Toto je presne ten typ jedla, ktorý varím, keď chcem rodinu poriadne potešiť niečím domácim a poctivým. Tieto plnené mäsové šišky sú neuveriteľne šťavnaté a plné chuti. Podávané s jemnou zemiakovou kašou a voňavou hubovou omáčkou tvoria dokonalý obed, ktorý zahreje na tele aj na duši. Je to poctivejšia a chutnejšia verzia klasickej fašírky.
600gmletého mäsa(ideálne mix bravčového a hovädzieho)
1ksvajce
2PLstrúhanky
1ČLsoli
0.5ČLmletého čierneho korenia
Strúhanka na obalenie
Na plnku:
100ganglickej slaniny
1ksmenšej cibule
4ksmenších nakladaných uhoriek
2ČLfrancúzskej horčice
1PLrastlinného oleja
Na hubovú omáčku:
1kscibule
5ksšampiňónov
1PLhladkej múky
250mlvody alebo vývaru
Soľ, čierne korenie, olej
Na zemiakovú kašu:
4ksväčších zemiakov
50gmasla
150mlteplého mlieka
Soľ
Čerstvý kôpor na ozdobu
Pokyny
1. Príprava prílohy a plnky:
1. Najprv si pripravte zemiaky. Očistite ich, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody domäkka (cca 15 – 20 minút).
2. Medzitým si pripravte plnku. Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nadrobno nakrájanú slaninu.
3. Po 2 minútach pridajte k slanine nadrobno nasekanú cibuľu. Všetko spolu opekajte ďalšie 2 minúty dozlatista.
4. Nakoniec do panvice pridajte na malé kocky nakrájané uhorky a horčicu. Premiešajte, minútu prehrejte a odstavte.
2. Tvarovanie a pečenie mäsových šišiek:
5. Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso. Pridajte vajíčko, 2 lyžice strúhanky, soľ a korenie. Rukou dobre premiešajte.
6. Rúru si predhrejte na 180 °C.
7. Z mäsovej zmesi si v navlhčených rukách vytvorte placku. Do jej stredu dajte lyžičku vychladnutej plnky.
8. Plnku dôkladne zabaľte do mäsa. Vytvarujte pevnú šišku alebo guľu. Postup opakujte so zvyšným mäsom.
9. Každú šišku jemne obaľte v strúhanke.
10. Na panvici rozohrejte olej a šišky sprudka opečte z každej strany (asi 2 – 3 minúty). Mäso sa krásne zatiahne.
11. Opečené šišky preložte do zapekacej misy alebo na plech. Dajte ich piecť do predhriatej rúry na 20 minút.
3. Dokončenie omáčky a kaše:
12. Kým sa šišky pečú, pripravte omáčku. Vo výpeku na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
13. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Opekajte ich asi 10 minút, kým nezhnednú a nezmäknú.
14. Huby osoľte, okoreňte a zaprášte lyžicou múky. Krátko orestujte.
15. Zalejte vodou alebo vývarom. Dobre rozmiešajte a na miernom ohni povarte asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
16. Uvarené zemiaky sceďte. Pridajte k nim maslo, teplé mlieko, soľ a popučte ich na hladkú kašu.
Poznámky
1. Výber mäsa je základ: Najlepšie je použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1. Bravčové dodá šťavnatosť a hovädzie zasa výraznú chuť.2. Dôkladne uzavrite plnku: Pri formovaní šišiek dbajte na to, aby bola plnka v mäse úplne uzavretá. Predídete tak jej vytekaniu počas pečenia.3. Omáčku môžete zjemniť: Ak máte radi krémovejšie omáčky, na konci do nej môžete vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo smotany na varenie.