Tento recept je ako pohladenie od babičky – sú neskutočne mäkké, nadýchané a plné krémovej tvarohovej plnky. Je to poctivé domáce pečivo, ktoré premení obyčajné nedeľné raňajky na malú slávnosť.
1ksvaječný žĺtok(voliteľné, pre krémovejšiu plnku)
Na dokončenie:
1ksvaječný žĺtok na potretie
Práškový cukor na posypanie
Pokyny
1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, lyžičku múky a zalejte vlažným (nie horúcim!) mliekom. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena ("čiapka").
2. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a vaječný žĺtok.
3. Nakoniec do misy prilejte aktívny kvások. Vymieste hladké, vláčne a elastické cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote (cca 10 minút).
4. Vymiesené cesto prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút. Musí viditeľne zdvojnásobiť svoj objem.
5. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh s práškovým cukrom, vanilkovým pudingovým práškom a prípadne aj so žĺtkom.
6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho prehneste a rozdeľte na 8 rovnakých častí.
7. Z každej časti vytvarujte hladký bochníček. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi.
8. Prikryte ich utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 15 minút.
9. Potom dnom menšieho pohára, ktorý si namočíte do múky, urobte do stredu každého bochníčka hlbokú jamku.
10. Do každej jamky dajte poriadnu lyžicu tvarohovej plnky.
11. Koláče na plechu opäť prikryte a nechajte finálne podkysnúť ešte 20 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
12. Okraje koláčov opatrne potrite žĺtkom, ktorý ste rozšľahali s lyžicou vody.
13. Pečte v predhriatej rúre približne 18 – 20 minút, kým nie sú okraje krásne zlatohnedé.
14. Upečené koláče nechajte vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Prečo polohrubá múka? Je to tajomstvo babičkiných receptov. Polohrubá múka dáva kysnutému cestu tú správnu štruktúru – je nadýchanejšie a vláčnejšie ako len z hladkej múky.2. Krémová plnka, ktorá nevytečie: Najlepší je jemný, tučný tvaroh balený v papieri (v kocke). Je menej vodnatý. Pudingový prášok v ňom slúži ako 'poistka' – zahustí ho, aby pri pečení nevytekal.3. Doprajte im kysnutie na plechu: Nevynechajte finálne 20-minútové kysnutie už naplnených koláčov na plechu. Je to posledný krok, ktorý im dodá finálnu nadýchanosť a ľahkosť.