Search

Odkedy poznám tento recept, iné kura už nerobím. Najlepšie medové kura na pive z panvice

Medové kura na pive
Medové kura na pive

Obsah receptu

Publikované: 18. septembra 2025, 04:00

Toto je presne ten recept, ktorý vytiahnem, keď chcem spraviť rýchly a fantastický obed z jednej panvice. Je to moje najobľúbenejšie medové kura na pive. Omáčka z piva, medu a sójovky je absolútne návyková. Mäso je tak krehké, že sa samo oddeľuje od kosti.

Celý obed je hotový do 45 minút. Kľúčom je nechať omáčku na záver poriadne zredukovať. Vytvorí sa hustá, lepkavá poleva, ktorá dokonale obalí každú paličku. Je to lepšie ako z akejkoľvek reštaurácie.

Ako správne pripraviť medové kura na pive?

Kuracie paličky osoľte, okoreňte a opečte na masle s olejom dozlatista. Vyberte ich. Vo výpeku orestujte cibuľu. Zalejte ju marinádou z piva, medu, sójovej omáčky a cesnaku. Vráťte mäso do panvice a duste spolu 25–30 minút, kým omáčka nezhustne.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 35 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly / Z jednej panvice

Potrebujeme

Na mäso

  • 8 ks kuracích paličiek (dolné stehná)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Omáčka

  • 330 ml svetlého piva (ležiak)
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 4 PL medu
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky

Na základ

  • 1 ks cibule
  • 30 g masla
  • 1 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)

Postup prípravy

  1. Kuracie paličky umyte a osušte. Kožu môžete na niekoľkých miestach jemne narezať nožom.
  2. Mäso zo všetkých strán dôkladne osoľte a okoreňte.
  3. Na veľkej panvici rozpustite maslo spolu s olejom. Olej zabráni maslu, aby sa rýchlo prepálilo.
  4. Na stredne silnom ohni opečte paličky. Opekajte ich približne 7 minút z každej strany, kým nie sú krásne zlatohnedé.
  5. Medzitým si pripravte marinádu. Vo väčšej miske zmiešajte pivo, sójovú omáčku, med, prelisovaný cesnak a mletú papriku.
  6. Opečené mäso vyberte z panvice a dočasne ho odložte na tanier.
  7. Do výpeku na panvici pridajte nadrobno nasekanú cibuľu. Restujte ju 2–3 minúty, kým nezosklovatie.
  8. Zalejte cibuľu pripravenou pivovou marinádou. Priveďte ju do varu.
  9. Do vriacej omáčky vráťte opečené kuracie paličky.
  10. Panvicu prikryte pokrievkou. Stíšte oheň a nechajte dusiť 10 minút.
  11. Potom mäso v omáčke obráťte.
  12. Varte (už bez pokrievky) ďalších 10–15 minút. Omáčka sa začne odparovať a hustnúť.
  13. Na záver paličky v hustej, lepkavej omáčke niekoľkokrát poobracajte. Musia sa v nej krásne obaliť.
  14. Ihneď podávajte preliate zvyšným výpekom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aké pivo použiť? Najlepší je klasický svetlý ležiak (10° alebo 12°). Nepoužívajte tmavé ani čierne pivá, v kombinácii s medom by mohli zhorknúť.
  2. Ak je omáčka riedka. Ak sa vám zdá omáčka aj po 15 minútach varenia riedka, jednoducho mäso znova vyberte na tanier a omáčku samotnú prudko varte ešte 5 minút. Krásne skaramelizuje.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Do marinády pridajte spolu s paprikou aj pol lyžičky čili vločiek alebo štipku kajenského korenia.
  • Verzia v rúre: Po opečení mäsa (krok 6) ho môžete vložiť do pekáča. Na panvici spravte omáčku (krok 7-8), nalejte ju na mäso a pečte pri 180 °C asi 30 minút.

Najlepšie je toto kura s obyčajnou ryžou alebo zemiakovou kašou. Tou fantastickou omáčkou potom polejte aj prílohu.

Recept vychádza z verzie od Yummy Easy Recipes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty