Search

Pečieme s radosťou: Veselé marhuľové rezy “VČIELKY”, ktoré chutia fantasticky a vyzerajú úžasne!

marhuľové rezy
Marhuľové rezy

Obsah receptu

Ak premýšľate nad originálnym a veselým dezertom, ktorý by očaril nielen deti, ale aj dospelých, tieto marhuľové rezy „Včielky“ sú tou správnou voľbou! Tento koláč je nielen pastvou pre oči vďaka hravému dizajnu a roztomilým marhuľovým včielkam, ale predovšetkým úžasne chutí. Spojenie nadýchaného dvojfarebného korpusu, jemného vanilkového pudingového krému a osviežujúcej marhuľovej polevy vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku. Pripravte si tieto veselé rezy a vneste kúsok radosti na váš stôl!

Tento recept na marhuľové rezy “Včielky” je síce trošku náročnejší na čas kvôli jednotlivým vrstvám a zdobeniu, no výsledok rozhodne stojí za to. Pruhovaný korpus vyzerá efektne a jeho príprava nie je taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Lahodný pudingový krém dodáva rezom vláčnosť a marhuľová poleva so skutočnými kúskami ovocia príjemnú sviežosť. A tie malé marhuľové včielky s mandľovými krídelkami? Tie sú čerešničkou na torte, ktorá vyčarí úsmev na tvári každému. Poďte piecť s radosťou!

Základné informácie

  • Čas prípravy (aktívna práca vrátane zdobenia): cca 45-60 minút
  • Čas pečenia korpusu: cca 12-15 minút
  • Čas chladnutia a tuhnutia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
  • Počet kusov: 1 plech (približne 15-20 rezov, v závislosti od veľkosti krájania)
  • Odporúčaná veľkosť plechu: cca 25×35 cm (alebo podobný menší plech)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na pruhovaný korpus:

  • 4 celé vajcia (veľkosť M alebo L), bielky a žĺtky oddelené
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 100 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej)
  • 1 PL kvalitného kakaového prášku (preosiateho)
  • Štipka soli (k bielkom)

Na pudingový krém:

  • 750 ml plnotučného mlieka
  • 250 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu (napr. Gustin)
  • 2 vaječné žĺtky
  • 10 g vanilkového cukru (1 balíček)

Na marhuľovú polevu:

  • 1 veľká konzerva zaváraných marhúľ (hmotnosť cca 800-850 g aj so šťavou) – z toho 8 polovičiek na ozdobu, zvyšok na polevu
  • 100 ml šťavy z marhuľového kompótu
  • cca 150-200 g dužiny marhúľ z kompótu (zvyšok z konzervy, bez kôstok)
  • 1 PL práškovej želatíny

Na zdobenie “včielok”:

  • 8 polovičiek zaváraných marhúľ (odložených z konzervy)
  • 40 g horkej čokolády (na prúžky a oči)
  • 20 g bielej čokolády (na oči)
  • plátky lúpaných mandlí (na krídelká, podľa potreby)

Postup prípravy

Príprava pruhovaného korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Z vaječných bielkov (4 ks) a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Počas šľahania postupne (na trikrát) pridávajte kryštálový cukor (4 PL) a pokračujte v šľahaní, kým sneh nie je pevný a lesklý.
  3. Do tuhého snehu potom po jednom zľahka zašľahajte vaječné žĺtky (4 ks).
  4. Nakoniec do snehovej hmoty opatrne (stierkou alebo na najnižších otáčkach šľahača) vmiešajte preosiatu hladkú múku (100 g). Miešajte len krátko, kým sa múka nespojí s hmotou, aby cesto zostalo nadýchané.
  5. Pripravené cesto rozdeľte na dve približne rovnaké časti do dvoch misiek. Do jednej časti opatrne vmiešajte preosiaty kakaový prášok (1 PL).
  6. Obe cestá (svetlé aj tmavé) naplňte každé do samostatného cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou (alebo môžete použiť aj pevnejšie mikroténové vrecká s odstrihnutým rohom).
  7. Na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie striedavo striekajte pruhy svetlého a tmavého cesta tesne vedľa seba (napr. 2 cm široké pruhy svetlého cesta s 2 cm medzerami, ktoré následne vyplníte tmavým cestom, alebo naopak). Snažte sa vytvoriť rovnomerný pruhovaný vzor po celej ploche plechu.
  8. Plech s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 12-15 minút, alebo kým korpus nie je na dotyk pružný a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Dôležité: Korpus bude relatívne tenký, preto ho sledujte, aby sa neprepiekol a nevysušil.
  9. Upečený korpus vyberte z rúry. Ihneď ho aj s papierom na pečenie preklopte na čistú kuchynskú utierku alebo iný hárok papiera na pečenie. Opatrne stiahnite papier, na ktorom sa korpus piekol. Nechajte ho úplne vychladnúť.

Príprava “včielok” z marhúľ:

  1. Kým korpus chladne, pripravte si marhuľové včielky. Z marhuľového kompótu vyberte 8 pekných polovičiek marhúľ. Dôkladne ich osušte papierovou utierkou a poukladajte na tanier reznou stranou nadol.
  2. Horkú čokoládu (40 g) a bielu čokoládu (20 g) každú zvlášť rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnnej rúre.
  3. Rozpustenú tmavú čokoládu naplňte do malého cukrárskeho vrecka s veľmi tenkou špičkou (alebo do kornútika z papiera na pečenie). Na zaoblenej strane každej marhule vytvorte tenké čokoládové prúžky (telíčko včielky).
  4. Trochu rozpustenej bielej čokolády vložte do iného malého cukrárskeho vrecka a na prednej časti marhule vytvorte dve malé biele bodky (oči). Do stredu bielych bodiek potom urobte ešte menšie bodky z tmavej čokolády (zreničky).
  5. Ostrým nožom na vrchnej časti každej marhule (tam, kde budú krídelká) urobte dva malé, nie príliš hlboké zárezy. Do každého zárezu opatrne vložte jeden plátok mandle, čím vytvoríte krídelká. Hotové včielky odložte bokom.

Príprava pudingového krému:

  1. Z celkového množstva mlieka (750 ml) odoberte približne 200 ml. V tomto mlieku dôkladne rozšľahajte metličkou vaječné žĺtky (2 ks), hladkú múku (3 PL) a kukuričný škrob (2 PL) tak, aby neostali žiadne hrudky.
  2. Zvyšné mlieko (550 ml) nalejte do hrnca, pridajte kryštálový cukor (150 g) a vanilkový cukor (10 g). Za občasného miešania priveďte tesne pod bod varu.
  3. Do horúceho mlieka v hrnci za stáleho a energického miešania metličkou pomaly vlejte pripravenú zmes so žĺtkami, múkou a škrobom.
  4. Za neustáleho miešania varte na miernom plameni približne 2-3 minúty, alebo kým puding nezhustne do hladkého a hustého krému.
  5. Hotový pudingový krém ihneď prelejte do čistej misy. Aby sa na povrchu počas chladnutia nevytvorila koža, prikryte povrch krému potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu pudingu. Nechajte ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho môžete dať úplne vychladiť do chladničky.
  6. Zmäknuté maslo (250 g) izbovej teploty vyšľahajte v samostatnej mise elektrickým šľahačom do peny.
  7. K vyšľahanému maslu potom postupne, po lyžiciach, zašľahávajte úplne vychladnutý pudingový krém. Každú lyžicu pudingu dôkladne zašľahajte, kým sa nespojí s maslom, až potom pridajte ďalšiu. Výsledkom by mal byť hladký a jemný maslovo-pudingový krém.

Príprava marhuľovej polevy:

  1. Zo zvyšných marhúľ v konzerve (po odobratí 8 polovičiek na včielky) vyberte cca 150-200 g dužiny (bez kôstok, ak boli celé) a rozmixujte ju ponorným mixérom na hladké pyré.
  2. V menšej miske zmiešajte 100 ml šťavy z marhuľového kompótu s 1 PL práškovej želatíny. Nechajte napučiavať približne 10–15 minút.
  3. Napučanú želatínu potom na veľmi miernom ohni (alebo krátko v mikrovlnke) opatrne zohrejte, len kým sa úplne nerozpustí. Dôležité: Želatína sa nesmie variť, inak by stratila želírovaciu schopnosť.
  4. Rozpustenú želatínu vmiešajte do pripraveného marhuľového pyré. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať ešte trochu marhuľovej šťavy. Nechajte mierne vychladnúť, aby nebola horúca, ale stále tekutá.

Kompletizácia a chladenie rezov:

  1. Úplne vychladnutý pruhovaný korpus položte späť na plech (môžete ho nechať na papieri na pečenie, na ktorom sa piekol, alebo ho preniesť na čistý). Ak ste ho po upečení nepreklopili, môžete ho teraz pokvapkať trochou šťavy z marhuľového kompótu pre väčšiu vláčnosť (tento krok je voliteľný).
  2. Na celý povrch korpusu rovnomerne natrite pripravený pudingový krém. Uhlaďte povrch.
  3. Na vrstvu pudingového krému opatrne a rovnomerne nalejte pripravenú, mierne vychladnutú marhuľovú polevu so želatínou.
  4. Na ešte nestuhnutú marhuľovú polevu opatrne poukladajte pripravené marhuľové “včielky”.
  5. Plech s marhuľovými rezmi vložte do chladničky a nechajte ich dôkladne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc.
  6. Stuhnuté marhuľové rezy krájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) na úhľadné rezy tak, aby na každom bola jedna “včielka”.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte krajší pruhovaný efekt na korpuse je dôležité mať obe cestá (svetlé aj tmavé) približne rovnakej konzistencie a pri striekaní pruhov postupovať rovnomerne. Nebojte sa, aj keď nebudú pruhy úplne dokonalé, výsledok bude stále vyzerať zaujímavo!
  2. Ak nemáte poruke konzervované marhule, môžete na polevu použiť aj iné kompótované ovocie (napr. broskyne, ananás) a šťavu z neho. “Včielky” potom môžete vytvoriť z iného vhodného ovocia alebo ich nahradiť inou dekoráciou.
  3. Pudingový krém bude jemnejší, ak budete maslo aj pudingový základ zašľahávať postupne a obe zložky budú mať približne rovnakú (izbovú) teplotu. Predídete tak možnému zrazeniu krému.
  4. Marhuľové rezy “Včielky” skladujte v chladničke, kde vydržia chutné a svieže 2-3 dni. Pred podávaním ich môžete nechať chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby krém trochu zmäkol.

Tieto veselé marhuľové rezy “Včielky” sú nielen nádherné na pohľad, ale aj neuveriteľne lahodné. Sú skvelým spôsobom, ako potešiť deti aj dospelých a priniesť na stôl niečo naozaj originálne a chutné. Pečenie s radosťou zaručené!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Готовим с Оксаной Пашко, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť, funkčnosť a prispôsobili metrickým jednotkám.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty