Search

Obľúbená polievka môjho svokra: Recept na netradičnú paradajkovú polievku s kôprom

netradičná paradajková polievka
Netradičná paradajková polievka

Obsah receptu

Hľadáte recept na paradajkovú polievku, ktorá je iná ako tie klasické, na aké ste zvyknutí? Vyskúšajte túto obľúbenú polievku môjho svokra! Netradičná paradajková polievka s kôprom, jarnou cibuľkou, ryžou a prekvapivou kombináciou dochucovadiel ako sójová omáčka a Tabasco vás milo prekvapí svojou jedinečnou, sviežou a zároveň bohatou chuťou.

Ak patríte k milovníkom rajskej polievky, potom musíte vyskúšať tento recept. Polievka obsahuje ingrediencie, ktoré jej dodávajú naozaj zaujímavý charakter. Príprava je jednoduchá a relatívne rýchla, takže si ju môžete vychutnať ako ľahký obed či večeru.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie ryže)
  • Čas varenia polievky: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 2 veľké zrelé paradajky
  • cca 100-120 g ryže (napr. dlhozrnná biela), uvarenej
  • 500 ml kuracieho, morčacieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 + 1 polievková lyžica masla (spolu cca 30-40 g)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)
  • ½ zväzku čerstvého kôpru

Na dochutenie:

  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky (svetlej alebo univerzálnej)
  • ½ čajovej lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
  • Pár kvapiek omáčky Tabasco (alebo inej ostrej, podľa chuti – voliteľné)
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka kryštálového cukru (na dochutenie)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 ks sušeného bobkového listu

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor) na ozdobu

Potrebujeme tiež:

  • Hrniec na polievku
  • Strúhadlo (hrubé)

Postup prípravy

Príprava ryže:

  1. Ak nemáte uvarenú ryžu, pripravte si ju ako prvú. Prepláchnutú ryžu (cca 100-120 g suchej) uvarte v osolenej vode domäkka podľa návodu na obale (zvyčajne 15-20 minút). Uvarenú ryžu sceďte a odložte bokom.

Príprava polievkového základu:

  1. Pripravte si zeleninu: Paradajky umyte, prekrojte napoly a na hrubom strúhadle ich nastrúhajte dužinu do misky. Šupka vám zostane v ruke, tú vyhoďte. Cibule ošúpte a nakrájajte nadrobno. Jarnú cibuľku očistite a nasekajte najemno (bielu aj zelenú časť). Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Kôpor umyte, osušte a nasekajte najemno.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte na strednom ohni 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a štipku soli. Restujte za občasného miešania dozlatista až jemne dohneda (asi 5-7 minút). Dobre orestovaná cibuľa dodá polievke chuť.
  3. K orestovanej cibuli pridajte nastrúhanú paradajkovú dužinu. Premiešajte a krátko spolu povarte (asi 2 minúty).
  4. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou (500 ml). Pridajte bobkové listy. Priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu a nechajte polievkový základ na miernom ohni prebublávať asi 5-10 minút, aby sa chute spojili.

Dokončenie polievky:

  1. Po krátkom prevarení vyberte z polievky bobkové listy.
  2. Do polievky pridajte vopred uvarenú a scedenú ryžu. Premiešajte a nechajte spolu prehriať (už nevarte dlho).
  3. Odstavte hrniec z ohňa. Teraz do horúcej polievky pridajte zvyšnú lyžicu masla, prelisovaný cesnak a približne polovicu nasekanej jarnej cibuľky. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
  4. Vmiešajte najemno nasekaný čerstvý kôpor a zvyšok nasekanej jarnej cibuľky.
  5. Nakoniec polievku dochuťte sójovou omáčkou (1 PL), čerstvou citrónovou šťavou (½ ČL) a pár kvapkami Tabasca (ak máte radi pikantné).
  6. Ochutnajte a podľa potreby finálne dolaďte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a prípadne štipkou cukru na vyváženie kyslosti paradajok.

Servírovanie:

  1. Polievku podávajte ihneď, horúcu.
  2. Na tanieri môžete každú porciu ozdobiť ešte čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo kôprom). Výborne chutí s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Základom tejto polievky sú čerstvé paradajky, ktoré nastrúham nahrubo – dodajú jej sviežu a autentickú chuť. Šupku vyhadzujem. Ak nemám dobré čerstvé paradajky, siahnem radšej po kvalitných konzervovaných krájaných alebo passate.
  2. Cibuľku na masle a oleji restujem naozaj do zlatohneda, nie len dosklovita. Dodá to polievke hĺbku a jemnú sladkosť. Vývar (kurací alebo zeleninový) používam radšej ako vodu pre plnšiu chuť.
  3. Ryžu varím zvlášť a pridávam ju až do hotového základu na záver. Slúži ako sýta vložka a polievku jemne zahustí.
  4. To najzaujímavejšie prichádza po odstavení polievky z ohňa: vmiešam kúsok masla, prelisovaný cesnak, štedrú dávku čerstvého kôpru a jarnej cibuľky, lyžicu sójovej omáčky, kvapku citróna a pár kvapiek Tabasca. Tieto ingrediencie pridané na záver dodajú polievke tú jej netradičnú, sviežu a mierne pikantnú chuť. Je to naozaj iná paradajková, ako ste zvyknutí.


Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Vyskúšajte obľúbenú polievku môjho svokra! Tento recept na netradičnú paradajkovú polievku s kôprom si určite zamilujete aj vy pre jej jedinečnú, osviežujúcu a prekvapivo harmonickú chuť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Šéfkuchár Vasily Emelyanenko

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty