Search

Najlepšie zapekané špagety, aké som kedy jedla. Všetko dáte do jedného pekáča a o nič sa nestaráte.

Zapekané špagety z jedného pekáča
Zapekané špagety z jedného pekáča

Obsah receptu

Publikované: 8. októbra 2025, 05:00

Toto je recept, ktorý doslova zmení váš pohľad na varenie cestovín. Žiadne špinavé hrnce navyše, žiadne cedenie horúcej vody. Sú to tie najlepšie a najjednoduchšie zapekané špagety, aké si viete predstaviť. Všetky suroviny, vrátane suchých, neuvarených špagiet, len naukladáte do jedného pekáča, zalejete, prikryjete a o zvyšok sa postará rúra. Je to absolútne geniálne, rýchle a nesmierne chutné!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Cestoviny z jedného pekáča / Rýchla večera

Potrebujeme

  • 300 g surových špagiet
  • 800 g paradajkovej passaty (alebo drvených lúpaných paradajok)
  • 200 ml vody
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 200 g cherry paradajok
  • 150 g tvrdého syra na strúhanie (napr. eidam, gouda)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušeného oregana
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať a strúhaný parmezán na servírovanie

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší pekáč alebo zapekaciu misu (s rozmermi približne 20×30 cm).
  2. Vrstvenie. Na dno pekáča rovnomerne rozložte suché, neuvarené špagety.
  3. Špagety zalejte olivovým olejom a celou paradajkovou passatou. Dochuťte soľou, čiernym korením a sušeným oreganom.
  4. Na ochutené špagety poukladajte na plátky nakrájané šampiňóny a na polovicu prekrojené cherry paradajky. Pridajte aj celé alebo na polovicu prekrojené strúčiky cesnaku.
  5. Nakoniec všetko opatrne zalejte vodou.
  6. Pečenie pod alobalom (kľúčový krok!). Pekáč veľmi dôkladne a pevne prikryte alobalom. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 40 minút. Para, ktorá sa vytvorí pod alobalom, dokonale a rovnomerne uvarí všetky cestoviny.
  7. Zapekanie so syrom. Po 40 minútach pekáč opatrne vyberte z rúry a odstráňte alobal (pozor na horúcu paru!). Cestoviny by mali byť takmer uvarené a väčšina omáčky vsiaknutá. Vidličkou všetko v pekáči dobre premiešajte.
  8. Vrch rovnomerne a bohato posypte nahrubo nastrúhaným syrom.
  9. Vráťte do rúry a pečte už bez alobalu ďalších 10 minút, alebo kým sa syr krásne neroztopí a nezačne zlatnúť.
  10. Pred podávaním nechajte jedlo aspoň 5 minút odpočívať. Na tanieri posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Alobal je absolútnym tajomstvom úspechu. Nikdy nevynechávajte krok s prikrytím pekáča alobalom! Je to najdôležitejší krok, ktorý zabezpečí, že para zostane uväznená vnútri a dokonale uvarí všetky cestoviny, vrátane tých, ktoré sú na vrchu. Bez alobalu by vrchné špagety zostali suché, tvrdé a pripečené.
  2. Nebojte sa množstva tekutiny. Na začiatku sa vám môže zdať, že je v pekáči príliš veľa omáčky a vody, ale verte, že je to tak správne. Suché cestoviny počas pečenia všetku túto lahodnú tekutinu nasajú a dokonale sa v nej uvaria do stavu “al dente”.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia “Arrabbiata”: Spolu s ostatnými surovinami pridajte do pekáča aj pol lyžičky čili vločiek alebo na kolieska nakrájanú čerstvú feferónku. Získate tak príjemne pikantné cestoviny.
  • S inou zeleninou: Do pekáča môžete pridať aj inú zeleninu, ktorá sa dobre pečie a pustí šťavu, napríklad na kolieska nakrájanú cuketu, tenké pásiky papriky alebo mrazený hrášok.

Výsledkom je neuveriteľne chutné, krémové a sýte jedlo, ktoré ste pripravili s absolútnym minimom námahy a takmer žiadnym špinavým riadom. Podávajte horúce ako samostatné bezmäsité jedlo.

Recept je inšpirovaný verziou od TIKTASTY. EATS, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty