Ak existuje dezert, ktorý miluje snáď každý, tak sú to pudingové rezy. Tento recept posúva klasiku na úplne novú úroveň. Dva druhy krému – vanilkový a čokoládový – sa dokonale dopĺňajú a spolu s piškótami vytvárajú neskutočne lahodný a vláčny koláč, ktorý pripravíte bez jediného zapnutia rúry.
Je to môj osvedčený recept na rýchle pohostenie, keď nemám čas na zložité pečenie. Výsledok je vždy zaručený a z plechu zmizne neuveriteľnou rýchlosťou. Poďte ho vyskúšať so mnou!
Ako sa robia najlepšie nepečené pudingové rezy?
Pudingové prášky vždy rozmiešajte v troche studeného mlieka a až potom ich za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka. Na plech striedavo vrstvite piškóty, horúci vanilkový krém, opäť piškóty a nakoniec horúci čokoládový krém. Dezert nechajte poriadne stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 10 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Na vrstvenie
- cca 450 g cukrárskych piškót (dlhých)
Vanilkový krém
- 1 liter mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingového prášku (spolu 120 g)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g masla
Čokoládový krém
- 1 liter mlieka
- 3 balíčky vanilkového pudingového prášku (spolu 120 g)
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g horkej čokolády (min. 50%)
- 100 g masla
Na dokončenie
- 1-2 PL kakaa na posypanie
Postup prípravy
- Pripravte si hlbší plech alebo formu (cca 35×25 cm). Vysteľte ju potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje – dezert sa vám bude ľahšie vyberať. Dno rovnomerne vyložte prvou vrstvou piškót.
- Pripravte vanilkový krém. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a dajte ho variť. V miske zmiešajte pudingové prášky s cukrom a zalejte ich zvyšnými 200 ml studeného mlieka. Metličkou dôkladne rozmiešajte na hladkú kašičku bez hrčiek.
- Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho a energického miešania doň tenkým prúdom vlejte pudingovú zmes. Varte asi 1–2 minúty, kým krém nezhustne.
- Odstavte krém z plameňa a ihneď doň vmiešajte na kocky nakrájané maslo. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
- Ešte horúci vanilkový krém okamžite nalejte na pripravené piškóty a rovnomerne rozotrite.
- Na horúci vanilkový krém hneď poukladajte druhú vrstvu piškót. Jemne ich pritlačte.
- Pripravte čokoládový krém. Postupujte rovnako ako pri vanilkovom. V 200 ml studeného mlieka rozmiešajte pudingové prášky s cukrom. Zvyšných 800 ml mlieka priveďte k varu.
- Do vriaceho mlieka vlejte pudingovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý krém.
- Odstavte z plameňa. Do horúceho krému nalámte čokoládu a pridajte maslo. Miešajte, kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladký a lesklý čokoládový krém.
- Horúci čokoládový krém nalejte na druhú vrstvu piškót a uhlaďte povrch.
- Dezert nechajte najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho prikryte a vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním posypte povrch rezov cez sitko kakaom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Piškóty nenamáčajte. Cukrárske piškóty pred vrstvením nikdy nenamáčajte do mlieka ani kávy. Horúci pudingový krém ich zmäkčí presne tak akurát a dezert nebude príliš rozmočený.
- Krém bez kožky. Ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžete krém naliať na piškóty okamžite, prikryte ho potravinárskou fóliou. Fóliu pritlačte priamo na povrch krému, aby sa k nemu nedostal vzduch. Nevytvorí sa vám tak nepríjemná kožka.
Jednoduché variácie
- Ovocná verzia: Na vrstvu vanilkového krému (pred uložením strednej vrstvy piškót) poukladajte na kolieska nakrájané banány alebo scedené mandarínky z kompótu.
- Pre dospelých: Do čokoládového krému spolu s maslom vmiešajte 2 lyžice vaječného likéru alebo rumu pre ešte bohatšiu chuť.
Výsledkom je dokonale krémový a osviežujúci dezert, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Krájajte ho dobre vychladený, aby boli rezy pekné a čisté.
Recept vychádza z verzie od Cookrate – Cakes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.