Mám v mojom starom zošite desiatky receptov na kysnuté koláče, ale tento je pre mňa ten najlepší a najkrajší zo všetkých. Odkedy som ho prvýkrát vyskúšala, iný kakaový závin, motanec či babku už naozaj nepečiem. Cesto je vďaka maslu neskutočne jemné a vláčne, plnka je bohatá, voňavá a celý koláč vyzerá po upečení ako majstrovské dielo z profesionálnej pekárne. Je to absolútne dokonalý recept, ktorý sa vám s týmto podrobným návodom vždy podarí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 motanec (cca 12-16 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 420 kcal/rez
- Trend: Kysnuté koláče / Slávnostné pečenie
Potrebujeme
Na cesto
- 550 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 100 g kryštálového cukru
- 70 g masla (zmäknutého)
- 3 ks vajec
- štipka soli
Na kakaovú plnku
- 100 g masla (zmäknutého)
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL kakaa
- 1 ČL škorice
Na potretie
- 1 ks žĺtok
Postup prípravy
- Príprava kvásku. V miske zľahka zohrejte mlieko, aby bolo vlažné (nie horúce). Rozmiešajte v ňom lyžicu cukru (z celkového množstva) a nasypte droždie. Premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena (kvások).
- Príprava cesta. Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte vajcia so zvyšným cukrom a štipkou soli. Prilejte aktívny kvások.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a začnite spracovávať cesto. Keď sa suroviny čiastočne spoja, pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
- Mieste (rukou alebo v kuchynskom robote) aspoň 10 minút, kým nie je cesto hladké, elastické a nelepí sa na steny misy.
- Prvé kysnutie. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej, zľahka naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie motanca. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik (s rozmermi približne 30×40 cm) s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Celý plát cesta rovnomerne potrite zmäknutým maslom určeným na plnku. V miske zmiešajte cukor, kakao a škoricu a touto sypkou zmesou rovnomerne posypte celé cesto.
- Cesto pevne zrolujte z dlhšej strany ako roládu.
- Roládu ostrým nožom pozdĺžne prerežte presne na polovicu, ale na jednom konci nechajte asi 2 cm spojené.
- Vzniknuté dva pramene opatrne prepleťte jeden cez druhý tak, aby boli prerezané strany s viditeľnými vrstvami plnky otočené vždy smerom nahor.
- Druhé kysnutie. Prepletený motanec opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ho utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 30–45 minút.
- Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Vykysnutý motanec dôkladne potrite rozšľahaným žĺtkom.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a lesklý. Prepečenosť otestujte špajdľou.
- Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dvojité kysnutie pre dokonalú mäkkosť. Nikdy nevynechávajte druhé kysnutie na plechu, aj keď sa vám zdá, že cesto po prvom kysnutí krásne narástlo. Podkysnutie už vytvarovaného motanca je absolútne kľúčové pre jeho finálnu nadýchanosť a jemnú, “pavučinkovú” štruktúru. Vďaka nemu bude koláč mäkký aj na druhý deň.
- Ako na ten najkrajší vzor? Pri prepletaní dvoch prameňov sa snažte, aby boli prerezané strany s viditeľnými vrstvami plnky otočené vždy smerom nahor. Nestláčajte ich príliš k sebe. Po upečení tak získate ten krásny, typický mramorovaný vzor, aký poznáte z profesionálnych pekární.
Jednoduché variácie
- Extra čokoládová verzia: Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžete spolu s kakaovou posýpkou cesto posypať aj 100 g nasekaných kúskov kvalitnej horkej čokolády. Po upečení sa čiastočne roztopia a plnka bude ešte bohatšia a lahodnejšia.
- Orechový motanec: Namiesto kakaa a škorice pridajte do cukrovej plnky 100-150 g najemno mletých vlašských alebo lieskových orechov. Získate tak fantastický a voňavý orechový závin.
Výsledkom je nielen neuveriteľne chutný, ale aj na pohľad absolútne nádherný kysnutý koláč, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu. Je fantastický len tak, alebo ho pred podávaním môžete poliať jednoduchou cukrovou polevou (práškový cukor a citrónová šťava).
Recept je inšpirovaný verziou od Magie des Backens, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.