Hľadáte inšpiráciu na dezert, ktorý je nielen úžasne chutný, ale aj jednoduchý na prípravu a nevyžaduje si zapnutie rúry? Potom sú tieto bleskové nepečené ovocné košíčky s jemným vanilkovým krémom presne to, čo potrebujete! Chrumkavý sušienkovo-arašidový korpus sa dokonale snúbi so zamatovým krémom a sviežim ovocím na vrchu. Tento RECEPT je taký nenáročný, že ho zvládnu aj začiatočníci, a výsledkom sú elegantné malé dezerty, ktoré zažiaria na každej oslave, párty alebo len tak, ako sladká bodka ku káve.
Čaro týchto košíčkov spočíva v ich rýchlej príprave a možnostiach variácií. Korpusy si pripravíte za pár minút, krém je uvarený raz-dva a zdobenie ovocím je už len zábavnou čerešničkou na torte. Sú ideálne, keď potrebujete rýchlo pripraviť niečo sladké a pôsobivé. Poďme si spolu ukázať, ako na tieto neodolateľné nepečené košíčky!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30-40 minút (aktívna práca)
- Čas chladenia/mrazenia: korpusy (30 minút v mrazničke) + krém (cca 1-2 hodiny na úplné vychladnutie)
- Počet porcií: cca 12-16 košíčkov (v závislosti od veľkosti použitých formičiek)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na sušienkový základ (korpusy):
- 180 g maslových sušienok (napr. Bebe, Petit Buerre)
- 60 g nasekaných nesolených arašidov (môžu byť aj jemne pražené pre výraznejšiu chuť)
- 50 g rozpusteného masla (vychladnutého)
Na jemný vanilkový krém:
- 250 ml plnotučného mlieka
- 15 g masla
- 40 g kryštálového cukru
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 15 g kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkovej arómy (alebo kvalitného vanilkového extraktu)
Na zdobenie:
- čerstvé ovocie podľa chuti a sezóny (napr. jahody, maliny, čučoriedky, kivi, mango, hrozno, broskyne)
Postup prípravy
Príprava sušienkových korpusov:
- Najprv si pripravíme nepečené korpusy. Maslové sušienky vložíme do kuchynského robota alebo food processora a rozmixujeme ich na jemný prášok. Pridáme nasekané arašidy a ešte krátko spolu premixujeme, aby sa arašidy jemne spojili so sušienkami, ale zostali v nich aj menšie kúsky pre textúru.
- Rozdrvenú sušienkovo-arašidovú zmes presypeme do misy. Prilejeme rozpustené a mierne vychladnuté maslo a rukami alebo lyžicou dôkladne premiešame, kým nevznikne drobivé, ale súdržné cesto (malo by pripomínať mokrý piesok).
- Pripravíme si formičky na košíčky alebo priehlbinky v muffinovej forme (cca 12-16 kusov, podľa veľkosti). Zmesou rovnomerne vyplníme dná a boky pripravených formičiek. Cesto vo formičkách dobre utlačíme, napríklad dnom menšieho pohára alebo prstami, aby sme vytvorili pevnú základňu a malú priehlbinu (jamku) pre krém.
- Formičky s pripravenými korpusmi vložíme približne na 30 minút do mrazničky (alebo aspoň na 1 hodinu do chladničky), aby korpusy dobre stuhli a spevneli.
Príprava jemného vanilkového krému:
- Kým sa korpusy chladia, pripravíme si krém. V menšom hrnci zmiešame približne 200 ml mlieka s maslom (15 g) a na miernom ohni za občasného miešania zahrievame, kým sa maslo nerozpustí a mlieko nie je teplé (nemalo by vrieť).
- V samostatnej malej miske dôkladne metličkou zmiešame kryštálový cukor s kukuričným škrobom (aby sa predišlo hrudkám). Potom k sypkej zmesi pridáme vaječné žĺtky a zvyšných 50 ml studeného mlieka. Všetko spolu dobre rozmiešame na hladkú kašičku.
- Túto žĺtkovú zmes za stáleho a energického miešania metličkou pomaly vlejeme do teplého mlieka s maslom v hrnci.
- Za stáleho miešania metličkou všetko spolu zahrievame na miernom ohni, kým krém nezačne hustnúť a jemne bublať (môže to trvať niekoľko minút). Od momentu, keď zmes začne vrieť a viditeľne hustnúť, povaríme za intenzívneho miešania ešte približne 1-2 minúty, aby sa škrob dobre uvaril, krém bol hladký, dostatočne hustý a stratil škrobovú pachuť.
- Hustý krém odstavíme z tepla a ihneď doň vmiešame vanilkovú arómu (alebo extrakt).
- Hotový krém prelejeme do čistej misy. Aby sa na povrchu počas chladnutia nevytvorila nežiaduca koža (škralúp), prikryjeme misu potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu krému. Necháme ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu a následne ho môžeme dať ešte na chvíľu do chladničky, aby bol pred plnením košíčkov pevnejší.
Plnenie a zdobenie košíčkov:
- Stuhnuté sušienkové korpusy opatrne vyberieme z formičiek (ak sme nepoužili papierové košíčky v muffinovej forme, ktoré môžeme ponechať).
- Úplne vychladnutý vanilkový krém môžeme krátko premiešať metličkou, aby bol opäť hladký. Následne ním naplníme pripravené korpusy. Krém môžeme nanášať lyžičkou alebo pre elegantnejší vzhľad použiť cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Naplnené košíčky na záver ozdobíme čerstvým ovocím podľa vlastnej chuti a fantázie. Môžeme použiť napríklad plátky jahôd, celé maliny, čučoriedky, kúsky kivi, manga, mesiačiky hrozna alebo iné obľúbené sezónne ovocie.
- Hotové nepečené ovocné košíčky podávame ideálne mierne vychladené. Skladujeme ich v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte chrumkavejší a zaujímavejší základ rada časť maslových sušienok (napr. 50 g) nahrádzam kakaovými alebo celozrnnými sušienkami, prípadne môžem pridať aj trochu mletých ovsených vločiek.
- Namiesto vanilkovej arómy môžem pre intenzívnejšiu a prirodzenejšiu chuť použiť aj dreň z polovice pravého vanilkového struku, ktorú pridám do mlieka pri jeho zahrievaní.
- Ak chcem košíčky ozvláštniť čokoládovou príchuťou, môžem na dno každého stuhnutého sušienkového korpusu pred nanesením vanilkového krému dať malú lyžičku rozpustenej a mierne vychladnutej kvalitnej horkej čokolády.
- Pre slávnostnejší vzhľad a dlhšiu trvanlivosť ovocia na povrchu košíčkov môžem hotové košíčky s ovocím zľahka potrieť tenkou vrstvou čírej tortovej želatíny pripravenej podľa návodu na obale. Ovocie tak zostane dlhšie svieže a krásne lesklé.
Tieto bleskové nepečené košíčky sú skvelým dôkazom toho, že aj bez pečenia sa dajú vykúzliť úžasné a chutné dezerty. Sú ideálne pre každú príležitosť a zaručene potešia malých aj veľkých maškrtníkov. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Delmira Cooking, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.