Naozaj, toto je bleskový recept! Keď vás prepadne chuť na sladké, toto cesto máte v mise zmiešané doslova za 5 minút. Je to môj tajný tromf, keď potrebujem upiecť niečo rýchle, jednoduché a pritom fantasticky chutné. Vďaka špeciálnemu postupu je koláč úžasne vláčny a šťavnatý.
1veľká plechovka1 veľká plechovka mandarínkového kompótu(cca 300 g)
1.5PL1–2 PL kryštálového cukru(na posypanie)
maslo a múka
maslo a múka(na vymazanie formy)
Pokyny
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22–24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo mixérom 2 celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
3. Postupne zašľahajte 30 g rozpusteného (ale nie horúceho) masla a mlieko.
4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
5. Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte do tekutého základu, kým nevznikne hladké cesto.
6. Vrstvenie. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite.
7. Mandarínky sceďte z nálevu a poukladajte ich nahusto na povrch cesta.
8. Celý koláč posypte 1-2 lyžicami kryštálového cukru a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
9. Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Či je koláč hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
10. Upečený koláč nechajte aspoň 15 minút chladnúť vo forme, potom ho preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Prečo maslo a cukor na vrch? Posypanie cukrom a pokvapkanie maslom pred pečením je skvelý trik. Cukor na povrchu jemne skaramelizuje a vytvorí spolu s maslom a mandarínkovou šťavou fantastickú, jemne chrumkavú a voňavú vrstvu.2. Čerstvé alebo kompótové mandarínky? Najjednoduchšie je použiť mandarínkový kompót – stačí ho dobre scediť. Ak použijete čerstvé mandarínky, dôkladne ich očistite od všetkých bielych blaniek, ktoré by mohli v koláči zhorknúť.