Existujú recepty, ktoré sú viac než len jedlo – sú to spomienky. A presne taký je tento recept na domáce kysnuté buchty. Pamätám si, ako ich babička piekla v starom pekáči a ich sladká maslová vôňa sa niesla celým domom. Sú presne také, aké majú byť: mäkučké ako perinka, štedro plnené slivkovým lekvárom a doslova utopené v masle.
Možno sa kysnutého cesta trochu bojíte, ale s týmto receptom to zvládnete hravo. Je to náš rodinný poklad, overený rokmi, ktorý sa vždy podarí. Poďte si upiecť tú najlepšiu a najvoňavejšiu spomienku na detstvo.
Ako sa robia najlepšie domáce kysnuté buchty?
Najprv si z čerstvého droždia pripravte kvások. Z neho a ostatných surovín vymieste hladké cesto a nechajte ho hodinu kysnúť. Cesto naplňte hustým lekvárom, vytvarujte buchty, uložte ich tesne vedľa seba na maslom bohato vymastený plech, štedro ich potrite maslom a pečte pri 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min (+ cca 1,5 hodiny kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 25 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 16-20 buchiet)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/buchta
- Trend: Tradičné pečenie
Potrebujeme
Na kvások
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 PL polohrubej múky
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto
- 600 g polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 7 PL rastlinného oleja
- štipka soli
- 250–300 ml vlažného mlieka
Na plnenie a potretie
- cca 250 g hustého slivkového lekváru
- 120 g masla (na vymastenie a potretie)
Postup prípravy
- Príprava kvásku. Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a lyžicu múky. Rozdrobte doň čerstvé droždie, zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút. Správne vykysnutý kvások vytvorí na povrchu hustú, nadýchanú penu.
- Miesenie cesta. Do veľkej misy (alebo misy od robota) preosejte múku, pridajte cukor a štipku soli. Prilejte olej, hotový kvások a postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko.
- Vymieste hladké, vláčne a nelepivé cesto. V robote to trvá asi 10 minút, ručne o niečo dlhšie.
- Prvé kysnutie. Misu zľahka poprášte múkou, vložte do nej cesto, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie buchiet. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm. Radielkom alebo nožom ho nakrájajte na obdĺžniky (cca 7×10 cm).
- Do stredu každého obdĺžnika dajte lyžičku hustého lekváru. Cesto prehnite na polovicu po dlhšej strane a okraj pevne stlačte prstami. Bočné strany nechajte voľné a nestláčajte ich.
- Ukladanie na plech. Hlbší plech alebo pekáč (cca 30×40 cm) naozaj štedro vymažte rozpusteným maslom. Buchty doň ukladajte tesne vedľa seba.
- Druhé kysnutie. Zvyšným maslom bohato potrite povrch aj boky buchiet. Prikryte utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 20–30 minút, aby viditeľne narástli. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 25 minút do krásnej zlatohnedej farby.
2 praktické tipy na záver
- Aby lekvár nevytiekol. Používajte naozaj hustý slivkový lekvár, ktorý pri pečení netečie. Ak máte redší džem, jednoducho ho zahustite lyžičkou mletých orechov, strúhaného perníka alebo trochou Solamylu.
- Maslom nešetrite! Tajomstvo vláčnosti a chuti pravých domácich buchiet je v masle. Nebojte sa plech poriadne vymastiť a buchty pred pečením štedro potrieť zo všetkých strán. Po upečení sa vám odvďačia dokonalou chuťou a budú sa krásne oddeľovať.
Jednoduché variácie
- Tvarohová plnka: Namiesto lekváru použite plnku z 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 žĺtka, vanilkového a kryštálového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry.
- Maková alebo orechová plnka: Buchty sú fantastické aj s klasickou makovou alebo orechovou plnkou, ktorú pripravíte zmiešaním mletého maku či orechov s horúcim mliekom a cukrom.
Výsledkom sú buchty ako od babičky – voňavé, nadýchané a plné lásky. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom a najlepšie chutia ešte teplé s pohárom mlieka alebo kakaa.
Tento rodinný recept sme pre vás pripravili v redakcii Varíme s Láskou.
