Práve je sobota večer, a ja už teraz viem, aká vôňa sa bude zajtra ráno šíriť naším domom. Sú to presne tieto tvarohové koláče. Recept na ne je ako pohladenie od babičky – sú neskutočne mäkké, nadýchané a plné krémovej tvarohovej plnky. Je to poctivé domáce pečivo, ktoré premení obyčajné nedeľné raňajky na malú slávnosť a zaručene poteší celú rodinu.
Možno máte pred kysnutým cestom rešpekt, ale s týmto podrobným návodom to hravo zvládnete. Prevediem vás prípravou poctivého kvásku aj jemného maslového cesta. Tá radosť, keď ich horúce a voňavé vytiahnete z rúry, stojí za všetku námahu.
Ako pripraviť najlepšie kysnuté tvarohové koláče?
Z vlažného mlieka a droždia si pripravíte kvások. Z neho a ostatných surovín vymiesite hladké maslové cesto a necháte ho poriadne vykysnúť. Vytvarujete bochníčky, do ktorých urobíte jamku, naplníte ich tvarohovou plnkou, necháte podkysnúť a upečiete dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 18 – 20 minút
- Počet porcií: 8 veľkých kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 400 kcal/kus
- Trend: Víkendové pečenie / Tradičný recept
Potrebujeme
Na kvások
- 150 ml vlažného mlieka
- 15 g čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL polohrubej múky
Cesto
- 275 g polohrubej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g zmäknutého masla
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 štipka soli
Na tvarohovú plnku
- 300 g jemného tučného tvarohu (v kocke/alobale)
- 4 PL práškového cukru
- 2 PL vanilkového pudingového prášku
- 1 ks vaječný žĺtok (voliteľné, pre krémovejšiu plnku)
Na dokončenie
- 1 ks vaječný žĺtok na potretie
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku múky a zalejte vlažným (nie horúcim!) mliekom. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena (“čiapka”).
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a vaječný žĺtok.
- Nakoniec do misy prilejte aktívny kvások. Vymieste hladké, vláčne a elastické cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote (cca 10 minút).
- Vymiesené cesto prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút. Musí viditeľne zdvojnásobiť svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh s práškovým cukrom, vanilkovým pudingovým práškom a prípadne aj so žĺtkom.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho prehneste a rozdeľte na 8 rovnakých častí.
- Z každej časti vytvarujte hladký bochníček. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
- Prikryte ich utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 15 minút.
- Potom dnom menšieho pohára, ktorý si namočíte do múky, urobte do stredu každého bochníčka hlbokú jamku.
- Do každej jamky dajte poriadnu lyžicu tvarohovej plnky.
- Koláče na plechu opäť prikryte a nechajte finálne podkysnúť ešte 20 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
- Okraje koláčov opatrne potrite žĺtkom, ktorý ste rozšľahali s lyžicou vody.
- Pečte v predhriatej rúre približne 18 – 20 minút, kým nie sú okraje krásne zlatohnedé.
- Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Prečo polohrubá múka? Je to tajomstvo babičkiných receptov. Polohrubá múka dáva kysnutému cestu tú správnu štruktúru – je nadýchanejšie a vláčnejšie ako len z hladkej múky.
- Krémová plnka, ktorá nevytečie: Najlepší je jemný, tučný tvaroh balený v papieri (v kocke). Je menej vodnatý. Pudingový prášok v ňom slúži ako “poistka” – zahustí ho, aby pri pečení nevytekal.
- Doprajte im kysnutie na plechu: Nevynechajte finálne kysnutie už naplnených koláčov na plechu. Je to posledný krok, ktorý im dodá finálnu nadýchanosť a ľahkosť.
Variácie
- Do stredu tvarohovej plnky môžete pred pečením vtlačiť pár hrozienok (ideálne vopred namočených v rume) alebo lyžičku hustého slivkového lekváru.
- Pre chrumkavý povrch si pripravte jednoduchú mrveničku (maslo, hrubá múka, cukor) a posypte ňou okraje aj plnku koláčov.
Časté otázky
Môžem použiť sušené droždie? Áno, môžete. Namiesto 15 g čerstvého droždia použite približne 5-7 g sušeného. V tom prípade ho môžete zmiešať priamo s múkou a kvások nemusíte robiť zvlášť.
Ako koláče najlepšie skladovať? Najlepšie sú, samozrejme, čerstvé. Ak vám zostanú, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe alebo zabalené v utierke, aby nevysychali. Vďaka maslu zostanú mäkké aj na druhý deň.
Záver
Výsledkom je poctivé domáce pečivo, ktoré rozvonia celý byt a pohladí na duši. Niet nad to, zahryznúť sa do ešte teplého, mäkkého tvarohového koláča s pohárom mlieka alebo šálkou kávy.
Recept vychádza z verzie od CookBakery, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
