Najlepšie kysnuté buchty s lekvárom ako od babičky
Existujú recepty, ktoré sú viac než len jedlo – sú to spomienky. A presne taký je tento recept na domáce kysnuté buchty. Pamätám si, ako ich babička piekla v starom pekáči a ich vôňa sa niesla celým domom. Sú presne také, aké majú byť: mäkučké ako perinka, štedro plnené lekvárom a utopené v masle.
1. Príprava kvásku. Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a lyžicu múky. Rozdrobte doň čerstvé droždie, zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút. Správne vykysnutý kvások vytvorí na povrchu hustú, nadýchanú penu.
2. Miesenie cesta. Do veľkej misy (alebo misy od robota) preosejte múku, pridajte cukor a štipku soli. Prilejte olej, hotový kvások a postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko.
3. Vymieste hladké, vláčne a nelepivé cesto. V robote to trvá asi 10 minút, ručne o niečo dlhšie.
4. Prvé kysnutie. Misu zľahka poprášte múkou, vložte do nej cesto, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
5. Tvarovanie buchiet. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm. Radielkom alebo nožom ho nakrájajte na obdĺžniky (cca 7x10 cm).
6. Do stredu každého obdĺžnika dajte lyžičku hustého lekváru. Cesto prehnite na polovicu po dlhšej strane a okraj pevne stlačte prstami. Bočné strany nechajte voľné a nestláčajte ich.
7. Ukladanie na plech. Hlbší plech alebo pekáč (cca 30x40 cm) naozaj štedro vymažte rozpusteným maslom. Buchty doň ukladajte tesne vedľa seba.
8. Druhé kysnutie. Zvyšným maslom bohato potrite povrch aj boky buchiet. Prikryte utierkou a nechajte na plechu podkysnúť ešte 20–30 minút, aby viditeľne narástli. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
9. Pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 25 minút do krásnej zlatohnedej farby.
Poznámky
1. Aby lekvár nevytiekol. Používajte naozaj hustý slivkový lekvár, ktorý pri pečení netečie. Ak máte redší džem, jednoducho ho zahustite lyžičkou mletých orechov, strúhaného perníka alebo trochou Solamylu.2. Maslom nešetrite! Tajomstvo vláčnosti a chuti pravých domácich buchiet je v masle. Nebojte sa plech poriadne vymastiť a buchty pred pečením štedro potrieť zo všetkých strán. Po upečení sa vám odvďačia dokonalou chuťou a budú sa krásne oddeľovať.