Toto nie sú len obyčajné zapekané zemiaky. Toto je krémové nebo na tanieri a s čistým svedomím môžem povedať, že sú to bezkonkurenčne tie najlepšie a najchutnejšie zapekané zemiaky, aké som kedy pripravila. Vďaka jednému geniálnemu triku sú dokonale mäkké a prepečené, zaliate jemnou a bohatou bešamelovou omáčkou a plné lahodného špenátu a ťahavého syra. Jednoduché, sýte a absolútne dokonalé jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 45 minút
- Počet porcií: 1 pekáč (4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného pekáča / Bezmäsitá večera
Potrebujeme
- 1 kg zemiakov (varný typ B)
- 200 g čerstvého špenátu (alebo mrazeného listového)
- 100 g tvrdého syra na strúhanie (napr. eidam, gouda)
- 1 ks väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml mlieka
- 1 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL hladkej múky
- Koreniny: soľ, čerstvo mleté čierne korenie, ½ ČL sušenej majoránky, štipka muškátového orieška
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 190 °C. Zapekaciu misu (s rozmermi približne 20×30 cm) dôkladne vymažte maslom.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké, rovnomerné plátky (s hrúbkou cca 2-3 mm). Cibuľu a cesnak nasekajte najemno.
- Príprava omáčky. Vo väčšom a hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte na strednom plameni zmes olivového oleja a masla. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita (približne 5 minút).
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte asi pol minúty, len kým sa nerozvonia.
- Znížte plameň, prisypte múku a metličkou miešajte asi jednu minútu, aby ste vytvorili zápražku.
- Za stáleho a rýchleho miešania metličkou začnite postupne prilievať mlieko. Týmto spôsobom vytvoríte krásne hladkú bešamelovú omáčku bez hrudiek.
- Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením, majoránkou a štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Privedte do mierneho varu.
- Varenie zemiakov v omáčke (kľúčový trik!). Do vriacej omáčky pridajte na plátky nakrájané zemiaky. Opatrne, ale dôkladne premiešajte, aby sa všetky plátky obalili v omáčke.
- Hrniec prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 20 minút. Občas opatrne premiešajte, aby sa zemiaky nepripálili o dno.
- Po 20 minútach pridajte k zemiakom čerstvý špenát (ak používate mrazený, vopred ho rozmrazte a vyžmýkajte z neho prebytočnú vodu). Prikryte a varte ďalších 5 minút, kým špenát úplne nezvädne a nespojí sa s omáčkou.
- Zapekanie. Celú krémovú zemiakovo-špenátovú zmes preložte do pripravenej zapekacej misy a rovnomerne ju rozprestrite.
- Vrch bohato posypte nahrubo nastrúhaným syrom.
- Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a syr neodolateľne bublajúci.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo dokonale krémových a prepečených zemiakov. Celá finta tohto geniálneho receptu spočíva v predvarení zemiakov priamo v omáčke na sporáku. Zemiaky tak dokonale nasajú všetku chuť, zmäknú a v rúre sa už len krátko zapečú do dokonalosti so syrovou kôrkou. Vďaka tomu máte 100% istotu, že nebudú nikdy tvrdé alebo nedopečené.
- Hladká omáčka bez jedinej hrudky. Aby bola vaša bešamelová omáčka dokonale hladká, mlieko prilievajte do zápražky naozaj postupne a za stáleho a energického miešania metličkou. Najlepšie je začať s malým množstvom mlieka, vymiešať hustú kašičku a až potom postupne prilievať zvyšok.
Jednoduché variácie
- Mäsová verzia: Spolu s cibuľou môžete na začiatku orestovať aj 150 g na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky, šunky alebo pikantnej klobásy. Jedlo bude ešte sýtejšie a získa skvelú mäsovú chuť.
- S brokolicou alebo karfiolom: Namiesto špenátu alebo spolu s ním môžete použiť na malé ružičky rozobratú a krátko obvarenú brokolicu alebo karfiol. Je to rovnako fantastická a chutná kombinácia.
Výsledkom je neuveriteľne lahodné, sýte a krémové jedlo, ktoré je dokonalým komfortným jedlom na chladnejšie dni. Podávajte ho ako samostatné hlavné jedlo s čerstvým zeleninovým šalátom, alebo ako luxusnú prílohu k pečenému mäsu či rybe.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Fresche, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.