Search

Plnené mäsové šišky: Šťavnaté fašírky s hubovou omáčkou

plnené mleté mäso
plnené mleté mäso

Obsah receptu

Publikované: 20. augusta 2025, 23:10

Toto je presne ten typ jedla, ktorý varím, keď chcem rodinu poriadne potešiť niečím domácim a poctivým. Tieto plnené mäsové šišky sú neuveriteľne šťavnaté a plné chuti. Podávané s jemnou zemiakovou kašou a voňavou hubovou omáčkou tvoria dokonalý obed, ktorý zahreje na tele aj na duši. Je to poctivejšia a chutnejšia verzia klasickej fašírky.

Kľúčom k dokonalosti je slaninová plnka s uhorkou a horčicou, ktorá mäso úžasne ochutí zvnútra. A trik s dopečením v rúre zaručí, že budú vždy mäkké a šťavnaté, nikdy suché. Pripravíte si so mnou túto hostinu?

Ako správne pripraviť plnené mäsové šišky?

Pripravte si zmes z mletého mäsa a slaninovú plnku. Mäsom obaľte plnku a vytvarujte šišky. Tie najprv sprudka opečte na panvici a potom ich dopečte v rúre. Medzitým pripravte zemiakovú kašu a jednoduchú hubovú omáčku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas pečenia/varenia: 45 minút
  • Počet porcií: 2 výdatné porcie
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 850 kcal/porcia
  • Trend: Domáca kuchyňa / Výdatné jedlo

Potrebujeme

Na mäsové šišky

  • 600 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 ks vajce
  • 2 PL strúhanky
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • Strúhanka na obalenie

Na plnku

  • 100 g anglickej slaniny
  • 1 ks menšej cibule
  • 4 ks menších nakladaných uhoriek
  • 2 ČL francúzskej horčice
  • 1 PL rastlinného oleja

Hubová omáčka

  • 1 ks cibule
  • 5 ks šampiňónov
  • 1 PL hladkej múky
  • 250 ml vody alebo vývaru
  • Soľ, čierne korenie, olej

Na zemiakovú kašu

  • 4 ks väčších zemiakov
  • 50 g masla
  • 150 ml teplého mlieka
  • Soľ
  • Čerstvý kôpor na ozdobu

Postup prípravy

1. Príprava prílohy a plnky

  1. Najprv si pripravte zemiaky. Očistite ich, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody domäkka (cca 15 – 20 minút).
  2. Medzitým si pripravte plnku. Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nadrobno nakrájanú slaninu.
  3. Po 2 minútach pridajte k slanine nadrobno nasekanú cibuľu. Všetko spolu opekajte ďalšie 2 minúty dozlatista.
  4. Nakoniec do panvice pridajte na malé kocky nakrájané uhorky a horčicu. Premiešajte, minútu prehrejte a odstavte.

2. Tvarovanie a pečenie mäsových šišiek

  1. Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso. Pridajte vajíčko, 2 lyžice strúhanky, soľ a korenie. Rukou dobre premiešajte.
  2. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  3. Z mäsovej zmesi si v navlhčených rukách vytvorte placku. Do jej stredu dajte lyžičku vychladnutej plnky.
  4. Plnku dôkladne zabaľte do mäsa. Vytvarujte pevnú šišku alebo guľu. Postup opakujte so zvyšným mäsom.
  5. Každú šišku jemne obaľte v strúhanke.
  6. Na panvici rozohrejte olej a šišky sprudka opečte z každej strany (asi 2 – 3 minúty). Mäso sa krásne zatiahne.
  7. Opečené šišky preložte do zapekacej misy alebo na plech. Dajte ich piecť do predhriatej rúry na 20 minút.

3. Dokončenie omáčky a kaše

  1. Kým sa šišky pečú, pripravte omáčku. Vo výpeku na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Opekajte ich asi 10 minút, kým nezhnednú a nezmäknú.
  3. Huby osoľte, okoreňte a zaprášte lyžicou múky. Krátko orestujte.
  4. Zalejte vodou alebo vývarom. Dobre rozmiešajte a na miernom ohni povarte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  5. Uvarené zemiaky sceďte. Pridajte k nim maslo, teplé mlieko, soľ a popučte ich na hladkú kašu.

Videorecept

Tipy

  1. Výber mäsa je základ: Najlepšie je použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1. Bravčové dodá šťavnatosť a hovädzie zasa výraznú chuť.
  2. Dôkladne uzavrite plnku: Pri formovaní šišiek dbajte na to, aby bola plnka v mäse úplne uzavretá. Predídete tak jej vytekaniu počas pečenia.
  3. Omáčku môžete zjemniť: Ak máte radi krémovejšie omáčky, na konci do nej môžete vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na varenie.

Variácie

  • Namiesto slaniny môžete do plnky pridať na kocky nakrájanú klobásu alebo údené mäso.
  • Do zemiakovej kaše primiešajte opraženú cibuľku alebo nasekanú pažítku pre lepšiu chuť.

Časté otázky

Môžem šišky len vyprážať a nepiecť v rúre? Áno, môžete, ale budú o dosť mastnejšie. Dopečenie v rúre je zdravšia metóda, ktorá navyše zaručí, že sa mäso rovnomerne prepečie a zostane šťavnaté.

Aké huby sú do omáčky najlepšie? Recept používa šampiňóny, ktoré sú dostupné po celý rok. V sezóne však môžete použiť akékoľvek čerstvé lesné huby, napríklad dubáky alebo kuriatka.

Záver

Výsledkom je skutočne poctivé domáce jedlo, ktoré zasýti a poteší. Plnené šišky servírujte preliate hubovou omáčkou, s kopčekom zemiakovej kaše a ozdobené čerstvým kôprom.

Recept vychádza z verzie od Lecker schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty