Search

Najrýchlejší mandarínkový koláč na svete. Cesto zmiešate za 5 minút a je božsky vláčny.

Mandarínkový koláč
Mandarínkový koláč

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 07:00

Naozaj, toto je bleskový recept! Keď vás prepadne chuť na sladké, toto cesto máte v mise zmiešané doslova za 5 minút. Je to môj tajný tromf, keď potrebujem upiecť niečo rýchle, jednoduché a pritom fantasticky chutné. Vďaka jednoduchému postupu je koláč úžasne vláčny a šťavnatý, plný sviežej ovocnej chuti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia/pečenia: 35 min
  • Počet porcií: 1 okrúhla forma (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč

Potrebujeme

  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 30 g + 2 PL rozpusteného masla
  • 120 ml mlieka
  • 180 g hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 2,5 ČL)
  • 1 veľká plechovka mandarínkového kompótu (cca 300 g)
  • 1–2 PL kryštálového cukru (na posypanie)

Na formu

  • maslo a múka na vysypanie

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22–24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo mixérom 2 celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
  3. Postupne zašľahajte 30 g rozpusteného (ale nie horúceho) masla a mlieko.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte do tekutého základu, kým nevznikne hladké cesto.
  6. Vrstvenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite.
  7. Mandarínky sceďte z nálevu a poukladajte ich nahusto na povrch cesta.
  8. Celý koláč posypte 1-2 lyžicami kryštálového cukru a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
  9. Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Či je koláč hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
  10. Upečený koláč nechajte aspoň 15 minút chladnúť vo forme, potom ho preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo maslo a cukor na vrch? Posypanie cukrom a pokvapkanie maslom pred pečením je skvelý trik. Cukor na povrchu jemne skaramelizuje a vytvorí spolu s maslom a mandarínkovou šťavou fantastickú, jemne chrumkavú a voňavú vrstvu.
  2. Čerstvé alebo kompótové mandarínky? Najjednoduchšie je použiť mandarínkový kompót – stačí ho dobre scediť. Ak použijete čerstvé mandarínky, dôkladne ich očistite od všetkých bielych blaniek, ktoré by mohli v koláči zhorknúť.

Jednoduché variácie

  • Pomarančová verzia: Namiesto mandarínok použite na tenké plátky nakrájaný a vykôstkovaný pomaranč. Do cesta pre ešte lepšiu chuť pridajte aj lyžičku nastrúhanej pomarančovej kôry.
  • S posýpkou: Pre extra chrumkavosť posypte koláč pred pečením mandľovými lupienkami alebo domácou mrveničkou z masla, múky a cukru.

Výsledkom je neodolateľne voňavý a šťavnatý koláč, ktorý sa hodí na každú príležitosť. Podávajte ho len tak, posypaný práškovým cukrom ku káve alebo čaju.

Recept vychádza z verzie od Cuisine Simple, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty