Hľadáte recept na paradajkovú polievku, ktorá je iná ako tie klasické, na aké ste zvyknutí? Vyskúšajte túto obľúbenú polievku môjho svokra! Netradičná paradajková polievka s kôprom, jarnou cibuľkou, ryžou a prekvapivou kombináciou dochucovadiel ako sójová omáčka a Tabasco vás milo prekvapí svojou jedinečnou, sviežou a zároveň bohatou chuťou.
Ak patríte k milovníkom rajskej polievky, potom musíte vyskúšať tento recept. Polievka obsahuje ingrediencie, ktoré jej dodávajú naozaj zaujímavý charakter. Príprava je jednoduchá a relatívne rýchla, takže si ju môžete vychutnať ako ľahký obed či večeru.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie ryže)
- Čas varenia polievky: cca 25-30 minút
- Počet porcií: cca 3-4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 2 veľké zrelé paradajky
- cca 100-120 g ryže (napr. dlhozrnná biela), uvarenej
- 500 ml kuracieho, morčacieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 stredne veľké cibule
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 + 1 polievková lyžica masla (spolu cca 30-40 g)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)
- ½ zväzku čerstvého kôpru
Na dochutenie:
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky (svetlej alebo univerzálnej)
- ½ čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
- Pár kvapiek omáčky Tabasco (alebo inej ostrej, podľa chuti – voliteľné)
- Soľ podľa chuti
- Štipka kryštálového cukru (na dochutenie)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 ks sušeného bobkového listu
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor) na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na polievku
- Strúhadlo (hrubé)
Postup prípravy
Príprava ryže:
- Ak nemáte uvarenú ryžu, pripravte si ju ako prvú. Prepláchnutú ryžu (cca 100-120 g suchej) uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale (zvyčajne 15-20 minút). Uvarenú ryžu sceďte a odložte bokom.
Príprava polievkového základu:
- Pripravte si zeleninu: Paradajky umyte, prekrojte napoly a na hrubom strúhadle ich nastrúhajte dužinu do misky. Šupka vám zostane v ruke, tú vyhoďte. Cibule ošúpte a nakrájajte nadrobno. Jarnú cibuľku očistite a nasekajte najemno (bielu aj zelenú časť). Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Kôpor umyte, osušte a nasekajte najemno.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte na strednom ohni 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a štipku soli. Restujte za občasného miešania dozlatista až jemne dohneda (asi 5-7 minút). Dobre orestovaná cibuľa dodá polievke chuť.
- K orestovanej cibuli pridajte nastrúhanú paradajkovú dužinu. Premiešajte a krátko spolu povarte (asi 2 minúty).
- Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (500 ml). Pridajte bobkové listy. Priveďte do varu.
- Znížte teplotu a nechajte polievkový základ na miernom ohni prebublávať asi 5-10 minút, aby sa chute spojili.
Dokončenie polievky:
- Po krátkom prevarení vyberte z polievky bobkové listy.
- Do polievky pridajte vopred uvarenú a scedenú ryžu. Premiešajte a nechajte spolu prehriať (už nevarte dlho).
- Odstavte hrniec z ohňa. Teraz do horúcej polievky pridajte zvyšnú lyžicu masla, prelisovaný cesnak a približne polovicu nasekanej jarnej cibuľky. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Vmiešajte najemno nasekaný čerstvý kôpor a zvyšok nasekanej jarnej cibuľky.
- Nakoniec polievku dochuťte sójovou omáčkou (1 PL), čerstvou citrónovou šťavou (½ ČL) a pár kvapkami Tabasca (ak máte radi pikantné).
- Ochutnajte a podľa potreby finálne dolaďte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a prípadne štipkou cukru na vyváženie kyslosti paradajok.
Servírovanie:
- Polievku podávajte ihneď, horúcu.
- Na tanieri môžete každú porciu ozdobiť ešte čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo kôprom). Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Videorecept
Tipy
- Základom tejto polievky sú čerstvé paradajky, ktoré nastrúham nahrubo – dodajú jej sviežu a autentickú chuť. Šupku vyhadzujem. Ak nemám dobré čerstvé paradajky, siahnem radšej po kvalitných konzervovaných krájaných alebo passate.
- Cibuľku na masle a oleji restujem naozaj do zlatohneda, nie len dosklovita. Dodá to polievke hĺbku a jemnú sladkosť. Vývar (kurací alebo zeleninový) používam radšej ako vodu pre plnšiu chuť.
- Ryžu varím zvlášť a pridávam ju až do hotového základu na záver. Slúži ako sýta vložka a polievku jemne zahustí.
- To najzaujímavejšie prichádza po odstavení polievky z ohňa: vmiešam kúsok masla, prelisovaný cesnak, štedrú dávku čerstvého kôpru a jarnej cibuľky, lyžicu sójovej omáčky, kvapku citróna a pár kvapiek Tabasca. Tieto ingrediencie pridané na záver dodajú polievke tú jej netradičnú, sviežu a mierne pikantnú chuť. Je to naozaj iná paradajková, ako ste zvyknutí.

Vyskúšajte obľúbenú polievku môjho svokra! Tento recept na netradičnú paradajkovú polievku s kôprom si určite zamilujete aj vy pre jej jedinečnú, osviežujúcu a prekvapivo harmonickú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Šéfkuchár Vasily Emelyanenko