Search

Najlepšie kysnuté buchty ako od babičky. Tento recept je rodinný poklad, sú mäkké ako perinka.

Kysnuté buchty
Kysnuté buchty

Obsah receptu

Publikované: 20. septembra 2025, 18:32

Existujú recepty, ktoré sú viac než len jedlo – sú to spomienky. A presne taký je tento recept na domáce kysnuté buchty. Pamätám si, ako ich babička piekla v starom pekáči a ich sladká maslová vôňa sa niesla celým domom. Sú presne také, aké majú byť: mäkučké ako perinka, štedro plnené slivkovým lekvárom a doslova utopené v masle.

Možno sa kysnutého cesta trochu bojíte, ale s týmto receptom to zvládnete hravo. Je to náš rodinný poklad, overený rokmi, ktorý sa vždy podarí. Poďte si upiecť tú najlepšiu a najvoňavejšiu spomienku na detstvo.

Ako sa robia najlepšie domáce kysnuté buchty?

Najprv si z čerstvého droždia pripravte kvások. Z neho a ostatných surovín vymieste hladké cesto a nechajte ho hodinu kysnúť. Cesto naplňte hustým lekvárom, vytvarujte buchty, uložte ich tesne vedľa seba na maslom bohato vymastený plech, štedro ich potrite maslom a pečte pri 180 °C dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min (+ cca 1,5 hodiny kysnutie)
  • Čas varenia/pečenia: 25 min
  • Počet porcií: 1 plech (cca 16-20 buchiet)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/buchta
  • Trend: Tradičné pečenie

Potrebujeme

Na kvások

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 PL polohrubej múky
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)

Cesto

  • 600 g polohrubej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 7 PL rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 250–300 ml vlažného mlieka

Na plnenie a potretie

  • cca 250 g hustého slivkového lekváru
  • 120 g masla (na vymastenie a potretie)

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku. Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a lyžicu múky. Rozdrobte doň čerstvé droždie, zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút. Správne vykysnutý kvások vytvorí na povrchu hustú, nadýchanú penu.
  2. Miesenie cesta. Do veľkej misy (alebo misy od robota) preosejte múku, pridajte cukor a štipku soli. Prilejte olej, hotový kvások a postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko.
  3. Vymieste hladké, vláčne a nelepivé cesto. V robote to trvá asi 10 minút, ručne o niečo dlhšie.
  4. Prvé kysnutie. Misu zľahka poprášte múkou, vložte do nej cesto, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Tvarovanie buchiet. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm. Radielkom alebo nožom ho nakrájajte na obdĺžniky (cca 7×10 cm).
  6. Do stredu každého obdĺžnika dajte lyžičku hustého lekváru. Cesto prehnite na polovicu po dlhšej strane a okraj pevne stlačte prstami. Bočné strany nechajte voľné a nestláčajte ich.
  7. Ukladanie na plech. Hlbší plech alebo pekáč (cca 30×40 cm) naozaj štedro vymažte rozpusteným maslom. Buchty doň ukladajte tesne vedľa seba.
  8. Druhé kysnutie. Zvyšným maslom bohato potrite povrch aj boky buchiet. Prikryte utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 20–30 minút, aby viditeľne narástli. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
  9. Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 25 minút do krásnej zlatohnedej farby.

2 praktické tipy na záver

  1. Aby lekvár nevytiekol. Používajte naozaj hustý slivkový lekvár, ktorý pri pečení netečie. Ak máte redší džem, jednoducho ho zahustite lyžičkou mletých orechov, strúhaného perníka alebo trochou Solamylu.
  2. Maslom nešetrite! Tajomstvo vláčnosti a chuti pravých domácich buchiet je v masle. Nebojte sa plech poriadne vymastiť a buchty pred pečením štedro potrieť zo všetkých strán. Po upečení sa vám odvďačia dokonalou chuťou a budú sa krásne oddeľovať.

Jednoduché variácie

  • Tvarohová plnka: Namiesto lekváru použite plnku z 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 žĺtka, vanilkového a kryštálového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry.
  • Maková alebo orechová plnka: Buchty sú fantastické aj s klasickou makovou alebo orechovou plnkou, ktorú pripravíte zmiešaním mletého maku či orechov s horúcim mliekom a cukrom.

Výsledkom sú buchty ako od babičky – voňavé, nadýchané a plné lásky. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom a najlepšie chutia ešte teplé s pohárom mlieka alebo kakaa.

Tento rodinný recept sme pre vás pripravili v redakcii Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty