Tieto nemecké vianočné sušienky (známe ako Pfeffernüsse) sú definíciou Vianoc. Kombinácia medu, kakaa a aromatického korenia prevonia celý dom a vďaka pomarančovej poleve ostanú úžasne vláčne. Žiadne tvrdé kamene, ale jemné pohladenie pre vaše chuťové poháriky.
Hľadáte recept, pri ktorom nebudete hodiny stáť v kuchyni s formičkami? Táto “lenivá” verzia nemeckej klasiky je geniálna – pečiete v celku a krájate až nakoniec. Máte už nakúpené orechy?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Tradičné korenené pečivo v zrýchlenej verzii (krájané rezy).
- Tajný trik: Krájanie za horúca zabezpečí čistý rez a poleva sa vpije dovnútra.
- Čas: Hotové do 35 minút (aj s pečením).
Základné info:
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 15 – 20 minút
- Počet porcií: 30 – 40 kúskov
- Náročnosť: Nízka (zvládne aj začiatočník)
- Kalórie: cca 85 kcal / kúsok
- Trend: Vianočný hit
Potrebujeme
Na cesto:
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 ks vajce
- 1 PL medu
- 1 PL vody
- 220 g hladkej múky
- 50 g vlašských orechov (nasekaných nadrobno)
- 2 PL nesladeného kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- Koreniny: 1/4 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/4 ČL kardamómu
Na polevu a ozdobu:
- 60 g práškového cukru
- 2 – 3 ČL čerstvej pomarančovej šťavy
- Strúhaný kokos alebo nasekané orechy (na posypanie)
Postup prípravy
- V miske vyšľahajte metličkou 100 g zmäknutého masla, 80 g cukru, soľ a celé vajíčko do krémovej peny.
- Pridajte 1 PL vody a 1 PL medu. Dôkladne premiešajte, aby sa med spojil s maslom.
- Vmiešajte 50 g nasekaných orechov.
- Prisypte suché suroviny: 220 g múky, kakao, prášok do pečiva a všetky koreniny.
- Cesto najprv premiešajte varechou a potom rukou vypracujte hladkú, nelepivú hnedú guľu.
- Rozdeľte cesto na dve polovice. Z každej rukami vyvaľkajte dlhý valček (šúľok) na dĺžku plechu.
- Pečte na plechu s papierom v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. (Neprepečte ich, musia ostať mäkké!).
- Medzitým vymiešajte práškový cukor s pomarančovou šťavou na hladkú polevu.
- Upečené, ešte horúce valčeky potrite polevou a posypte kokosom alebo orechmi.
- Okamžite (za tepla) nakrájajte šikmým rezom na sušienky. Nechajte vychladnúť.
Videorecept
Tipy na záver
- Ostrý nôž je základ. Pri krájaní horúceho cesta použite zúbkovaný nôž na pečivo a režte “pilkovaním”, nie tlačením, aby sa cesto nerozpadlo.
- Skladovanie. Aby ostali sušienky mäkké ako obláčik, skladujte ich v uzatvárateľnej dóze. Ak by náhodou stvrdli, pridajte k nim kúsok jablka – do rána zmäknú.
Variácie
- Čokoládová verzia: Namiesto pomarančovej polevy namočte polovice vychladnutých sušienok do tmavej čokolády.
- Bez orechov: Ak máte alergiu, orechy v ceste nahraďte strúhaným kokosom alebo ich vynechajte.
Časté otázky (FAQ)
Ako dlho vydržia tieto sušienky? V uzavretej nádobe v chlade vydržia čerstvé 2 až 3 týždne.
Môžem použiť perníkové korenie? Áno! Ak nemáte jednotlivé koreniny (kardamóm, muškát), pokojne použite 1 celú lyžičku zmesi perníkového korenia.
Tieto sušienky sú ideálne k rannej káve alebo ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu.
Recept od Dessertology pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Tento recept mi dala svokra z Nemecka: Famózny jablkový koláč s orechmi a “Paradies” krémom!
- V roku 1891 bol tento nemecký tvarohový koláč najlepší na svete. Teraz také koláče už nikto nepečie!
- V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie
- Tento nemecký jablkový koláč bol najlepší na svete, ale dnes ho už ho nikto nepozná!
- Nemecká zemiaková polievka, ktorú bude milovať každý! Rýchly 30-minútový recept
