Search

Nepečené guličky (8 v 1): Suseda si pýtala recept hneď – Stačia mleté sušienky a sirup

Nepečené vianočné guličky
Nepečené vianočné guličky

Obsah receptu

Publikované: 14. novembra 2025, 19:03

Tento recept na nepečené vianočné guličky je geniálna úspora času. Z jedného základného cesta pripravíte 8 rôznych príchutí. Tieto nepečené vianočné guličky sú bez vajec a pri správnom výbere surovín aj bez mlieka.

Stačí uvariť sirup, pridať sušienky a tuk. Po rozdelení cesta sa už len hráte s chuťami – orechmi, kokosom, čokoládou či arómami. Ako získať 8 druhov pečiva z jedinej misky?

Ako správne pripraviť nepečené guličky?

Základom je sirup z vody a cukru, v ktorom sa rozpustí tuk. Týmto sirupom sa zalejú mleté sušienky. Vychladnuté cesto (má asi 2.7 kg) sa rozdelí na 8 častí a každá sa dochutí inou prísadou.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 60 min (vrátane dochucovania)
  • Čas varenia/pečenia: 10 min
  • Počet porcií: cca 150 kusov (podľa príchutí)
  • Náročnosť: Stredná (organizácia)
  • Kalorická hodnota: cca 50-70 kcal/kus
  • Trend: Nepečené / Vegan-friendly / Úspora času

Potrebujeme

Základné cesto (na 8 druhov)

  • 600 ml vody
  • 600 g kryštálového cukru
  • 500 g margarínu (pre vegán verziu napr. Alsan, Vioblock)
  • 1 kg mletých sušienok (pre vegán verziu overte zloženie)

Príklady príchutí (na 1 časť cesta)

  • 1. Orechové: 100 g mletých vlašských orechov
  • 2. Kokosové: 80 g kokosu + 50 g rozpustenej (vegánskej) bielej čokolády
  • 3. Pomarančové: Kôra a 50 ml šťavy z 1 bio pomaranča
  • 4. Arašidové: 100 g mletých pražených nesolených arašidov
  • 5. Lieskovcové (Nutella): 100 g mletých lieskovcov + 1 PL (vegánskej) orieškovej nátierky
  • 6. Rumové: 100 g hrozienok (namočených v rume), 50 g rozpustenej tmavej čokolády
  • 7. Kávové: 100 g mletých orechov, 2 ČL instantnej kávy, 50 g tmavej čokolády
  • 8. S lokumom: 100 g nasekaného lokumu (ratluk), 1 PL nátierky

Na obalenie a polevu

  • vegánska biela a tmavá čokoláda, olej
  • strúhaný kokos, mleté orechy, kávové zrná

Postup prípravy

  1. Do veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Na sporáku priveďte do varu a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Keď sirup vrie, pridajte margarín a miešajte, kým sa tiež úplne nerozpustí.
  3. Hrniec odstavte zo sporáka. Postupne (ideálne na trikrát) prisypte mleté sušienky a vždy dôkladne premiešajte.
  4. Vznikne hustá, kompaktná hmota. Nechajte ju úplne vychladnúť pri izbovej teplote (môže to trvať aj hodinu).
  5. Vychladnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí (každá bude mať cca 340 g).
  6. Každú časť dajte do samostatnej misky a pridajte zvolené príchute (napríklad):
  7. Orechové: Do cesta vmiešajte mleté orechy.
  8. Kokosové: Vmiešajte kokos a rozpustenú bielu čokoládu.
  9. Rumové: Vmiešajte hrozienka, rumovú esenciu a čokoládu.
  10. Z každej ochutenej hmoty tvarujte rukami guličky.
  11. Guličky nechajte stuhnúť v chladničke.
  12. Nakoniec ich môžete zdobiť – obaľovať v kokose, orechoch alebo polievať rozpustenou čokoládou.

Videorecept

Tipy na záver

  • Overte si zloženie: Ak chcete recept striktne “bez mlieka” (vegánsky), pozorne čítajte zloženie. Mnohé sušienky (Koka, Derby) sú vegánske, ale margaríny (Hera) či Nutella obsahujú mlieko. Použite vegánske alternatívy.
  • Konzistencia cesta: Ak je cesto po pridaní tekutín (napr. pomarančovej šťavy) príliš riedke, pridajte lyžicu mletých sušienok. Ak je príliš tuhé, pridajte lyžicu rumu alebo šťavy.

Jednoduché variácie

  • Rýchla verzia: Ak nechcete 8 druhov, rozdeľte cesto len na 3 časti a spravte väčšie dávky orechových, kokosových a čokoládových.

Časté otázky (FAQ)

Môžem dať menej cukru? Môžete, ale cukor tu slúži aj ako konzervant a spojivo. Ak dáte menej, cesto nemusí držať tak pevne.

Môžem použiť maslo namiesto margarínu? Áno, ale recept už nebude “bez mlieka”. Chuť bude maslovejšia, no margarín robí hmotu vláčnejšou.

Ako dlho guličky vydržia? V chladničke, v uzatvorenej nádobe vydržia čerstvé 2 až 3 týždne. Sú ideálne na prípravu v predstihu.


Tento recept je dôkazom, že na bohatý vianočný stôl nepotrebujete stráviť pečením celé dni. Skladujte v chlade.

Recept vychádza z verzie od Domaći Recepti, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty