice pridajte na malé kocky nakrájané uhorky a horčicu. Premiešajte, minútu prehrejte a odstavte.
2. Tvarovanie a pečenie mäsových šišiek
- Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso. Pridajte vajíčko, 2 lyžice strúhanky, soľ a korenie. Rukou dobre premiešajte.
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Z mäsovej zmesi si v navlhčených rukách vytvorte placku. Do jej stredu dajte lyžičku vychladnutej plnky.
- Plnku dôkladne zabaľte do mäsa. Vytvarujte pevnú šišku alebo guľu. Postup opakujte so zvyšným mäsom.
- Každú šišku jemne obaľte v strúhanke.
- Na panvici rozohrejte olej a šišky sprudka opečte z každej strany (asi 2 – 3 minúty). Mäso sa krásne zatiahne.
- Opečené šišky preložte do zapekacej misy alebo na plech. Dajte ich piecť do predhriatej rúry na 20 minút.
3. Dokončenie omáčky a kaše
- Kým sa šišky pečú, pripravte omáčku. Vo výpeku na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Opekajte ich asi 10 minút, kým nezhnednú a nezmäknú.
- Huby osoľte, okoreňte a zaprášte lyžicou múky. Krátko orestujte.
- Zalejte vodou alebo vývarom. Dobre rozmiešajte a na miernom ohni povarte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- Uvarené zemiaky sceďte. Pridajte k nim maslo, teplé mlieko, soľ a popučte ich na hladkú kašu.
Videorecept
Tipy
- Výber mäsa je základ: Najlepšie je použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1. Bravčové dodá šťavnatosť a hovädzie zasa výraznú chuť.
- Dôkladne uzavrite plnku: Pri formovaní šišiek dbajte na to, aby bola plnka v mäse úplne uzavretá. Predídete tak jej vytekaniu počas pečenia.
- Omáčku môžete zjemniť: Ak máte radi krémovejšie omáčky, na konci do nej môžete vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na varenie.
Variácie
- Namiesto slaniny môžete do plnky pridať na kocky nakrájanú klobásu alebo údené mäso.
- Do zemiakovej kaše primiešajte opraženú cibuľku alebo nasekanú pažítku pre lepšiu chuť.
Časté otázky
Môžem šišky len vyprážať a nepiecť v rúre? Áno, môžete, ale budú o dosť mastnejšie. Dopečenie v rúre je zdravšia metóda, ktorá navyše zaručí, že sa mäso rovnomerne prepečie a zostane šťavnaté.
Aké huby sú do omáčky najlepšie? Recept používa šampiňóny, ktoré sú dostupné po celý rok. V sezóne však môžete použiť akékoľvek čerstvé lesné huby, napríklad dubáky alebo kuriatka.
Záver
Výsledkom je skutočne poctivé domáce jedlo, ktoré zasýti a poteší. Plnené šišky servírujte preliate hubovou omáčkou, s kopčekom zemiakovej kaše a ozdobené čerstvým kôprom.
Recept vychádza z verzie od Lecker schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.